raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
U apotekama povećana prodaja hlorokina, doktori upozoravaju da to nije lek protiv novog virusa
25.03.2020.    Milica Ljubičić    Foto: Pixabay / qimono
„Hlorokin ne sme da se pije preventivno protiv virusa korona jer može imati kontraindikacije“, upozorila je infektolog dr Ivana Milošević sa Infektivne klinike u Beogradu na jučerašnjoj konferenciji za medije u vezi sa novim virusom korona. Prema njenim rečima, potražnja za ovim antimalarikom porasla je nakon što su pojedina naučna istraživanja pokazala da bi ovaj lek mogao biti uspešan u borbi protiv COVID-19.
„Iskustvo kolega koji su imali veliki broj obolelih pokazuju da neki lekovi imaju efekte, ali i dalje ne postoji registrovan lek protiv COVID-19, kao što nema kolektivnog imuniteta, niti vakcine“, rekla je doktorka Milošević.

„Hlorokin može izazvati kontraindikacije, naročito kod kardiovaskularnog sistema. Takođe, ne smemo zaboraviti i da svaki lek ulazi u interakciju sa drugim lekovima koje uzimamo, što takođe može izazvati drugačije dejstvo“.

Podsetimo, američki predsednik Donald Tramp predstavio je nedavno hidroksihlorokin kao moguću opciju za lečenje COVID-19, iako je američka Uprava za hranu i lekove saopštila da još uvek radi na ispitivanju ovog leka.

Ipak, Tramp je pričajući o hidroksihlorokinu mešao nazive dva leka, odnosno rekao je da je hlorokin drugo ime za hidroksihlorokin, što je unelo zabunu.

Posle par dana je muškarac iz Arizone preminuo nakon što je greškom uzeo supstancu na bazi hlorokina verujući da će ga to zaštititi od zaraze virusom korona. Njegova žena je takođe uzela tu supstancu i nalazi se pod nadzorom. Kako se navodi u saopštenju bolnice u koju su primljeni - par je preventivno uzeo supstancu koja se obično koristi za čišćenje akvarijuma.

Ona je za NBC News rekla da su to popili iz straha da se ne razbole jer je Donald Tramp na konferenciji za medije govorio o potencijalnoj koristi hlorikina protiv virusa korone.

Inače, oba ova leka (i hidroksihlorokin i hlorokin (uobičajeni naziv za hlorokin-fosfat) se trenutno ispituju kao moguće opcije za lečenje COVID-19. Hidroksihlorokin se poslednjih dana spominje kao lek zbog dobrih preliminarnih rezultata koje je pokazao u nekim istraživanjima.

Ipak, ova dva leka nisu isto - iako su oba antimalarici u upotrebi kod ljudi, hlorokin (fosfat) je toksičniji i upotrebljava se i za ubijanje parazita. Supružnici iz Arizone, međutim, nisu popili lek hlororkin fosfat, već sredstvo za čišćenje akvarijuma koje u sebi sadrži tu supstancu.

Podsetimo, kako je Raskrikavanje pisalo, sve je počelo od nedavnog istraživanja francuskih naučnika koje je pokazalo da bi lek protiv malarije (hydroxychloroquine) mogao pomoći i u lečenju pacijenata obolelih od COVID-19.

U eksperimentu je učestvovalo 20 pacijenata, od kojih je 14 pacijenata primalo samo hidroksihlorohin, a šestoro je uz taj lek dobijalo i antibiotik azitromicin. Posle pet dana svi pacijenti iz ove druge grupe bili su izlečeni (testirani negativno na virus), dok je iz grupe od 14 pacijenata, njih osmoro (oko 60 odsto) bilo izlečeno posle 6 dana.

Upravo je zbog ovog eksperimenta genetičar Miodrag Stojković na svom Twitter profilu pre nekoliko dana objavio da „posle kineskih i naučnici iz Francuske tvrde da lek protiv malarije (hydroxychloroquine) kod 70% pacijenata obolelih od COVID-19 dovodi do izlečenja - posle 6 dana terapije. Kod pacijenata koji su dodatno tretirani antibiotikom (azithromycin) uspesnost je 100 %“.

Na sajtu američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti piše da „ne postoje lekovi odobreni od Uprave za hranu i lekove (FDA) za lečenje pacijenata obolelih od COVID-19. Trenutno se sprovode mere za kontrolu i sprečavanje širenja infekcije, pruzanje potrebne nege, uključujući dodatni kiseonik i mehaničku ventilaciju, kada je to potrebno“.
  Teorija zavere
Nulta tačka tvrdi da je na Novom Zelandu od vakcine protiv kovida umrla petina stanovništva
Antivakserski portal Nulta tačka je objavio tekst u kome tvrdi da je na Novom Zelandu zabeležen po...
  Dezinformacija
Maske i kovid: Šta znamo i šta su preporuke
Kako poslednjih dana rastu brojevi zaraženih koronavirusom, rastu i dezinformacije. Tako je nedavno...
  Manipulisanje činjenicama
Deset smrtnih slučajeva koje je portal Nulta tačka povezao s vakcinom bez ikakve logike
Antivakserski portal Nulta tačka koristi svaku priliku da vakcinu protiv koronavirusa predstavi ili...
Koronavirus
Beograd
Srbija
Vlada Srbije
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: