raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 30.03.2023. (TikTok)
Albanskoj reprezentaciji intonirana himna „Bože pravde“ pre meča? Netačno
07.04.2023.    Milica Ljubičić    Foto: Srpski insajder/printscreen
Video od 30 sekundi na kome su u krupnom kadru prikazani zbunjeni fudbaleri reprezentacije Albanije dok se u pozadini čuje himna „Bože pravde“, ovih dana je postao viralan na TikTok-u. Nalog koji ga je objavio je, međutim, manipulisao originalnim videom i to tako što su na njega „nalepili“ melodiju himne Srbije. Pomenuti video je nastao pre skoro četiri godine, i jeste intonirana pogrešna himna reprezentaciji Albanije, ali to nije bila himna Srbije, već Andore.
Fudbaleri u crvenim dresovima, stoje pred start meča, dok se u pozadini čuje himna „Bože pravde“ - to je prikazano na video snimku koji se ovih dana masovno deli na TikTok-u. U dnu videa piše - „Pogrešna himna na meču Albanije ili ipak nije pogrešna?“. Krupni prikaz lica fudbalera pokazuje da su neki od njih zbunjeni.

Video je na TikTok-u objavio nalog „Srpski insajder“ koji uglavnom deli sadržaje u vezi sa fudbalom i prati ga preko 21.000 ljudi. Video od oko pola minuta je podeljen prošle nedelje i do sada je sakupio preko 31.000 lajkova na ovoj društvenoj mreži, a videlo ga je gotovo 670 hiljada ljudi.

@srpski.insajder Погрешна химна или ипак није? #fyp #viral ♬ original sound - Српски инсајдер


Reč je, međutim, o videu kojim je manipulisano jer je na originalan snimak nalepljena melodija himne „Bože pravde“, koja se ne čuje na originalnom snimku.

Kako se može utvrditi za svega nekoliko minuta, video je nastao 7. septembra 2019. godine pred početak utakmice između fudbalera Albanije i Francuske u Parizu. Tada je umesto himne Albanije greškom puštena himna Andore, a ne „Bože pravde“. Originalni snimak može se naći na internetu, izmedju ostalog i na sportskim sajtovima poput Sportkluba koji je ovaj događaj tada detaljno ispratio.

Početak utakmice je bio odložen par minuta jer su reprezentativci Albanije odbili da igraju dok se greška ne ispravi, stoga je potom intonirana himna Albanije.

Na tom meču se desila još jedna greška - spiker na stadionu se zbog pogrešne himne izvinio „navijačima Jermenije“, sa kojima ceo ovaj slučaj nema veze.

U utakmici je Francuska pobedila rezultatom 4:1, a i selektor francuske reprezentacije Didije Dešan se izvinio Albancima zbog događaja pre početka meča, rekavši da takva greška „ne bi trebalo da se događa”.

„Razumem Albance i logično je što smo sačekali kako bi i oni mogli da čuju himnu pre utakmice", rekao je Dešan, prenosi BBC na srpskom.

Premijer Albanije, Edi Rama je na Tviteru objavio da mu je predsednik Francuske, Emanuel Makron uputio „iskreno izvinjnje zbog skandaloznog gafa Fudbalskog saveza Francuske”. Makron je grešku koja se dogodila nazvao „neprihvatljivom”.

Inače, protiv reprezentacije Andore, Francuska je igrala utakmicu tri dana kasnije, takođe u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020.

UEFA je narednog meseca sa 20.000 evra kaznila Fudbalski savez Francuske zbog greške sa himnom.
  Lažna vest
Muškarci sa viralne fotografije na X nisu učestvovali u tuči sa Srbima u Nemačkoj
Fudbalska reprezentacija Srbije poražena je od Engleske rezultatom 1:0 u svojoj prvoj utakmici na E...
  Lažna vest
Kako je nastup sa Kosova postao „albanska propaganda” na Harvardu
Video-snimak nekoliko mladih, koji drže isečene delove balkanskih zemalja spojenih tako da čine V...
  Vest
Šta su Haradinaj i Rama (do)govorili u Peći?
Pet od osam nacionalnih dnevnih listova juče je imalo gotovo identične naslovne strane - sliku Edi...
Albanija
himna
fudbal
TikTok
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: