raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Suđenje za ubistvo Ćuruvije nastavlja se u aprilu
22.03.2021.    Marija Vučić    Milan Radonjić i Ratko Romić ispred Višeg suda u Beogradu; Foto: Raskrikavanje
U nastavku suđenja za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije danas su, posle više od mesec i po dana pauze, advokati optuženih komentarisali iskaze dvadesetak svedoka. Suđenje je trebalo da traje gotovo cele nedelje, ali je zbog bolesti advokatice Zore Dobričanin Nikodinović odloženo za april.
Sa komentarisanjem iskaza prvih deset od preko 100 svedoka koliko ih je ukupno, krenulo se početkom februara, da bi tek danas suđenje bilo nastavljeno. U ovoj fazi dokaznog postupka se, naime, obe strane - kako tužilaštvo, tako i optuženi i njihovi advokati - osvrću na iskaze svih svedoka, daju primedbe i ukazuju na eventualne nedoslednosti i nelogičnosti.

Na dnevnom redu danas bili su iskazi 24 svedoka, uglavnom pripadnika Državne bezbednosti koji su u vreme ubistva Slavka Ćuruvije radili u tzv. Devetom „pratećem“ odeljenju.

Oni su 11. aprila 1999. godine u centru Beograda pratili Slavka Ćuruviju koji se vraćao sa partnerkom Brankom Prpom iz šetnje u svoj stan u Svetogorskoj ulici. U haustoru zgrade je tada i ubijen, a radnici Državne bezbednosti Ratko Romić i Miroslav Kurak su sada optuženi kao izvršioci - Kurak je optužen da je povukao obarač, a Romić da je udario Prpu od čega je ona pala na zemlju.

Danas je iskaze ovih obaveštajaca komentarisao Vladimir Marinkov, advokat nekadašnjeg šefa DB-a, a sada prvooptuženog Radomira Markovića.

Mnogi od njih su tvrdili da toga dana nisu primetili ništa neobično, što je u suprotnosti sa navodima optužnice. U njoj se navodi da je deo svedoka opisao kao neuobičajeno to što je Milan Radonjić, tadašnji šef beogradskog centra DB-a koji je sad optužen, tražio od obaveštajaca da ga izveštavaju o svakom Ćuruvijinom koraku, kao i da je naredio hitan prekid tajne pratnje. Namera je, piše u optužnici, bila da oni koji prate Ćuruviju ne vide trenutak ubistva.

Svedoci čiji su iskazi danas komentarisani navodili su, međutim, suprotno - da tog dana nisu primetili ništa sumnjivo i da su i Radonjićeva naređenja bila uobičajena.

Iako u tom segmentu njihova svedočenja idu u korist odbrane, Vladimir Marinkov ističe da je reč o svedocima koji nemaju “ni posredna ni neposredna saznanja o samom ubistvu”.

„Njihova saznanja potiču iz medija“, rekao je Marinkov.

Sličnog stava je bio i advokat Mladen Džolić iz tima odbrane Miroslava Kuraka, koji je istakao da su ovi svedoci ipak važni odbrani zbog još jedne stvari.

„Ovi svedoci negiraju navode optužnice jer pokazuju nepostojanje belog golfa na licu mesta“, navodi Džolić. Beli golf je, prema optužnici, automobil koji je Ratko Romić vozio tog dana i koji je viđen u blizini mesta ubistva. Ljudi čiji su iskazi danas komentarisani, međutim, nisu potvrdili da su videli pomenuti automobil tog dana.

Sudnica je danas bila poluprazna jer mnogi advokati nisu došli, kako advokat dece Slavka Ćuruvije, Jelene i Radeta, tako ni dvojica advokata Branke Prpe. Nije došao ni advokat Miroslava Kuraka, a zbog bolesti se ni danas nije pojavila ni Zora Dobričanin Nikodinović, advokatica Ratka Romića i Milana Radonjića.

Ona je za danas dala punomoćje Vladimiru Marinkovu da je zameni u čitanju primedbi na iskaze, ali nije obezbedila zamenu za naredne dane, zbog čega je sudsko veće odlučilo da se suđenje prekine. Umesto da se održava i sutra, kao i u sredu i u četvrtak, suđenje će biti nastavljeno od 21. do 23. aprila. Predsednica sudskog veća Snežana Jovanović je napomenula da će sud, ukoliko se Zora Dobričanin Nikodinović ne pojavi ni tada niti obezbedi zamenu, dodeliti Romiću i Radonjiću advokata po službenoj dužnosti.

Istakla je i da se nada da do toga ipak neće doći jer će to prolongirati suđenje.

Podsetimo, reč je o ponovljenom sudskom postupku, nakon što je prva presuda - kojom su četvorica radnika DB-a osuđena na ukupno 100 godina zatvora - u junu prošle godine oborena na Apelacionom sudu.

Na optuženičkoj klupi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, optužen da je po nalogu vlasti organizovao ovo ubistvo, šef beogradskog centra DB Milan Radonjić, kao i radnici DB-a Ratko Romić i Miroslav Kurak, koji su optuženi kao saizvršioci. Prema optužnici, Kurak je pucao u Ćuruviju, a Romić je udario Branku Prpa koja je od udarca pala na zemlju. Kurak je trenutno u bekstvu i sudi mu se u odsustvu.
  Vest
Ni nova presuda za ubistvo Ćuruvije nije rasvetlila ko su nalogodavci i ubica
Danas su u Višem sudu u Beogradu za ubistvo Slavka Ćuruvije osuđena četvorica nekadašnjih pripa...
  Vest
Za ubistvo Slavka Ćuruvije opet 100 godina zatvora
Danas su u ponovljenom postupku pred Višim sudom u Beogradu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije na...
  Vest
Završeno ponovljeno suđenje za ubistvo Ćuruvije, presuda 2. decembra
Milan Radonjić i Ratko Romić, optuženi da su učestvovali u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije 11....
Slavko Ćuruvija
Suđenje
Državna bezbednost
Ubistvo novinara
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: