raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Suđenje za paljenje kuće novinara odloženo, odbrana traži izuzeće tužioca
14.12.2022.    Milica Ljubičić    Tužilac Predrag Milovanović, foto: Raskrikavanje
Nastavak suđenja četvorici okrivljenih za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, odložen je do januara jer je advokatica Aleksandra Zlatić, koja zastupa jednog od okrivljenih, tražila izuzeće tužioca Predraga Milovanovića zbog, kako je rekla, pristrasnosti. Sledeći pretres zakazan za 16. januar.
Današnje suđenje bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću i još trojici okrivljenih za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića trajalo je nepunih pola sata jer je na samom početku advokatica Vladimira Mihailovića, Aleksandra Zlatić, zatražila izuzeće tužioca Predraga Milovanovića, zbog „pristrasnosti”.

„Kolega je izabran kao član Državnog veća tužilaca i ne bi trebalo ni da postupa u ovom predmetu”, rekla je Zlatić, dodajući da joj je „neverovatno da tužilaštvo nije uzelo nekog drugog tužioca”.

„Ne mogu da vidim nijedan razlog, osim pristrasnosti, da postupajući zamenik (tužioca, aut.prim.) bude u ovom postupku”, rekla je advokatica Zlatić, tražeći potom da tužilac Predrag Milovanović bude izuzet u daljem toku ovog postupka.

Sudija Luka Pantelić je zbog ovog zahteva odbrane odložio današnje suđenje, a sledeće je zakazano za 16.januar.

Odluku o izuzeću tužioca Predraga Milovanovića iz ovog postupka narednih dana će doneti glavni tužilac Drugog osnovnog tužilaštva u Beogradu, Nebojša Popović.

Podsetimo da su i tokom prethodnog postupka advokati odbrane takođe tražili izuzeće tužioca Milovanovića, a povod je tada bio, kako su tvrdili, njegovo navodno nezakonito postupanje. Taj zahtev je tada odbijen, nakon čega je odbrana tražila i izuzeće glavnog tužioca, što je takođe odbijeno.

Milan Jovanović je u izjavi za Raskrikavanje rekao da „pune četiri godine očekuje samo malo pravde”, te da zahtevom za izuzeće tužioca, advokati okrivljenih „prave cirkusku predstavu”.

„Izuzeće tužioca bi bilo opšti skandal. Ako gospodin Milovanović ne bude vodio ovaj predmet do kraja, ja više u ovu Palatu pravde neću ulaziti jer ovde pravde nema”, rekao je Jovanović.

Podsetimo, pre dva dana su se navršile četiri godine otkada je zapaljena kuća novinara Milana Jovanovića. Za ovaj zločin okrivljeni su bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, koji je, prema optužnici, od policajca Vladimira Mihailovića zatražio da pronađe osobu od poverenja koja bi „u vidu opomene” zapalila Jovanovićev automobil. Mihailović se dalje obratio Igoru Novakoviću tražeći od njega da angažuje nekog ko bi to uradio a on je za to, kako se navodi u optužnici, našao lokalnog dilera Aleksandra Marinkovića, koji je u noći između 11. i 12. decembra 2018. ubacio molotovljev koktel u garažu gde se automobil nalazio. Vatra se, međutim, proširila na ostatak kuće, umalo usmrtivši novinara i njegovu ženu.

Prošle godine je doneta prvostepena presuda prema kojoj su četvorica okrivljenih osuđena na ukupno 16 i po godina zatvora. Apelacioni sud u Beogradu je ovu presudu poništio iz proceduralnih razloga i naložio ponovno suđenje, koje je počelo ove godine.
  Vest
Četiri godine zatvora za Simonovića zbog paljenja kuće novinara, Apelacioni sud smanjio kazne
Nakon pet godina suđenja, nekadašnji predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović pravosnažno ...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića: Završeno iznošenje žalbi na presudu, sledi odluka Apelacionog suda
Danas je u Apelacionom sudu u Beogradu završeno iznošenje žalbi na presudu u slučaju paljenja ku...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića po drugi put pred Apelacionim sudom, tužiteljka tražila osam godina zatvora za Simonovića
Nakon godinu dana od donošenja prvostepene presude, u Apelacionom sudu u Beogradu danas je započet...
Milan Jovanović
Dragoljub Simonović
suđenje
novinar
Žig info
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: