raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
U Kanadi 13 vakcinisanih trudnica rodilo mrtvu decu? Laž.
14.12.2021.    Marija Vučić    Ilustracija; Foto: Wikimedia/ Pexels
U Telegram grupi „Pravo na slobodu“ podeljena je dramatična tvrdnja da je u Kanadi u jednom danu 13 trudnica vakcinisanih protiv koronavirusa rodilo mrtve bebe. To, međutim, nije tačno i dezinformaciju su još u novembru demantovale kanadske zdravstvene vlasti. „Ovakav tip dezinformacije dodaje još nepotrebnog stresa roditeljima koji očekuju dete, a vakcinisani su“.
Jedna korisnica Telegrama je podelila u pomenutoj grupi i link ka Fejsbuk profilu izvesnog Igora Zjekića na kome je videla ove tvrdnje.

„U samo jednoj bolnici u Canadi se u jednom danu rodilo 13 mrtvih beba od „cje(p)ljenih“ trudnica. Toliko o sigurnosti ove genske terapije“, napisao je Zjekić.On je zakačio video u kome se iznose ove tvrdnje, a koji potiče sa sajta Bright Light News, kanadskog portala koji „raskrinkava kovid-19 narativ“. Ipak, sudeći po sadržaju bavi se objavljivanjem senzacionalističkih i netačnih priča o koronavirusu - na primer, na njihovom sajtu mogu se naći tvrdnje da su PCR testovi neučinkoviti, da će veliki broj dece umreti od vakcina, kao i da je čitava pandemija nečija agenda.

U videu tvrde da su ove mrtve bebe rođene u bolnici Lions Gate Hospital u Vaknuveru.

Vankuverske zdravstvene vlasti („Vancouver Coastal Health“ - VCH) sve ovo su demantovale na Tviteru 24. novembra, u vreme kada je ova dezinformacija cirkulisala u Kanadi.

„Svesni smo (ovih) glasina i dezinformacija na društvenim mrežama. Nema istine u tim tvrdnjima, a pojedinci koji šire ove netačne informacije nemaju nikakve veze sa VCH. Nije bilo primetne promene u broju mrtvorođene dece u ovom regionu tokom pandemije“, naveli su iz VHC-a.Ova vrsta dezinformacija, prema njihovim rečima, samo pridodaje još stresa roditeljima koji očekuju dete, a koji su vakcinisani, kao i zdravstvenom osoblju i čitavom zdravstvenom sistemu čiji su resursi ionako iscrpljeni pandemijom.

Podsećaju da je američki CDC (Centar za kontrolu i prevenciju bolesti) u svojim nedeljnim izveštajima zaključio da je vakcinacija čak od kritične važnosti za smanjenje uticaja koronavirusa na trudnice i na prevenciju smrti ploda.

Inače, pomenuti video nastao je na protestu koji se, kako piše kanadski javni servis CBC, dogodio 11. novembra kada su se antivakcinaši Vankuvera okupili iskazujući nezadovoljstvo zbog vakcinacije i „vladine propagande“.

U tom videu tvrdnju o 13 mrtvih beba iznose dvojica lekara - Mel Bruše i Daniel Nagase - koji su to navodno čuli od babica iz Lions Gate bolnice. Bruše, kako piše CBC, lekar je koji je ostao bez licence i koji pandemiju naziva prevarom, dok je Nagase poznat u Kanadi kao promoter ivermektina u borbi protiv koronavirusa. Više o dezinformacijama oko ivermektina čitajte ovde.

Grupa Pravo na slobodu, koja na Telegramu trenutno okuplja oko 4.000 članova, originalno potiče sa Fesjbuka, a Raskrikavanje se u par navrata bavilo dezinformacijama koje su se tamo mogle naći. Na Fejsbuku ovu stranicu prati više od 170.000 ljudi.
  Lažna vest
Nije istina da je 86 vakcinisanih trudnica u Kanadi rodilo mrtvu decu
Lažna vest da je 86 trudnica rodilo mrtve bebe tokom prvih šest meseci u 2021. godini u jednoj reg...
  Teorija zavere
Nulta tačka tvrdi da je na Novom Zelandu od vakcine protiv kovida umrla petina stanovništva
Antivakserski portal Nulta tačka je objavio tekst u kome tvrdi da je na Novom Zelandu zabeležen po...
  Dezinformacija
Maske i kovid: Šta znamo i šta su preporuke
Kako poslednjih dana rastu brojevi zaraženih koronavirusom, rastu i dezinformacije. Tako je nedavno...
Trudnice
Koronavirus
Kanada
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: