raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Pristrasnost
Izvorni članak je objavljen 16.11.2023. (Večernje novosti)
Večernje novosti protiv radnika i poljoprivrednika u Srbiji, otkrili „političku pozadinu“ protesta
16.11.2023.    Marija Vučić    Foto: Google maps
Umesto objektivnih izveštaja o teškom materijalnom položaju radnika i poljoprivrednika u Srbiji, na stranicama Večernjih novosti ovih dana mogu se pročitati pamfleti protiv njih. Ovaj prorežimski list navodi da iza protesta poštara, koji štrajkuju jer rade za plate od pedesetak hiljada dinara, stoje Dragan Šolak i Dragan Đilas, dok za proteste poljoprivrednika u Vojvodini pišu da „miriše na politiku“.
Brojni radnici Pošte su od 24. oktobra obustavili rad zbog toga što rade za plate koje su daleko ispod onoga što se naziva republičkim prosekom i iznose oko pedesetak hiljada dinara.

Protestuju i poljoprivrednici u Vojvodini, tražeći od države da ispuni listu zahteva - između ostalog, ukidanje akciza za dizel, uređenje tržišta kao i povećanje subvencija za biljnu i stočarsku proizvodnju i povećanje premija za mleko. Kažu da su dovedeni do ivice ambisa.

Ipak, umesto da o položaju ovih kategorija društva izveštavaju objektivno, Večernje novosti ignorišu njihovu tešku materijalnu situaciju i optužuju ih za političku instruiranost.

U slučaju štrajka radnika Pošte, Večernje novosti u današnjim tekstovima ( 16. novembar) ne mogu da odluče da li iza štrajka stoji Dragan Šolak ili Dragan Đilas.
   

   

Đilas je u čitavu stvar navodno upleten preko sindikata Sloga, jednog od sindikata koji učestvuju u protestu, a koji daje podršku protestima „Protiv nasilja“.

Sa druge strane, biznismen Dragan Šolak je ovde navodno umešao prste preko firme D Express, privatne kurirske službe u okviru United Grupe, koja sada, kako sugerišu Novosti, profitira od obustave rada poštara.

Kompanija D Express, inače, nije jedina kurirska služba u Srbiji niti jedina koja ovih dana verovatno ima povećan obim posla usled obustave rada u Pošti. Za obavljanje tzv. komercijalnih poštanskih aktivnosti je, prema podacima poslovnog registra, u Srbiji registrovano i trenutno aktivno više od 360 različitih kurirskih službi.

Dan pre nego što su na sajtu APR-a proverili i videli da je vlasnik firme D Express kompanija Slovenia Broadband, ćerka-firma Šolakove United Grupe, iz Večernjih novosti su tvrdili da je vlasnik ove privatne kurirske službe u stvari poštar Stefan Mitrović, predstavnik sindikata „Sloga“ u Pošti koji se ovih dana najčešće pojavljuje u javnosti.
   

Mitrović je jutros, u gostovanju na TV N1, rekao da nema nikakve veze sa Šolakom niti pomenutom firmom i najavio da će advokati podneti tužbe za klevetu.

„Nema mesta tome u jednoj radničkoj borbi. Na sve načine pokušavaju da nas politički i sindikalno oboje ali neće uspeti jer su radnici kao nikada ranije rešeni da istraju u ovoj borbi do kraja“, kaže on za N1.

Radnici Pošte su obustavili rad 24. oktobra pre svega zahtevajući povećanje zarada koje su, kako je rekao Mitrović, „najbliže minimalcu“ i iznose oko 50.000 dinara.

Iako su Pošta, Vlada i prorežimski mediji kasno sinoć objavili da su dogovori postignuti i da se očekuje normalizacija rada, iz Sindikata „Sloga“ kažu da je Vlada postigla dogovor sa jednim delom sindikata, ali ne i sa onima koji štrajkuju. Postignuti dogovor da se plate povećaju za 10 odsto njima ne odgovara - zahtev oko 4.000 štrajkača je, kako je za Radio Slobodna Evropa rekao Mitrović, povećanje zarada za 30 odsto, što im još uvek nije ispunjeno. Obustava rada se zato nastavlja.

Fer izveštavanje od Večernjih novosti i drugih režimskih medija ne mogu da očekuju ni poljoprivrednici u Vojvodini koji od početka nedelje traktorima blokiraju puteve.

„Protest paora miriše na politiku“, pišu u današnjem broju Novosti prenoseći izjavu ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković, od čijeg se ministarstva i zahteva da reši probleme u ovom sektoru.

Novosti prenose njenu tvrdnju da je „97 odsto njihovih zahteva ispunjeno“, od onih koji su dogovoreni u maju. U njihovom tekstu, ministarka je dobila najveći deo prostora, dok je strana poljoprivrednika zastupljena kratkom izjavom na kraju teksta.

Ne bez pokušaja ironije, Večernje novosti kažu da „poljoprivrednici negiraju da protesti imaju veze s politikom i ne vide ništa čudno što se protesti odigravaju u jeku predizborne kampanje“. Napor ovih novina da delegitimišu zahteve poljoprivrednika, pokazuje i izjava izvesne Jelene B. u antrfileu teksta koja negoduje zbog blokada puteva:

„Sad kad iz Subotice krenem kod svojih u Karađorđevo, umesto 30 kilometara prelazim duplo više jer su oni blokirali taj put. Sve to košta a većina nas nema kome da se žali i nema tu snagu da zaustavlja saobraćaj kad god mu se prohte“, prenose Novosti reči ove nezadovoljne Subotičanke.

Poljoprivrednici, sa druge strane, kažu da im nisu ispunjeni svi dogovoreni zahtevi i insistiraju da se oni ispune - pre svega, ukidanje akciza na dizel i uređenje tržišta.

„Jedna kifla košta tri kilograma naše pšenice. Za deset litara goriva ja treba da prodam preko 100 kilograma pšenice. Izašli su s cenama semenskog kukuruza. Jedan kilogram takvog semena kukuruza košta od 50 do 70 kilograma mog merkantilnog kukuruza. Gde smo mi tu? Nema nas nigde“, rekao je za N1 jedan od paora na današnjem protestu u Novom Sadu.

Drugi poljoprivrednik iz kolone traktora kojima su blokirali saobraćajnicu, rekao je da obrađuje oko 65 jutara zemlje i gaji suncokret, soju, kukuruz, šećernu repu, pšenicu, ali - džaba.

„Kad se sve sabere, milion i po dinara u minusu“, kaže on.

Ministarstvu su ovih dana, kako prenosi BBC, poljoprivrednici dostavili i listu zahteva za 2024. godinu - povećanje subvencija po hektaru biljne proizvodnje, povećanje premija za mleko na 19 dinara po litri (umesto 15 koliko je sada odobreno), podsticaji za odgoj goveda, subvencije za poljoprivredne kredite itd.
  Manipulisanje činjenicama
Ako vozite „dačiju”, za tabloide ste tajkun
Štrajk nezadovoljnih radnika Pošte bila je jedna od praćenijih tema u medijima proteklih nedelja....
  Satira i humor
Vučić naseo na izmišljenu vest sajta Onion
Kada je Aleksandar Vučić nakon pogibije dvojice radnika na gradilištu Beograda na vodi rekao da j...
  Vest
Raskrinkavanje mizoginije: Alo posramljuje žene što stare, gunđaju i što su se „zbabile”
To što od karcinoma dojke, jajnika i grlića materice u Srbiji godišnje umre oko 3.000 žena, što...
Pošta
Štrajk
Poljoprivrednici
Radnici
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: