raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Teorija zavere
Izvorni članak je objavljen 19.06.2023. (TikTok)
TikTok teorije zavere o putovanju kroz vreme: Hipster iz 1941. i devojka iz 19. veka sa mobilnim telefonom
22.06.2023.    Milica Ljubičić    Foto: Kolaž Raskrikavanje/Wikimedia Commons
Da li vam je poznata fotografija iz 19. veka na kojoj je navodno Nikolas Kejdž, ili fotografija „hipstera“ iz četrdesetih godina, ili možda umetnička slika devojke iz 19. veka koja u svojim rukama navodno nosi mobilni telefon? Ove i slične fotografije koje se već godinama unazad mogu naći na internetu podgrevaju teorije o putovanju kroz vreme. Ovih dana ih je uz haštag „mistery“ podelio i jedan nalog na domaćem TikToku, a video je dosad pogledalo gotovo 100.000 ljudi. Ipak, nema reči ni o kakvoj misteriji.

1. Hipster iz 1941.

„Hipster. Godine 2011. na internetu se pojavila fotografija iz 1941. na kojoj se nalazi muškarac odeven u modernu odeću“, objavio je na TikToku nalog „moonysf“ uz crno-belu fotografiju muškarca sa naočarima za sunce, koji stoji u masi ljudi.

   Foto: Printscreen/Tiktok (moonysf)


Za razliku od drugih ljudi na fotografiji koji nose tipičnu odeću za to vreme - odela i šešire, ovaj čovek ima majicu sa logoom, nešto što deluje kao džemper na raskopčavanje i naočare za sunce.

Fotografija se godinama pojavljuje na internetu, a američki portal za proveru činjenica Snopes je utvrdio da je javnosti predstavljena 2004. godine na izložbi „Njihovi prošli životi ovde“ u muzeju „Bralorne Pioneer“ u Kanadi. Muzej je 2010. godine fotografiju objavio i na internetu i kako su tada naveli - fotografija jeste nastala 1941. godine prilikom otvaranja mosta u Kanadi.

Snopes je u svojoj analizi utvrdio i da su svi ovi predmeti 40-ih godina prošlog veka bili lako dostupni. Recimo, na majici koju muškarac sa fotografije nosi se vidi logo hokejaškog tima Montreal Maroons, koji je od 1924. do 1938. godine bio u Nacionalnoj hokejaškoj ligi Kanade.

2. Devojka sa mobilnim telefonom

Nakon fotografije „hipstera“, sledeća u nizu fotografija koje je ovaj TikTok nalog podelio jeste umetnička slika devojke koja šeta u prirodi, noseći u rukama predmet koji podseća na mobilni telefon.

   Foto: Printscreen/Tiktok (moonysf)


Sliku „Očekivanje“ („The expected one“ eng.) je sredinom 19. veka naslikao austrijski slikar Ferdinand Georg Valdmiler, a ona se nalazi u muzeju u Minhenu.

Ovo umetničko delo takođe godinama unazad skreće pažnju na internetu jer, po obliku predmeta u rukama i njenom položaju tela, zaista izgleda kao da je reč o pametnom telefonu. .

Ipak, i kada se uveća deo slike na kome se vidi predmet, može se primetiti da on više liči na knjižicu koja ima tamne korice i bele listove. Takođe, iz ruku devojke visi lanac sa krstom, pa je logično zaključiti da ona zapravo drži molitvenik.

   Foto: Wikimedia Commons


Ovom slikom se pre nekoliko godina bavio i portal Vice, ukazujući na to koliko je tehnologija uticala na promenu konteksta cele slike.

„1850. ili 1860. godine bi svaki posmatrač identifikovao predmet koji devojka drži kao pesmaricu ili molitvenik. Danas niko ne može da ne vidi sličnost sa tinejdžerkom koja je zaokupljena društvenim mrežama na svom pametnom telefonu“, konstatuje se u tekstu.

3. Telefon na sklapanje sredinom 20. veka

Na trećem mestu u objavi je prikazana fotografija iz finala Svetskog prvenstva u fudbalu 1962. u Čileu u trenutku kada je kapiten reprezentacije Brazila podigao trofej što su brojne novinarske ekipe pokušavale da uslikaju. Pažnju na slici je skrenuo uređaj koji, prema spekulacijama sa interneta, izgleda kao telefon na sklapanje.

   Foto: Printscreen/Tiktok (moonysf)


Ipak, uređaj na slici više liči na vrstu kamere koja je u tom periodu bila dostupna.

   Foto: Wikimedia Commons


Naime, londonska kompanija Čarlton tvrdi da je prvu ovakvu kameru prodala još 1885, a njihova popularnost je porasla kada je 1929. počela da ih proizvodi nemačka kompanija Rolleiflex.

4. Starogrčki laptop

U videu se pojavila i fotografija starogrčkog reljefa na kome je, kako se navodi u objavi, prikazan laptop.

   Foto: Printscreen/Tiktok (moonysf)


Reč je o posmrtnom reljefu koji, prema procenama arheologa, datira iz 100. godine pre nove ere i koji se nalazi u muzeju Getty u Kaliforniji.

Relief, kako piše na sajtu muzeja, predstavlja bogatu pokojnicu koja dodiruje poklopac kutije plitke osnove.

Nije precizirano šta bi predmet mogao da predstavlja, ali svakako ne predstavlja laptop.

„Ovaj reljef nije bio zamišljen kao fotografski prikaz stvarnosti, već je služio da prikaže bogatstvo i status pokojnika. Iako kutija izgleda previše plitko da bi sadržala bilo šta značajno, možemo je identifikovati kao kutiju za nakit ako je uporedimo sa drugim posmrtnim reljefima gde žene izvlače mašne ili nakit iz većih, realističnijih kutija", navodi se na sajtu muzeja.

Sličan zaključak je imala I arheološkinja Kristina Kilgrov koja je u autorskom tekstu za Forbes objasnila da predmet na reljefu može predstavljati kutiju za nakit ili povoštenu tablicu koja je u antičkom svetu služila za pisanje.

5. Nikolas Kejdž kao vampir iz 19. veka

Peta na listi je fotografija čoveka koji likom podseća na glumca Nikolasa Kejdža.

   Foto: Printscreen/Tiktok (moonysf)


Fotografija se prvi put pojavila na internetu 2011. godine na sajtu za prodaju eBay, kako je naveo portal Snopes koji se ovom fotografijom bavio još pre deset godina.

Prodavac koji ju je postavio na taj sajt je tvrdio da je slika nastala u 19. veku i da prikazuje neidentifikovanog čoveka iz Bristola u Tenesiju. U oglasu je tvrdio da fotografija dokazuje da je Nikolas Kejdž „vampir“, na šta je i sam Kejdž reagovao rekavši: „Ne pijem krv i poslednji put kad sam se pogledao u ogledalo imao sam odraz“.

Snopes ukazuje da je fotografija kasnije uklonjena sa eBay-a, kao i da nikada nije ispitana od strane stručnjaka koji bi mogli da utvrde njenu autentičnost.
  Lažna vest
Albanskoj reprezentaciji intonirana himna „Bože pravde“ pre meča? Netačno
Video od 30 sekundi na kome su u krupnom kadru prikazani zbunjeni fudbaleri reprezentacije Albanije ...
  Manipulisanje činjenicama
Mikročip za životinje kao „dokaz” da se u vakcinama nalaze čipovi
Tvrdnje da vakcine protiv kovida 19 sadrže metal i imaju magnetna svojstva i dalje su popularne na ...
  Lažna vest
Nije istina da vakcine protiv kovida imaju magnetna svojstva
Na društvenim mrežama poslednjih dana pojavljuju sе video snimci u kojima se navodno dokazuje da ...
TikTok
Teorija zavere
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: