raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
U Somboru uhapšena devojka zbog kršenja izolacije o kojoj nije bila obaveštena
28.03.2020.    Milica Vojinović    Ivana Berić (privatna arhiva)
Ivana Berić iz Sombora uhapšena je osam dana pošto se vratila iz Bosne i Hercegovine zbog navodnog kršenja mere obavezne kućne izolacije, a na granici joj nije rečeno da mora da bude u dvonedeljnoj izolaciji, kaže za KRIK njena sestra Jelena Stojanović. U sličnoj situaciji je i Jovana Popović iz Kikinde, o čemu je KRIK juče pisao.
Dvadesetjednogodišnja Ivana Berić je 14. marta otputovala u Bosnu i Hercegovinu sa grupom turista među kojima je bila i njena sestra Jelena. S obzirom na to da je situacija u vezi sa pandemijom koronavirusa postajala sve ozbiljnija rešili su da se sutradan vrate u Srbiju, objašnjava Ivanina sestra koja se obratila KRIK-u nakon što smo pisali o sličnom slučaju koji se dogodio u Kikindi.

„Granični prelaz smo prešli sat i po vremena pre proglašenja vanrednog stanja. Na granici nam nikakve informacije nisu dali, ni nama pojedinačno, ni vodiču grupe”, objašnjava Jelena Stojanović.

Osam dana kasnije na vratima njene kuće pojavila se policija. Pošto je tamo nisu našli, krenuli su da je traže na poslu. Do tamo je otišla interventna jedinica pod rotacijom, kaže njena sestra i dodaje da su Ivanu uhapsili, a potom je sedam sati držali u kolima pre nego što su je odveli na saslušanje.

Ivana je na saslušanju objasnila gde je bila, kada se vratila i naglasila da je niko nije obavestio o obaveznoj izolacijini na granici, niti po povratku kući. Ipak, sud joj je odredio pritvor do mesec dana.

Uhapšena Ivana je u sličnoj situaciji kao i Jovana, devojka iz Kikinde koja se 14. marta vratila iz Crne Gore, a koju na granici takođe nisu obavestili o tome da mora u izolaciju.

U Ivaninom slučaju, međutim, tužilaštvo nije za sada nije pružilo nijedan dokaz o tome da joj je saopšteno da po povratku u zemlju mora da bude u karantinu.

U postupku koji se vodi protiv Kikinđanke tužiteljka je kao dokaz o ovome priložila zapisnik Ministarstva zdravlja koji nema ime i potpis policijskog službenika koji joj je navodno saopštio izolaciju, ali ni datum izdavanja ni pečat. Više o ovome pročitajte u posebnoj vesti.

Ovakva hapšenja su potpuno nezakonita, ocenio je advokat Vladimir Gajić za KRIK, dok su iz Komiteta za ljudska prava (YUCOM) naveli da je u vanrednom stanju moguće ograničiti pojedina ljudska prava, ali da građani moraju biti dobro obavešteni o svojim pravima i obavezama.
  Teorija zavere
Nulta tačka tvrdi da je na Novom Zelandu od vakcine protiv kovida umrla petina stanovništva
Antivakserski portal Nulta tačka je objavio tekst u kome tvrdi da je na Novom Zelandu zabeležen po...
  Dezinformacija
Maske i kovid: Šta znamo i šta su preporuke
Kako poslednjih dana rastu brojevi zaraženih koronavirusom, rastu i dezinformacije. Tako je nedavno...
  Manipulisanje činjenicama
Deset smrtnih slučajeva koje je portal Nulta tačka povezao s vakcinom bez ikakve logike
Antivakserski portal Nulta tačka koristi svaku priliku da vakcinu protiv koronavirusa predstavi ili...
Koronavirus
Beograd
Srbija
sudovi
samoizolacija
karantin
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: