raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Tri televizije bliske vlastima za tri godine iz budžeta dobile oko 304 miliona dinara
18.11.2021.    Milica Ljubičić    Foto: Unsplash/ Pinho
Regionalne televizije čija je uređivačka politika bliska vlastima - RTV Novi Pazar, Novosadska TV, kao i Sremska televizija, za nepune tri godine dobile su najviše sredstava iz budžeta, pokazuje baza javnih konkursa Birna Srbija i Građanskih inicijativa. Na predstavljanju baze rečeno je i da je ove godine smanjena finansijska podrška medijima koji gotovo svakodnevno krše Kodeks novinara, poput tabloida Srpski telegraf, Informer i Alo.
Kako se može videti iz baze, od 2019. sve do septembra ove gotovo trećina od 14,7 milijardi dinara za finansiranje projekata otišla je medijima.

Rekordni dobitnici su RTV Novi Pazar - 155 miliona, a potom Novosadska TV sa 87 miliona, kao i Sremska televizija koja je dobila 61 milion.

Najskuplje pojedinačne projekte (čija je vrednost 10 miliona dinara) takođe su dobile regionalne televizijske stanice - RTV Novi Pazar, televizije iz Niša (Belle Amie i Niška televizija) i Kruševca (Rubin televizija). Autori baze navode da se iz naziva projekata može zaključiti da su ove TV stanice zapravo podršku dobile za svoj redovan rad.

Podsećaju i da prema pravilima o dodeli državne pomoći, pojedinačni mediji ne bi trebalo da dobiju više od 23 miliona dinara u toku tri uzastopne godine, međutim analiza pokazuje da je preko 40 regionalnih televizija premašilo tu granicu.

Zanimljivo je da se među najskupljim plaćenim projektima nalaze i dva projekta jedne preduzetničke radnje iz Beograda u vlasništvu Vladimira Ilića. Ilićeva firma dobila je čak 25 miliona dinara za emisije na RTV Pančevu.

Ko su vlasnici rekordera?

Regionalna televizija Novi Pazar koja je dobila najviše novca na konkursima za medijske projekte nalazi se u vlasništvu Denisa Mavrića, Muzafera Dragulovčanina, Emira Hadžića i Mulaza Dacića. Televizija je privatizovana 2015. godine u postupku javnog nadmetanja, u kome je konkurencija konzorcijumu bio Muhamed Zukorlić, inače brat sada već pokojnog muftije sandžačkog Muamera Zukorlića. Prema pisanju medija, televizija je konzorcijumu tada prodata za 89.350 evra.

Novosadska TV nalazi se u vlasništvu Aleksandre Martinović, inače vlasnice portala Srbija danas. Martinović je bila i suvlasnica firme Proret (ranije Prointer solutions), čiji je većinski vlasnik bio Slobodan Kvrgić, inače blizak vladajućoj stranci. KRIK je otkrio i da je supruga predsednika Srbije Aleksandra Vučića kupila stan u „Belvilu" upravo od Kvrgića, ali je Vučić u intervjuu za KRIK tvrdio da ne poznaje ovog biznismena.


Istraživači su analizirali preko 1.600 javnih konkursa i dodelu novca iz 165 lokalnih samouprava, 15 republičkih ministarstava i 10 pokrajinskih sekretarijata.

Najviše novca je dodeljeno za finansiranje projekata organizacija civilnog društva (6,2 milijarde dinara) i za medijske projekte (skoro pet milijardi dinara). Na trećem mestu nalazi se kultura i umetnost sa dodeljenih 2,5 milijarde dinara, dok je najmanje novca uloženo u projekte za mlade (1,1 milijarda dinara).

Što se tiče civilnog sektora, najviše novca dobili su „Fondacija Exit" i „Vatrogasni savez Srbije".

Baza pokazuje da su najčešći dobitnici projekata „tradicionalna” udruženja, poput udruženja penzionera, manjinska udruženja, organizacije koje pomažu određenim kategorijama obolelih i slično.

U oblasti kulture je u analiziranom periodu izdvojeno 2,5 milijarde dinara za preko 7.700 projekata.

Autori primećuju da su upravo projekti u oblasti kulture i umetnosti najraznovrsniji u smislu tema, tipova dobitnika ali i procedura. Najviše novca za nepune tri godine dobila je „Muzička omladina Novog Sada” - 44,4 miliona dinara.

Najmanji broj projekata (986), u koje je ukupno uloženo 1,1 milijardi dinara, bio je usmeren direktno na mlade.

Iako prosečna vrednost jednog projekta za mlade iznosi preko milion dinara, autori objašnjavaju da je razlog tome mali broj podržanih projekata i visoka vrednost najskupljih.

Razlike između najskupljih i najjeftinijih projekata su značajne, a pet najskupljih projekata imaju samo dve organizacije - „Omladinski savez udruženja Novi Sad - OPENS" i „Mladi istraživači Srbije".

Bazu Javno o javnim konkursima možete pogledati na ovom linku.
  Vest
Čačak podelio novac medijima za 2020. sedam dana pred kraj godine
Grad Čačak dodelio je 20 miliona dinara medijima za projektno sufinansiranje, namenjenih za ovu...
  Vest
Političko-medijska kampanja o kolektivnoj krivici i moralnoj pobedi u Njujorku
Televizija, novine, portali, plakati na ulici, bilbordi, kula Beograda na vodi – sa svih strana sm...
  Vest
Dve tuče na dva kraja grada mediji spojili u jednu, ubacili i nepostojeće aktere
U nedelju su se u Beogradu dogodila dva incidenta koja su privukla pažnju medija i javnosti - jedan...
Javno o javnim konkursima
televizija
RTV Novi Pazar
Novosadska TV
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: