raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Još jedan bivši optuženi za ubistvo Slavka Ćuruvije tužio fondaciju koja nosi njegovo ime
24.06.2024.    Milica Ljubičić    Foto: Slavko Ćuruvija Fondacija
Miroslav Kurak, jedan od ranije optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije, tužio je fondaciju koja nosi ime po ubijenom novinaru i to zbog saopštenja u kome su izrazili neslaganje sa oslobađajućom presudom za njegovo ubistvo. Iz Slavko Ćuruvija fondacije navode da „nova tužba predstavlja nastavak progona ubijenog novinara”. Ranije ovog meseca, ovu fondaciju tužio je i Milan Radonjić, koji je takođe bio među optuženima za ubistvo Ćuruvije.
Nakon gotovo deset godina od početka suđenja za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, Apelacioni sud u Beogradu je je u februaru ove godine oslobodio optužene za ubistvo novinara. Slavko Ćuruvija fondacija se tim povodom oglasila saopštenjem „Slavko Ćuruvija fondacija šokirana presudom Apelacionog suda: Zemlja koja ne kažnjava ubice nema budućnost”. Miroslav Kurak smatra da su mu ovim saopštenjem povređeni čast i ugled, te traži odštetu od 500 hiljada dinara.

Kurak je bio optužen kao neposredni izvršilac ovog zločina, ali ga je Apelacioni sud, usled nedostatka dokaza u februaru ove godine oslobodio krivice. Tokom čitavog suđenja za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, koje je počelo 2015. godine, Kurak je bio u bekstvu, te mu se sudilo u odsustvu.

„Nova tužba predstavlja nastavak pritiska na fondaciju koja nosi ime ubijenog Slavka Ćuruvije, ali i nastavak progona ubijenog novinara, četvrt veka nakon ubistva”, saopštili su iz Slavko Ćuruvija fondacije.

Napominju i da nakon dve prvostepene presude kojima su četvorica ranije optuženih proglašeni krivim i oslobađanja zbog nedostatka dokaza „zločin nad novinarom i vlasnikom Dnevnog telegrafa i Evropljanina ostaje nekažnjen i nerazrešen.”

Ovo je druga tužba koju je Slavko Ćuruvija fondacija dobila za manje od mesec dana. Nedavno je i Milan Radonjić, takođe ranije optužen za ubistvo Slavka Ćuruvije, tužio Slavko Ćurivija fondaciju zbog istog saopštenja.

Podsetimo, suđenje za ubistvo novinara i urednika Dnevnog telegrafa i magazina Evropljanin, Slavka Ćurvije, počelo je pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu 2015. godine. Na optuženičkoj klupi su se našla četvorica nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti: Rade Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić.

Oni su prvostepenom presudom 2019. godine osuđeni na ukupno 100 godina zatvora.

Prema optužnici, kao neposredni izvršilac bio je označen Miroslav Kurak, ali je u prvostepenoj presudi Kurak označen kao „pomagać”, dok je kao ubica po prvi put označeno NN lice. Apelacioni sud je poništio prvostepenu presudu i suđenje vratio na početak.

Nova runda suđenja počela je 2020. godine, ali nije donela nikakva nova saznanja. Četvorica okrivljenih su ponovo osuđeni na ukupno 100 godina zatvora, ali je Apelacioni sud u februaru ove godine, usled nedostatka dokaza, doneo oslobađajuću presudu.
  Vest
Treća tužba za Slavko Ćuruvija fondaciju, Ratko Romić traži pola miliona dinara
Na adresu Slavko Ćuruvija fondacije stigla je još jedna tužba zbog saopštenja u kome je Fondacij...
  Vest
Slavko Ćuruvija fondacija: Radonjićeva tužba pokušaj da zamre sećanje na državni zločin
Reporteri i posmatrači iz Slavko Ćuruvija fondacije su bezmalo deset godina bili redovni u sudnica...
  Vest
Okrivljeni za ubistvo Ćuruvije pravosnažno oslobođeni, ubistvo novinara ostaće nekažnjeno
Nakon 25 godina od ubistva i dve runde suđenja u proteklih devet godina, Apelacioni sud u Beogradu ...
Slavko Ćuruvija
Slavko Ćuruvija fondacija
Državna bezbednost
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: