raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Suđenje za ubistvo Ćuruvije: Branka Prpa ponovila da ubica ne liči na optuženog Kuraka
06.03.2023.    Milica Ljubičić    Foto: Raskrikavanje/Media centar (Branka Prpa)
Pred Apelacionim sudom, koji će uskoro doneti konačnu presudu u postupku za ubistvo Slavka Ćuruvije, danas je svedočila njegova partnerka i jedini svedok ubistva, Branka Prpa. Ona je pred petočlanim sudskim većem ponovila ono što godinama ističe - da Ćuruvijin ubica nije izgledao kao Miroslav Kurak koji je optužen kao neposredni izvršilac. Glavni pretres koji je Apelacioni sud otvorio kako bi razjasnio nejasnoće u ovom slučaju trebalo bi da traje do 10. marta, a do kraja nedelje se očekuje i svedočenje članova „zemunskog klana” - Milorada Ulemeka Legije i braće Miloša i Aleksandra Simovića. Nakon što budu ispitani svi predviđeni svedoci i izvedeni svi neophodni dokazi, sudije Apelacionog suda doneće pravosnažnu presudu, 24 godine od ubistva.
U aprilu se navršavaju 24 godine od ubistva Slavka Ćuruvije, novinara i urednika „Dnevnog telegrafa” i časopisa „Evropljanin”. Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine u haustoru svoje zgrade, a sa njim je bila njegova partnerka Branka Prpa, koja je danas svedočila pred petočlanim većem Apelacionog suda. Ona je ponovila da ostaje pri ranijem iskazu i da ubica nije izgledao kao Miroslav Kurak, koji se inače u optužnici navodi kao čovek koji je pucao u Ćuruviju.

Prpa je Ćuruvijinog ubicu opisala kao čoveka koji je imao „amorfno lice, bejbi fejs, bez nekih karakteristika".

„Nosio je crnu kapu, imao je crne oči što sam primetila u magnovenju i bio je izrazito bled. Bio je apsolutno miran, hladnokrvan, bez ikakve treme. Jedno bezlično lice”, rekla je ona. „Drugi čovek (Miroslav Kurak, prim. nov) koga su mi ponudili ne može biti taj jer je on imao karakteristično lice".

Prema njenim rečima, ubica je „najviše ličio na lice čija je umrlica objavljena u decembru 2000. godine".

Podsetimo, Prpa je i u istrazi rekla da joj je ubica najviše ličio na Luku Pejovića, beogradskog kriminalca koji je ubijen krajem 2000. godine.

Na pitanje sudije i predsednice veća, Vesne Petrović, da li to lice prepoznaje među navedenima, Prpa je odgovorila - „ne”.

Na pitanje sudije koliko je napadača bilo u trenutku ubistva, odgovorila je da ne zna i da je videla „samo jednog čoveka koji je prilazio sa pištoljem i to je čovek koji je pucao Slavku u glavu”.

Međutim, na pitanje da li je to isti napadač koji je nju udario drškom pištolja - od čega je pala na zemlju - Prpa je odgovorila: „Nisam videla tog koji me je udario, ja sam videla tog koji je pucao”. Kasnije je, odgovarajući na pitanje sudije Dragana Ćesarovića, rekla da je „imala osećaj da su bila prisutna dva lica”.

Naime, sudija Dragan Ćesarović joj je postavio nekoliko pitanja o počiniocu, pokušavajući da detaljno utvrdi njene navode. Pitao ju je da li je sigurna da to u haustoru nisu bili Romić i Kurak, i „da li je sigurna da je ubica imao crne oči, a ne zelene kao Kurak”.

Prpa je, međutim, ostala pri tome da je ubica imao „intenzivne crne oči”.

Budući da je svedočenje ove istoričarke jedan od glavnih argumenata odbrane, da njihovi klijenti nemaju veze s ovom likvidacijom, tužilac Milenko Mandić je u više navrata tokom godina ovog postupka isticao da se njoj ne može u potpunosti verovati zbog - lošeg vida. Danas joj je postavio upravo to pitanje - koliko je ona dobro videla, s obzirom na to da su joj u trenutku kad je dobila udarac pale naočare. Prpa je, međutim, rekla da „nema neku veliku dioptriju”.

„Kada se to dogodilo imala sam 46 godina, sada imam 70. Ta slika je utisnuta u svest pre svega zato što sam smatrala da moram toga da se sećam. Morate sebe stalno da prisiljavate da se sećate”, rekla je Prpa.

Na kraju je dodala da je to ubistvo „epilog permanentnih progona i pritisaka na Slavka Ćuruviju”.

Podsetimo, urednik „Dnevnog telegrafa” i časopisa „Evropljanin” je bio poznat kao kritičar vlasti zbog čega su mu sudskim odlukama više puta zatvarane redakcije i plenjeni tiraži i oprema. Drakonske kazne bile su izricane u ekspresnim sudskim postupcima po tadašnjem zloglasnom Zakonu o informisanju donetom oktobra 1998. godine, dok je ministar informisanja bio sadašnji predsednik države, Aleksandar Vučić.

Optuženi ponovo negirali krivicu


Prvooptuženi Radomir Marković, koji je bio načelnik Državne bezbednosti u vreme kada je aprila 1999. godine Ćuruvija ubijen, rekao je danas da ostaje „pri svakoj reči koju je izgovorio”.

On se u većem delu svog izlaganja fokusirao na iskaze pojedinih svedoka koji su ga doveli u vezu s ubistvom, pre svega Milovana Ulemeka Legije čije se svedočenje takođe očekuje narednih dana.

Podsetimo, iskaz Milorada Ulemeka Legije se smatra jednim od ključnih za podizanje optužnice. On je u istražnom postupku tvrdio da ga je Radomir Marković krajem marta 1999. godine pitao da li bi pripadnici njegove Jedinice za specijalne operacije mogli da „uklone jedno lice koje ugrožava bezbednost države”. Ulemek je to, kako je rekao, odbio jer je imao obaveza na Kosovu sa jedinicom, da bi ubrzo potom čuo da je ubijen Slavko Ćuruvija.

Još jedna tvrdnja nekadašnjeg čelnika JSO inkriminiše optužene - kako se navodi u optužnici, Legija je rekao da je jednom prilikom bio u kancelariji sa Radomirom Markovićem kada je Marković navodno rekao „ovi Radonjini (Milan Radonjić, drugi optuženi, prim. nov) što su ubili Ćuruviju”.

Radomir Marković od početka ovog postupka decidirano tvrdi da ovakve razgovore sa Legijom nije imao i da je komandanta JSO u tom periodu video tek nakon Ćuruvijinog ubistva.

Marković se dotakao i mera praćenja Ćuruvije, rekavši da su „mere primenjene zbog sumnji da je Ćuruvija imao više kontakata sa predstavnicima stranih službi”, a ne jer je kritikovao vlast.

„Slavko Ćuruvija je dobijao određena materijalna sredstva od američke ambasade što je potvrdila Branka Prpa (...) zbog toga su primenjene mere, a ne da bi se on pratio ili ubio”, tvrdi Marković.

Pri svojim iskazima u kojima su negirali da imaju veze s ovim ubistvom, ostali su i nekadašnji načelnik beogradskog centra Resora državne bezbednosti Milan Radonjić i inspektor službe Ratko Romić.

„Nisam učestvovao u izvršenju ovog krivičnog dela kako mi se stavalja na teret. Nema materijalnih dokaza, nema DNK, nema otisaka prstiju, nema video snimaka”, rekao je Romić.
   

Ratko Romić, foto: Raskrikavanje

Zora Dobričanin predložila rekonstrukciju ubistva na godišnjicu 11. aprila


U drugom delu današnjeg suđenja tužilac i odbrana su predlagali dokaze koje bi sud mogao da izvede narednih dana, uključujući i niz svedoka za koje tužilac smatra da opet treba da budu saslušani.

Advokatica Milana Radonjića i Ratka Romića, Zora Dobričanin Nikodinović, između ostalog je predložila da se obavi „rekonstrukcija događaja na licu mesta, istoga dana i u isto vreme”, s obzirom na to da se, prema njenim rečima, bliži 11. april, dan kada je Ćuruvija ubijen. Ovaj predlog je podržao i advokat Radomira Markovića.

Petoro sudija Apelacionog suda će sutra odlučivati o ovim predlozima iza zatvorenih vrata. Suđenje se, otvoreno za javnost, nastavlja u sredu, kada će najverovatnije u sud biti dovedeni i „zemunci” koji će sada odgovarati na pitanja apelacionih sudija.

Današnjem suđenju je prisustvovalo više novinara, kao i predstavnici britanske ambasade i misije OEBS-a u Srbiji.
  Vest
Slavko Ćuruvija fondacija: Radonjićeva tužba pokušaj da zamre sećanje na državni zločin
Reporteri i posmatrači iz Slavko Ćuruvija fondacije su bezmalo deset godina bili redovni u sudnica...
  Vest
Okrivljeni za ubistvo Ćuruvije pravosnažno oslobođeni, ubistvo novinara ostaće nekažnjeno
Nakon 25 godina od ubistva i dve runde suđenja u proteklih devet godina, Apelacioni sud u Beogradu ...
  Vest
Radonjiću i Romiću ukinut kućni pritvor, konačnu presudu za ubistvo Ćuruvije čekaju na slobodi
Apelacioni sud u Beogradu je 19. aprila ukinuo kućni pritvor Milanu Radonjiću i Ratku Romiću koji...
Slavko Ćuruvija
suđenje
Apelacioni sud
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: