raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 24.08.2018. (Srpski telegraf)
Vojska Srbije i tajni „gospodar kiše”
28.08.2018.    Jelena Đorđević    Detalj sa vojne parade 2014. godine nakon pljuska; Foto: RTS
Da Vojska Srbije može da kontroliše vreme specijalnim projektilima razvijenim u okviru tajnog projekta „Gospodar kiše” ustvrdili su prethodnih dana domaći tabloidi pozivajući se na neimenovane izvore. Srpski telegraf piše da je ovaj sistem zvanično isproban i upotrebljen oktobra 2014. godine kada je Putin bio u poseti Srbiji tokom vojne parade. Međutim, činjenicu da su tog dana domaćini i zvanice pokisle na žestokom pljusku, ovaj tabloid „rešava” tvrdnjom da „nije do neefikasnosti Gospodara kiše, već do toga što je ceremonija kasnila”. Vojni analitičar Aleksandar Radić, međutim, navodi da nikakvog tajnog oružja nema i da su ovi navodi daleko od istine.
Srpski telegraf navodi, a Večernje novosti, Informer i još neki portali prenose, da su ovaj sistem za razbijanje oblaka projektilima i sprečavanje kiše specijalnim supstancama konstruisali stručnjaci JNA u vreme Jugoslavije, a da su ga finiširali u Vojsci Srbije, da bi najzad bio isproban na vojnoj paradi pre 4 godine.
Srpski telegraf navodi:
Tada su naši stručnjaci pomenutom specijalnom metodom rasterali oblake i sprečili kišu iznad glavnog grada u vreme kada je smotra trebalo da počne. Gosti, među kojima i Putin, kao i publika, ipak su morali da se sklanjaju od kiše ili kisnu, ali razlog nije neefikasnost „Gospodara kiše”, već to što je ceremonija kasnila dva sata jer je kasnio dolazak ruskog predsednika. Ipak, ta proslava Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu pokazala je da je Vojska Srbije razvila delotvoran način na koji može bar na izvesno vreme da upravlja vremenskim prilikama   1  ".
1
Na brojnim fotografijama i snimcima od tog dana ostaje zabeleženo da su na samom početku ceremonije iznad Beograda bili gusti oblaci, a ubrzo su usledili i pljuskovi.

„Ako koza laže, rog ne laže”, ističe vojni analitičar Aleksandar Radić za Raskrikavanje konstatujući da su navodi Srpskog telegrafa potpuna laž.

Baveći se temama bezbednosnog karaktera, za takav spektakularni projekat kontrole vremena nikad nisam čuo, niti da je bilo ko pomenuo da postoji niti da se neko bavi time. Takvih projektila odnosno raketa nema”, ističe Radić.
Iako se „detalji o ovom programu Vojske Srbije čuvaju kao strogo čuvana tajna”, Srpski telegraf „prema nekim saznanjima” pretpostavlja da je u pitanju nešto slično onome što upotrebljavaju „najmoćnije armije sveta”.
Srpski telegraf navodi:
Rusi za rasterivanje oblaka koriste reagense na bazi srebrnog jodida, suvog leda i cementne prašine, pa se može s velikom verovatnoćom pretpostaviti da je nešto od toga u upotrebi i kod nas. Specijalne materije iznad određenog područja raspršuju se iz kontejnera koji nose avioni   2  ”.
2
Korišćenje srebrnog jodida, prema rečima ovog analitičara, nije ništa neobično i daleko je od tajnog oružja. Upotrebljava se svugde, a Rusi koriste veliku količinu da bi uspeli da održe paradu, s obzirom na nepovoljne vremenske prilike u Moskvi.

I Vojska Srbije ga je izbacila iz aviona 2014. godine, ali je poduhvat, kako kaže, bio neuspešan.

„Oblačna masa je bila previše gusta. Od okolnosti zavisi koliko će da deluje, mnogo parametara utiče na to šta može da se postigne, a to što su tad pokušali je bila kap u moru. Nisu mogli ništa tu da urade. Osim toga nikakve druge specijalne supstance nisu korišćene”, zaključuje on.
Srpski telegraf je najavio da će “isti sistem” biti ponovo upotrebljen novembra na vojnoj paradi u Beogradu kojoj bi opet trebalo da prisustvuje Putin. Međutim, o tome da li poseduju spomenuti mehanizam za “kontrolu vremena” i sprečavanje padavina, iz Ministarstva odbrane, uprkos obećanjima, nisu odgovorili.

    
  Vest
Ko uređuje tabloide u Srbiji: gotovo identičan tekst u Alo-u i Informeru
„Evo ko uređuje dnevne novine po Srbiji”, napisao je sinoć list Alo na svom portalu, tvrdeći ...
  Analiza
Tabloidi izmišljaju naoružanje iz Rusije, Ministarstvo odbrane krije podatke
Ne prođe nedelja, a da neki od domaćih tabloida ne najavi skoru isporuku naoružanja iz Rusije - r...
  Klikbejt
Lažna uzbuna na sajtu Informera: Niko nije pokušao da ubije Putina
Na portalu Informera danas je objavljen naslov „Pokušali su da ubiju Putina! Hitno se oglasio Kre...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Republika.rs
 Večernje novosti
 Srbin.info
 Informer
Vojna parada
Vojska Srbije
Vladimir Putin
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: