raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Vakcine, herpes i majmunske boginje - ima li veze između njih?
26.07.2022.    Marija Vučić    Foto: Unsplash/ Ed Us
Na antivakserskim kanalima na društvenim mrežama pojavio se video Volfganga Vodarga, nemačkog doktora poznatog po antivakserskim stavovima, u kome on tvrdi da nam se kao majmunske boginje „prodaje“ herpes, „jedan od dobro poznatih neželjenih efekata vakinacije“. Epidemiolog Zoran Radovanović kaže za Raskrikavanje da herpes i majmunske boginje izazivaju dve različite vrste virusa i da se dijagnoza majmunskih boginja postavlja laboratorijskim testom koji otklanja svaku sumnju.
Jedan od kanala gde je podeljen ovaj video osporavanog lekara Volfganga Vodarga jeste Vajber grupa „Istinom protiv plandemije“, kojom smo se već bavili u više navrata.

„Ono što nam se prodaje kao majmunske boginje je u mnogim slučajevima zapravo herpes, jedan od dobro poznatih neželjenih efekata vakcinacije. Internista Vodarg objašnjava da bi lekari trebalo to da prepoznaju, ali radije se oslanjaju na besmislene testove“, navodi se između ostalog u objavi i dodaje da je Vodarg situran da će nas „i dalje plašiti neželjenim efektima injekcija korone na kojima još uvek treba da se zaradi“.

Po svemu sudeći, antivakseri su dosta toga pomešali. Kako za Raskrikavanje kaže epidemiolog Zoran Radovanović, herpes je jedna bolest, a majmunske boginje su druga - njih izazivaju dve različite vrste virusa.

Herpes se, kako navodi, uglavnom pojavljuje oko usta i u analno-genitalnoj regiji, dok majmunske boginje, tradicionalno, zahvataju celu površinu tela. Ipak, stvar sa aktuelnom epidemijom majmunskih boginja, prema njegovim rečima, jeste što se dešava da se pojave lokalno - upravo oko ove dve regije. Zbog toga, i zbog fizičke sličnosti (mogu se pojaviti bolni mehurići) golom oku može da se desi da „pomeša“ ove dve vrste infekcija.

„Ipak, sve te infekcije se laboratorijski potvrđuju. Laboratorijski testovi otklanjaju svaku sumnju o kojoj vrsti infekcije se radi“, kaže Radovanović i dodaje da, prema njegovim saznanjima, dosad nije utvrđena nikakva uzročno-posledična veza između vakcina protiv kovida i pojave herpesa i napominje da se radi o različitim virusima koje izazivaju sve ove bolesti - virus herpesa, virus korone i virus majmunskih boginja.

U uputstvu koje je Institut Batut poslao zdravstvenim ustanovama u Srbiji, a koje su preneli mediji, navodi se da lekari, ako sumnjaju na majmunske boginje, treba da prikupe informacije od pacijenta o mogućim izvorima infekcije i bliskim kontaktima i da obaveste nadležni zavod za javno zdravlje. Pacijent potom treba da bude izolovan i transportovan u infektivno odeljenje, a potrebno je i da mu se uzme uzorak za laboratorijski pregled na majmunske boginje koji se šalje u Institut za virusologiju „Torlak“.

Inače, otkako su se pojavile prve vesti o majmunskim boginjama poslednjih nedelja, antivakseri ne prestaju sa neutemeljenim povezivanjem koronavirusa (pre svega vakcina) i virusa majmunskih boginja. Tako su nedavno tvrdili i da su majmunske boginje izazvane upravo Fajzerovom vakcinom protiv koronavirusa, a pre toga i da ih izaziva vakcina Astra Zeneke. Zanimljivo je da se ruska vakcina Sputnik, kao ni kineska Sinovac - koje su građani Srbije takođe u velikoj meri primali - na antivakserskim kanalima gotovo i ne spominju.

Do danas 26. jula u Srbiji je, prema podacima Batuta, registrovano 10 inficiranih majmunskim boginjama i reč je o muškarcima - osam slučajeva u Beogradu i dva na teritoriji Vojvodine. U svetu je infekcija registrovana u 75 zemalja, i to kod 16.000 ljudi. Umrlo je petoro.

Kako navode iz Batuta, simptomi infekcije obično uključuju povišenu temperaturu, glavobolju, bol u mišićima i leđima, slabost, otečene limfne žlezde u pazuhu, preponima i na vratu, osip na koži koji počinje u roku od tri dana od infekcije. Osip može biti koncentrisan na licu, dlanovima i tabanima, a mnogi imaju atipičan osip koji počinje u genitalnoj ili perianalnoj oblasti i na ustima.

Infekcija je moguća direktnim i bliskim kontaktom licem u lice ili koža na kožu, preko lezija (promena) na koži ili preko sluzokože, ali i indirektno - preko posteljine, peškira, odeće i drugih kontaminiranih predmeta i površina.

Ko primeti promene na koži, kažu iz Batuta, treba da se javi lekaru i da izbegava dalji kontakt sa ljudima. Bolest uglavnom prolazi sama od sebe u roku od nekoliko nedelja.

Detaljnije o majmunskim boginjama i prevenciji čitajte ovde i ovde.
   Majmunske boginje, Foto: Batut
  Lažna vest
Nije istina da Japan zabranjuje upotrebu kovid vakcina
Poslednjih dana društvenim mrežama se dele netačne tvrdnje da Japan zabranjuje vakcine protiv kov...
  Manipulisanje činjenicama
I nakon smrti pet beba, antivakseri ubeđuju roditelje da ne vakcinišu decu
Vakcinacija je ovih dana opet bila goruća tema u javnosti nakon vesti da je prethodnih meseci od ve...
  Neutemeljeno
„Turbokancer” - nova omiljena reč domaćih antivaksera
Ako ovih dana naiđete na neki antivakserski portal, pročitaćete novi termin - „turbokancer”. ...
Vakcine
Koronavirus
Majmunske boginje
Vajber
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: