raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 20.09.2021. (Informer)
Vučićević osuđen za vređanje Žakline Tatalović, tvrdi da je presuda „pakleni plan“
20.09.2021.    Marija Vučić    Foto: TV Pink, rs.n1info.com
„Otkrivamo pakleni plan tajkuna i žutog pravosuđa: Operacija Žaklina! Đilasove sudije teraće na robiju nepodobne novinare“, piše Informer u današnjem izdanju nakon što je urednik ovog tabloida osuđen zbog vređanja novinarke Žakline Tatalović na Tviteru. Navodi se da je osuđen na šest meseci zatvora, iako to nije sasvim tačno - osuđen je novčanom kaznom koja se, ako je ne plati, kao i u svim postupcima zamenjuje kaznom zatvora. Ipak, od ovog uobičajenog sudskog postupka, Vučićević je napravio priču o velikoj zaveri protiv njega i drugih urednika tabloida.
U tekstu o navodnoj specijalnoj operaciji „Žaklina“, nigde se ne spominje zbog čega je Vučićević zapravo osuđen. On je, naime, prošle godine objavio nekoliko tvitova sa privatnim fotografijama novinarke N1 Žakline Tatalović, nazivajući je pogrdnim imenima na račun fizičkog izgleda.

Tatalović ga je tužila, pa ga je Prvi osnovni sud osudio za krivično delo uvrede i naložio mu da plati 200.000 dinara. Kao što i sudska praksa nalaže, ukoliko osuđeni ne plati novčanu kaznu ona se zamenjuje kaznom zatvora, što bi u Vučićevićevom slučaju bilo šest meseci.

Ipak, tekst Informera u prvi plan „gura“ zatvorsku kaznu, bez spominjanja primarne, novčane kazne, kako bi stvar izgledala dramatičnija. Priča o sudskoj presudi podignuta je na viši nivo - Informer piše da ovim zapravo počinje specijalna operacija koja ima za cilj da zastraši i ućutka kritičare Đilasa i njegove politike. Sve ovo navodno dolazi od Informerovog „anonimnog izvora“.

„Ideja je da novinari i urednici tzv. nezavisnih medija, aktivisti NVO, kao i brojni Đilasovi plaćenici iz javnog života masovno podnose krivične prijave protiv novinara i urednika koji im nisu po volji. (...) Konkretno, kao onaj kog treba zatrpati prijavama pomenut je Vučićević, ali i Milan Lađević i Saša Milovanović iz Srpskog telegrafa, kao i Predrag Sarapa i Duško Vukajlović iz Objektiva“, navodno otkriva ovaj „izvor“.

Nakon toga u tekstu stoji izjava Vučićevića koji, opet navodno, „kaže da prvi put čuje za ovaj zločinački plan ali da sve ukazuje na to da neki takav dogovor postoji“.

„U poslednjih šest i više meseci protiv mene je podneto na desetine krivičnih prijava, što se ranije vrlo retko dešavalo. I dok su te pre tri ili četiri godine te prijave bile redovno odbacivane jer zakon i evropske norme jasno kažu da novinar u obavljanju svog posla sme da šokira, preteruje i vređa, sada vidimo da sudovi po tim prijavama dosuđuju i zatvorske kazne“, rekao je Vučićević.

Nejasno je po kom zakonu i evropskim normama novinar sme da „preteruje“ i vređa bilo koga. Kodeks novinara Srbije i Zakon o javnom informisanju nalažu novinarima da o stvarima izveštavaju istinito i objektivno, a za krivično delo uvrede predviđene su kazne po Krivičnom zakoniku.
  Manipulisanje činjenicama
Vučićević i voditeljka Pinka ubeđuju građane da je u Srbiji bolje nego u EU
Domaći propagandisti već mesecima koriste energetsku krizu u Evropi da ubede građane da praktičn...
  Vest
Analitičar tabloida suflirao načelniku UKP-a šta da kaže u emisiji
Sinoć su u emisiji Hit Tvit na TV Pink o slučaju hapšenja vođe navijačke grupe „Principi“ V...
  Vest
Vučićević i „državni udar“: Tužilaštvo krije informacije, Poverenik traži intervenciju Vlade
Već dve i po godine Tužilaštvo za organizovani kriminal odbija da Raskrikavanju dostavi dokumenta...
Dragan J. Vučićević
Žaklina Tatalović
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: