raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 15.04.2024. (Srbin.info)
Zloupotrebom podataka prikazan porast raka kod vakcinisanih od kovida od 14.000 odsto
19.04.2024.    Stefan Kosanović    OpenAI
„Broj obolelih od raka porastao za 14.000 posto među Amerikancima koji su se vakcinisali”, piše desničarki portal Srbin.info. Pozivaju se na prijave o neželjnim dejstvima vakcine protiv kovida prema kojima je oko 500 američkih građana prijavilo da je nakon vakcinisanja dobilo kancer. Takve prijave ipak nisu proverene i ne mogu se uzeti kao zvanične. Iz američke agencije za javno zdravlje CDC su za Raskrikavanje potvrdili da nema podataka koji ukazuju na to da vakcine protiv kovida-19 izazivaju rak, dovode do ponavljanja ili progresije ove bolesti. Čitav tekst Srbin.info je preveo sa američkog sajta SlayNews, poznatog po širenju teorija zavere i dezinforamcija.
Krajem 2012. godine američka pevačica Tejlor Svift obećala je da će nastupati u američkoj školi koja bude osvojila najviše internet glasova. Korisnici društvenih mreža su se udružili i zlobno izglasali bostonsku školu za decu oštaćenog sluha.

Nešto slično desilo se i reperu Pitbulu, koji je odlučio da ima nastup u američkom hipermarketu Walmart koji sakupi najviše glasova u anketi na Fejsbuku. Internet trolovi su se skupili i izglasali market u udaljenom delu Aljaske.

Slično može da se desi i sa bazom VAERS u kojoj svako može da ostavi podatke o neželjnim dejstvima vakcina, pa i onim protiv kovida. Trolovi mogu da je prepune dezinformacijama, te se neobrađeni podaci u njoj smatraju nepouzdanim i uzimaju se s oprezom. Ovom bazom upravlja američka agencija za javno zdravlje CDC i osnovana je u svrhe ranog upozorenja za otkrivanje mogućih bezbednosnih problema kod licenciranih vakcina u SAD-u.

Kako biste pristupili bazi prvo što morate da uradite je da pročitate i prihvatite izjavu o odricanju odgovornosti, u kojoj jasno piše kako ovaj sistem funkcioniše i koje su njegove mane.

U tom tekstu stoji da svako može podneti izveštaje sistemu – doktori, proizvođači vakcina ili bilo koji građanin. „Izveštaji VAERS-a sami po sebi ne mogu biti korišćeni za utvrđivanje da li je vakcina uzrokovala ili doprinela nastanku neželjenog događaja ili bolesti”, stoji u objašnjenju, gde se dodatno naglašava da izveštaji mogu sadržati informacije koje su „nepotpune, netačne, slučajne ili neproverljive”.

Bez obzira na naznake na sajtu o tome da podatke ne treba uzimati zdravo za gotovo, brojni antivakserski portali širom sveta ih redovno uzimaju kao dokaz da sa vakcinama nešto nije u redu.

Tako se i tekst portala Srbin.info sastoji od niza obmanjujućih proračuna izvučenih upravo iz VAERS-a.
„Prema CDC sistemu za prijavu neželjenih događaja (VAERS), samo 8 slučajeva raka je povezano sa mnogim vakcinama protiv gripa koje su u ponudi između 1. januara 2021. i 29. marta 2024. Dok je 497 slučajeva raka bilo povezano sa nekoliko ponuđenih vakcina protiv KOVID-19 u istom vremenskom periodu”, piše na Srbin.info.

S obzirom da ne znamo na koje tačno vakcine protiv gripa je Srbin.info mislio i činjenicu da je baza veoma složena, kako god da smo brojali ne dolazimo do istih rezultata kao kontroverzni portal.

Ovim žele da kažu da vakcina protiv kovida izaziva, između ostalih bolesti, i rak.

Osim što, kao što smo ranije rekli, same prijave građana o neželjenim reakcijama kovida nisu dokaz za ove tvrdnje, Raskrikavanje je dobilo demanti i od predstavnika Odeljenja za podršku medijima CDC-a Nika Spinelija. On kaže da do sada ne postoji ni jedan dokaz da kovid vakcine izazivaju bilo koji oblik raka. Kaže i da je bezbednost vakcinacije protiv kovid-19 najintenzivnije i najobuhvatnije praćena u istoriji SAD-a.

„Nakon više od 676 miliona doza koje su primenjene, monitoring bezbednosti nije utvrdio povezanost između vakcinacije protiv kovida-19 i povećanog rizika za bilo koji oblik raka”, precizirao je Spineli za Raskrikavanje i dodao da ne postoje podaci ni da vakcine menjaju vaš genetski kod, što je još jedna od dezinformacija koje su kružile od izbijanja pandemije virusa korona.

Strani portali poznati po lažnim vestima


Sporni tekst portal Srbin.info je preuzeo sa američkog kontraverznog portala SlayNews, na kom su internacionalni portali za proveru činjenica više puta pronalazili potpuno izmišljene i lažne vesti.

Recimo, SlayNews je pisao kako Svetski ekonomski forum želi da veštačka intaligencija napiše novu, bolju Bibliju koja je zapravo tačna, da se u amiškim zajednicama ne mogu naći slučajevi dece sa kancerom, dijabetesom ili autizmom, kao i da CDC studija potvrđuje da vakcine protiv kovida-19 smanjuju životni vek muškarca za čak 24 godine.

Ovo nije prvi put da domaći portali tekstove u potpunosti prevode i prenose od stranih portala koji su uveliko poznati po širenju dezinformacija. Ovoj praksi su skloni i korisnici društvenih mreža.

Naša redakcija je više puta pisala o baš takvim slučajevima, te ćemo navesti samo neke od kontraverznih stranih portala.

Američki The Epoch Times poznat je po širenju dezinformacija o virusu korona i vakcinama. Prošle godine Raskrikavanje je pisalo o neutemeljenim tvrdnjama da vakcine protiv kovida-19 mogu da izazovu „turbokancer”, iako ovaj termin ne poznaje zvanična medicina.

Još jedan sličan portal iz Amerike naziva se The People’s Voice, a naša redakcija je dekonstruisala opskurne tvrdnje koje su prevedene sa ovog veb-sajta u kojima se navodi da je Bil Gejts dobio dozvolu da vakciniše ljude preko vazduha, kao i da Ujedinjene nacije zahtevaju digitalne identifikacije „za učešće u društvu”.

Kao poslednji primer tu je još jedan američki sajt The gateway pundit. U srpskom medijskom prostoru mogle su se pročitati mnoge teorije zavera sa ovog sajta, među kojima su one da je lek ivermektin uticao na smanjenje broja zaraženih u Indiji, da je vakcina 98 puta opasnija od virusa korona, a narodni poslanik Branimir Nestorović poverovao je navodima da je direktor Svetske zdravstvene organizacije priznao kako vakcinama ubijaju decu.
  Neutemeljeno
„Turbokancer” - nova omiljena reč domaćih antivaksera
Ako ovih dana naiđete na neki antivakserski portal, pročitaćete novi termin - „turbokancer”. ...
  Manipulisanje činjenicama
Nove teorije zavera o atentatu na predsednika Haitija: Odbio vakcine, pa ubijen
Predsednik Haitija je „platio glavom” zbog toga što je ova država odbila vakcine. Tako se u je...
  Lažna vest
Mejl dr Faučiju kao „dokaz” da je Kovid-19 biološko oružje
U Viber grupama u Srbiji opet su podgrejane teorije zavera o Kovidu-19 kao biološkom oružju. Ovog ...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 Nulta tačka
Kovid
Virus korona
CDC
VAERS
Vakcine
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: