raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Suđenje za paljenje kuće novinara: Veštačenje uračunljivosti jednog od okrivljenih
16.11.2022.    Milica Ljubičić    Dragoljub Simonović/ Foto: Raskrikavanje
U današnjem nastavku suđenja za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, sudski veštak psihijatar je izneo svoj nalaz o psihičkom stanju Igora Novakovića, jednog od okrivljenih, naročito u vreme ovog zločina. Kako je rekao, uzimanje lekova za smirenje i u stanje stresa zbog gubitka oca, je uticalo na smanjenje njegove uračunljivosti, ali, kako je utvrdio, ona nije bila bitno smanjena. Sledeće suđenje je zakazano za 14. decembar.
Današnje suđenje je trajalo manje od sat vremena, što je značajno kraće u poređenju sa prethodnih nekoliko suđenja. Sudski veštak i psihijatar Svetislav Mišković je veštačio psihijatrijske nalaze Igora Novakovića o njegovoj uračunljivosti u vreme kada je kuća zapaljena.

Podsetimo, veštačenje psihijatrijskog stanja Igora Novakovića, predloženo je na suđenju krajem septembra ove godine, kada je Novaković rekao da, iako ne želi da sugeriše da je bio neuračunljiv tokom samog događaja, da je u to vreme bio u lošem psihičkom stanju jer je prethodno izgubio oca. On je, naime, komentarisao navode u optužnici da je bio u stanju uračunljivosti, i postavio je pitanje - kako tužilac zna da je bio uračunljiv.

Psihijatar Mišković je rekao da Novaković ima emocionalno nestabilni poremećaj ličnosti, koji se svrstava u stanja, a ne bolesti i koji odlikuju, između ostalog, snižena tolerancija na frustraciju i promene raspoloženja.

To stanje je u vreme kad je izvršeno krivično delo, prema nalazu psihijatra, bilo pojačano delovanjem lekova za smirenje i alkohola. Novaković se, kako je veštak rekao „nalazio u stanju akutnog stresa i tuge zbog gubitka oca”.

Prema nalazima veštaka, Novakovićeva uračunljivost jeste bila smanjena, ali ne bitno.

„Njegove sposobnosti za upravljenje postupcima su bile smanjene, ali ne bitno”, rekao je Mišković, koji nije preporučio obavezno medicinsko lečenje.

Tužilaštvo je predložilo da se u daljem toku postupka pročitaju zapisnici u kojima su tokom prvostepenog postupka bili ispitani sudski veštaci koji su procenjivali materijalnu štetu i vođa vatrogasne ekipe u noći kada je gašen požar.

„Sud je imao u vidu da su svedok i ovi veštaci ispitani u toku prethodnog postupka. Sud smatra da bi ponovno ispitivanje svedoka i veštaka dovelo do odugovlačenja ovog krivičnog postupka”, rekao je sudija Luka Pantelić.

Odbrana nije podržala tužiočev predlog, a konačnu odluku sud će doneti do narednog suđenja koje je zakazano za 14. decembar.

Podsetimo, u septembru ove godine je počelo ponovno suđenje četvorici okrivljenih za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, nakon što je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu kojom su okrivljeni na ukupno 16 i po godina zatvora. Na optuženičkoj klupi su bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović, koji je optužen da je nalogodavac, kao i Vladimir Mihailović, Igor Novaković i Aleksandar Marinković koji su, prema optužnici, organizovali ovaj zločin.
  Vest
Četiri godine zatvora za Simonovića zbog paljenja kuće novinara, Apelacioni sud smanjio kazne
Nakon pet godina suđenja, nekadašnji predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović pravosnažno ...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića: Završeno iznošenje žalbi na presudu, sledi odluka Apelacionog suda
Danas je u Apelacionom sudu u Beogradu završeno iznošenje žalbi na presudu u slučaju paljenja ku...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića po drugi put pred Apelacionim sudom, tužiteljka tražila osam godina zatvora za Simonovića
Nakon godinu dana od donošenja prvostepene presude, u Apelacionom sudu u Beogradu danas je započet...
Milan Jovanović
Dragoljub Simonović
suđenje
novinar
Žig info
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: