raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Tužilaštvo iz Niša neće komentarisati pisanje medija o slučaju otmice devojčice
10.01.2020.    Vesna Radojević    Foto: Raskrikavanje
Nadležno javno tužilaštvo iz Niša koje vodi istragu o otmici maloletne devojčice iz Niša, neće se oglašavati povodom pisanja tabloida o ovom slučaju, saopšteno je iz ovog tužilaštva. Na pitanje novinarke Raskrikavanja da li će pokrenuti istragu zbog eventualnog curenja podataka iz istrage, u ovom tužilaštvu nisu imali odgovor.
„Imajući u vidu sadržinu pojedinih novinskih tekstova, vezano za krivični postupak koji je pokrenut protiv okr. Ninoslava Jovanovića iz sela Malča, Više javno tužilaštvo u Nišu saopštava da neće posebno komentarisati način na koji mediji izveštavaju javnost, s ciljem izbegavanja sekundarne viktimizacije maloletne oštećene”, stoji u saopštenju Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

Borislav Radonjić, portparol tog tužilaštva nije mogao da novinarki Raskrikavanja da komentar da li će to tužilaštvo pokrenuti bilo kakav postupak zbog eventualnog curenja podataka iz istrage.

Predsednica Udruženja tužilaca Srbije Lidija Komlen Nikolić je ranije danas izjavila za Betu da smatra da su su informacije o otmičaru Ninoslavu Jovanoviću koje su u četvrtak izneli pojedini tabloidi „nagađanje“ i da ne predstavljaju detalje istrage koja je u toku.

„Tužilaštvo u Nišu je trenutno jedino koje može da reaguje na te naslove. Pored krivičnog postupka postoje i mehanizmi u Zakonu o javnom informisanju koje tužilaštvo može da iskoristi“.

U potrazi za nadležnim tužilaštvom koje bi u ovom slučaju moglo da reaguje, iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu su za Raskrikavanje su kazali da to nisu oni, kao i da ne bi bili nadležni čak ni u slučaju da postoji neko krivično delo.

Podstimo, tabloidi Informer, Srpski telegraf i sajt alo.rs su u jučerašnjim izdanjima objavili jezive detalje o tome kako je uhapšeni Ninoslav Jovanović zlostavljao maloletnu devojčicu u danima dok ju je držao zarobljenu.

Ministarstvo kulture i informisanja je podnelo prekršajne prijave zbog pisanja tabloida, a u najnovijem reagovanju su kazali da je jučerašnje izvinjenje urednika Srpskog telegrafa licemerno jer su već danas objavili informaciju koja opet nanosi ogromnu štetu maloletnom licu i koja je i juče izazvala veliko uznemirenje javnosti.

„Ovo potvrđuje opravdanost pretpostavke da je njihovo takozvano izvinjenje bilo neiskreno, lažno i licemerno, te da beskrupulozno nastavljaju sa svojim medijskim zločinjenjem“, stoji u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Iz ovog ministarstva su najavili da će i zbog današnjeg pisanja Srpskog telegrafa pokrenuti postupke zbog kršenja Zakona o javnom informisanju i medijima.

„Upornost „Srpskog telegrafa“ u ponavljanju inkriminisanih radnji zahteva snažnu reakciju svih nadležnih državnih organa i najšire javnosti. Zloupotrebi medija mora se stati na put svim raspoloživim zakonskim sredstvima i odgovornim društvenim postupanjem“, navode u Ministarstvu.

Inače, Srpski telegraf je danas objavio izjavu Aleksandre Karimanović, Monikine majke, u tekstu „Javnost mora da zna o strahotama koje moje preživelo“.

Iako se to navodi na početku teksta, u nastavku Karimanović je u dva navrata apelovala da mediji budu pažljivi u plasiranju informacija jer će Monika uskoro krenuti u školu.

„Tačno je da je ona preživela straotu, ali sve medije molim da budu pažljivi u pisanju jer će Monika, nadam se, uskoro krenuti u školu, ne bih volela da ona vidi neke stvari, a s druge strane, ne bih da je deca u školi danas - sutra prozivaju jer su nešto videli u novinama“, prenosi ovaj tabloid izjavu Aleksandre Karimanović.
  Vest
Tužilaštvo ispituje ko je medijima dao iskaz osumnjičenog u slučaju Monike Karimanović
Kako je iz istrage u medije dospeo iskaz Ninoslava Jovanovića, osumnjičenog za otmicu i silovanje ...
  Vest
Pljušte „presude“ Saveta za štampu zbog slučaja Monike Karimanović
Neprofesionalno pisanje tabloida o maloletnoj Moniki Karimanović donelo je Savetu za štampu na des...
  Vest
Poverenik podneo krivičnu, sumnja da je medijima informacije o Moniki K. dao neko iz istrage
Nakon završenog inspekcijskog nadzora u Višem tužilaštvu u Nišu, Poverenik za zaštitu podataka...
Monika Karimanović
otmica
tabloidi
mediji
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: