raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Suđenje za ubistvo Ćuruvije: Završeno iznošenje dokaza, sutra završne reči
28.03.2023.    Marija Vučić    Zora Dobričanin Nikodinović i Ratko Romić, Foto: Raskrikavanje, arhivska fotografija
U samom finišu apelacionog suđenja za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, danas je u sudnicu doneta kartonska kutija sa trakama i kompakt diskovima na kojima se, prema navodima optužnice, nalaze izveštaji sa baznih stanica mobilne telefonije iz 1999. godine. Ovi izveštaji su ključni dokaz tužilaštva jer sadrže podatke o učestaloj telekomunikaciji okrivljenih neposredno u vreme pre i posle ubistva i aktivnosti njihovih mobilnih telefona koji su „locirani“ u blizini mesta likvidacije. Kutija je na zahtev odbrane danas otvorena i trake su prebrojane, ali su advokati okrivljenih nastavili da osporavaju njihovu autentičnost i poreklo i naveli da će tražiti da se izbace iz dokaza. Sudija je odgovorila da je taj zahtev već odbijen i zatvorila dokazni postupak. Za sutra je zakazano iznošenje završnih reči, što je poslednja faza pred donošenje presude.
Glavna tema na današnjem suđenju bio je sadržaj kartonske kutije donete iz depozita Višeg suda po zahtevu advokata odbrane. Oni su prethodnih godina u više navrata tvrdili da su trake sa izveštajima o mobilnoj komunikaciji neverodostojne, a čak su dovodili u pitanje da one uopšte postoje. Zato su tražili da se ti nosači podataka i fizički donesu u sud kako bi se proverilo koliko ih ima, šta je na njima zabeleženo i da li ono što stoji u depozitu odgovara onome što stoji na spisku dokaza u optužnici.

To je danas delimično i učinjeno, kutija je raspečaćena i u njoj je prebrojano 40 traka. Jedna od članica veća, sudija Dušanka Đorđević, čitala je njihove delovodne brojeve, a oni su upoređivani sa izveštajem o sadržaju kutije koji je, zajedno sa njom, dostavljen iz depozita. U sam sadržaj ovih traka sud danas nije imao uvid.

Nakon prebrojavanja su advokati odbrane, Vladimir Marinkov i Zora Dobričanin Nikodinović, konstatovali da se delovodni brojevi ne poklapaju sa onima koji su navedeni na potvrdama o oduzetim predmetima iz Mobtela i stoga zaključili da se ne zna „odakle ove trake potiču“. Naveli su i da je u optužnici pobrojano oko 200 nosača podataka i postavili pitanje - gde se nalazi još 150 njih.

Potom su zatražili transkript sa današnjeg suđenja kako bi pažljivo prošli kroz pročitane delovodne brojeve i to „sravnili“ sa podacima koje imaju.

„To treba da se sravni, da vidimo koja je koja, da vidimo sadržinu, a onda i verodostojnost“, naveo je Marinkov i dodao da će opet tražiti da se izveštaji s baznih stanica izdvoje iz dokaznog materijala.

Ovaj zahtev je odmah odbijen - predsednica sudskog veća Nada Hadži Perić je istakla da je sud već odbio predlog odbrane da se ovi dokazi - za tužilaštvo inače ključni - izbace iz predmeta. Dokazni postupak je potom zaključen, uz negodovanje tima odbrane.

Pre uvida u sadržaj kutije, sudski dan je počeo čitanjem dokaznih predloga koji je sud usvojio odnosno odbio.

Najveći deo usvojenih predloga čine iskazi svedoka tužilaštva - reč je o desetinama ljudi, uglavnom policajaca, operativaca i novinara - čija će svedočenja sud uzimati u obzir pri donošenju presude. Među iskazima koji ostali u predmetu kao dokaz, nalaze se i - za tužilaštvo veoma važni - iskazi nekolicine pripadnika zemunskog klana koji su četvoricu bivših pripadnika Državne bezbednosti kojima se sada sudi doveli u vezu sa ovom likvidacijom.

Brojni dokazni predlozi odbrane su, sa druge strane, odbijeni - uglavnom je reč o uvidima u knjige, memoare, pisma, novinske tekstove, iskaze i dopune iskaza raznih svedoka, kao i uživo sučeljavanje nekih od njih. Odbijen je i zahtev Zore Dobričanin Nikodinović da se na godišnjicu ubistva 11. aprila na licu mesta napravi rekonstrukcija slučaja.

Obrazloženje suda je bilo ili da su ovi predlozi neadekvatni, ili suvišni, a za nekoliko predloga je ocenjeno da su „usmereni ka usporavanju postupka“.

To je prokomentarisala advokatica Dobričanin Nikodinović.

„Ja to apsolutno nikada ne radim i ne znam koji bi bio moj motiv kao branioca da odugovlačim. Iskreno, to ne radim ama baš nikada“, rekla je ona.

Za sutra je najavljeno iznošenje završnih reči, što je poslednja faza krivičnog postupka pred donošenje presude. To će ujedno biti konačna presuda u ovom postupku koji se vodi od juna 2015. godine.
  Vest
Okrivljeni za ubistvo Ćuruvije pravosnažno oslobođeni, ubistvo novinara ostaće nekažnjeno
Nakon 25 godina od ubistva i dve runde suđenja u proteklih devet godina, Apelacioni sud u Beogradu ...
  Vest
Radonjiću i Romiću ukinut kućni pritvor, konačnu presudu za ubistvo Ćuruvije čekaju na slobodi
Apelacioni sud u Beogradu je 19. aprila ukinuo kućni pritvor Milanu Radonjiću i Ratku Romiću koji...
  Vest
Godišnjica Ćuruvijinog ubistva: „Za 24 godine neko je postao punoletan, mi i dalje čekamo presudu”
Pre tačno 24 godine je, sa više hitaca ispaljenih u leđa, ubijen novinar Slavko Ćuruvija. Suđen...
Slavko Ćuruvija
Suđenje
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: