raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Suđenje za paljenje kuće novinara odloženo, odbrana traži izuzeće tužioca
14.12.2022.    Milica Ljubičić    Tužilac Predrag Milovanović, foto: Raskrikavanje
Nastavak suđenja četvorici okrivljenih za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, odložen je do januara jer je advokatica Aleksandra Zlatić, koja zastupa jednog od okrivljenih, tražila izuzeće tužioca Predraga Milovanovića zbog, kako je rekla, pristrasnosti. Sledeći pretres zakazan za 16. januar.
Današnje suđenje bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću i još trojici okrivljenih za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića trajalo je nepunih pola sata jer je na samom početku advokatica Vladimira Mihailovića, Aleksandra Zlatić, zatražila izuzeće tužioca Predraga Milovanovića, zbog „pristrasnosti”.

„Kolega je izabran kao član Državnog veća tužilaca i ne bi trebalo ni da postupa u ovom predmetu”, rekla je Zlatić, dodajući da joj je „neverovatno da tužilaštvo nije uzelo nekog drugog tužioca”.

„Ne mogu da vidim nijedan razlog, osim pristrasnosti, da postupajući zamenik (tužioca, aut.prim.) bude u ovom postupku”, rekla je advokatica Zlatić, tražeći potom da tužilac Predrag Milovanović bude izuzet u daljem toku ovog postupka.

Sudija Luka Pantelić je zbog ovog zahteva odbrane odložio današnje suđenje, a sledeće je zakazano za 16.januar.

Odluku o izuzeću tužioca Predraga Milovanovića iz ovog postupka narednih dana će doneti glavni tužilac Drugog osnovnog tužilaštva u Beogradu, Nebojša Popović.

Podsetimo da su i tokom prethodnog postupka advokati odbrane takođe tražili izuzeće tužioca Milovanovića, a povod je tada bio, kako su tvrdili, njegovo navodno nezakonito postupanje. Taj zahtev je tada odbijen, nakon čega je odbrana tražila i izuzeće glavnog tužioca, što je takođe odbijeno.

Milan Jovanović je u izjavi za Raskrikavanje rekao da „pune četiri godine očekuje samo malo pravde”, te da zahtevom za izuzeće tužioca, advokati okrivljenih „prave cirkusku predstavu”.

„Izuzeće tužioca bi bilo opšti skandal. Ako gospodin Milovanović ne bude vodio ovaj predmet do kraja, ja više u ovu Palatu pravde neću ulaziti jer ovde pravde nema”, rekao je Jovanović.

Podsetimo, pre dva dana su se navršile četiri godine otkada je zapaljena kuća novinara Milana Jovanovića. Za ovaj zločin okrivljeni su bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, koji je, prema optužnici, od policajca Vladimira Mihailovića zatražio da pronađe osobu od poverenja koja bi „u vidu opomene” zapalila Jovanovićev automobil. Mihailović se dalje obratio Igoru Novakoviću tražeći od njega da angažuje nekog ko bi to uradio a on je za to, kako se navodi u optužnici, našao lokalnog dilera Aleksandra Marinkovića, koji je u noći između 11. i 12. decembra 2018. ubacio molotovljev koktel u garažu gde se automobil nalazio. Vatra se, međutim, proširila na ostatak kuće, umalo usmrtivši novinara i njegovu ženu.

Prošle godine je doneta prvostepena presuda prema kojoj su četvorica okrivljenih osuđena na ukupno 16 i po godina zatvora. Apelacioni sud u Beogradu je ovu presudu poništio iz proceduralnih razloga i naložio ponovno suđenje, koje je počelo ove godine.
  Vest
Presuda za paljenje kuće novinara: „Simonović je kao funkcioner bio dužan da trpi kritike”
Ukupno 17 godina zatvora dobili su bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović i još tro...
  Vest
Ukupno 17 godina zatvora četvorici okrivljenih za paljenje kuće novinara
Bivši predsednik opštine Grocka, Dragoljub Simonović, osuđen je danas na pet godina zatvora pred...
  Vest
Suđenje za paljenje kuće novinara: Tužilac tražio 24 godine zatvora za okrivljene
Danas je počelo iznošenje završnih reči na suđenju bivšem predsedniku Grocke Dragoljubu Simono...
Milan Jovanović
Dragoljub Simonović
suđenje
novinar
Žig info
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: