raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
Izvorni članak je objavljen 31.07.2018. (Večernje novosti)
Večernje novosti recikliraju stare dezinformacije
31.07.2018.    Marija Vučić    Ilustracija; Foto: Pixabay/ herbert2512
U izdanju od ponedeljka, Večernje novosti pišu da švedska firma „Lundin“ želi da otkupi od kanadskog „Nevsuna“ prava na istraživanje zlata i bakra u blizini Bora. Međutim, niti je „Lundin“ švedska firma, niti pokušavaju da otkupe samo istražna prava, već celu kompaniju.
Tekst Večernjih novosti dolazi nekoliko dana nakon što je portal Fake News tragač objavio tekst o nizu dezinformacija koje su o ovoj temi širili mediji. Uprkos nalazima ovog portala, u tekstu pod naslovom „Šveđani kopaju zlato kod Bora”, Večernje recikliraju te dezinformacije.
Večernje novosti navodi:
Bord direktora kanadske kompanije Nevsun, koja je vlasnik istražnih prava nalazišta bakra i zlata Čukaru Peki kod Bora, potvrdio je da je švedska korporacija Lundin njihovim akcionarima dostavila zvaničnu ponudu za otkup njihovih akcija vrednu 1,4 milijarde dolara.
1
Kompanija „Lundin“, o kojoj pišu mediji, nije švedska, već kanadska. Kako se na njihovom sajtu može pročitati, istražuju nalazišta u Čileu, SAD, Portugalu i Švedskoj, a primarno su orijentisani na proizvodnju bakra, nikla i cinka.

Ova kompanija je „Nevsunu“, kompaniji koja preko svoje ćerke firme u Srbiji „Rakita exploration“ poseduje istražna prava za projekat Timok, u nekoliko navrata nudila da otkupi kompaniju.

Poslednja ponuda je usledila prethodnih nedelja, ali je „Nevsun“ ocenio kao „neadekvatnu” zbog toga što, kako navode na svom sajtu, „Lundin“ nije uzeo u obzir napredak koji je postignut ne samo u zoni Timoka, već i u rudniku Biša u Eritreji gde takođe rade iskopavanja, i posavetovao svoje akcionare da ne donose odluku pre nego što bord direktora donese preporuku.

Iz teksta Večernjih novosti, međutim, zaključuje se da je „Lundin“ zainteresovan samo za istražna prava u nalazištu Čukaru Peki kod Bora, dok su zapravo zainteresovani za celu kompaniju, koja osim u Srbiji, ima prava na istraživanje i rudnika u Eritreji.
Inače, kompanija Rakita je u junu otpočela istražne rudarske radove na izgradnji niskopa (rudničkih prostorija, prim. aut) u Boru, koji prethode otvaranju rudnika. Za izgradnju niskopa i rudnika od 2018. do 2022. godine, prema zvaničnim najavama, kompanija „Nevsun“ planira da uloži 590 miliona dolara i zaposli oko 1.000 ljudi.

Nakon toga, od 2022. do 2038. godine bi trebalo da usledi faza eksploatacije rudnika, u šta će „Nevsun“ uložiti još 457 miliona dolara.

Iz Ministarstva rudarstva i energetike su naveli i da će, zahvaljujući investiciji „Nevsuna“, biti ubrzan ekonomski rast u regionu i povećan BDP Srbije.

Nalazište Čukaru Peki je, inače, prema dosadašnjim istraživanjima, jedno od najbogatijih nalazišta u Evropi. Prema podacima kompanije Rakita exploration, procenjuje se da inicijalne rezerve rude dostižu nivo od 2,7 miliona tona, sa prosečnim sadržajem bakra od 3.3 % i 2.1 % zlata po toni rude. Poređenja radi, u RTB Bor se eksploatiše ruda sa 0.3 % bakra.
  Analiza
Serbian Front Pages in 2023: Six Newspapers, Over 1,150 Manipulations
Last year, Raskrikavanje recorded at least 1,154 instances of manipulation on the front pages of six...
  Dezinformacija
Saša o Milutinu: Naučnik utvrdio šta su klimatske promene
Opusu stvari zbog kojih se buni i negira, poznati teoretičar zavera Saša Borojević pridružio je ...
  Dezinformacija
Portali se igrali gluvih telefona, potencijalno konsultovali i veštačku inteligenciju
Priča o američkoj državljanki Džin sa Long Ajlenda ilustrativan je primer tabloidnog utrkivanja ...
Ministarstvo rudarstva i energetike
Rudarstvo
Bor
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: