raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Suđenje za paljenje kuće novinara: Tužilac tražio 24 godine zatvora za okrivljene
20.02.2023.    Milica Ljubičić    Foto:Raskrikavanje/ Dragoljub Simonović i advokat Viktor Gostiljac
Danas je počelo iznošenje završnih reči na suđenju bivšem predsedniku Grocke Dragoljubu Simonoviću i još trojici kojima se sudi zbog paljenja kuće novinara Milana Jovanovića. Advokati odbrane su danas tvrdili da je reč o medijskom i političkom procesu, negirajući krivicu okrivljenih. Tužilac je zatražio ukupno 24 godine zatvora za četvoricu okrivljenih, a iznošenje završnih reči će biti nastavljeno 20. marta.
Tužilac Predrag Milovanović je zatražio ukupnu kaznu zatvora od 24 godine i to osam godina za Dragoljuba Simonovića, po pet godina zatvora za Vladimira Mihailovića i Igora Novakovića, dok je za Aleksandra Marinkovića, kome se sudi u odsustvu, zatražio šest godina zatvora.

U svom izlaganju se osvrnuo na odbranu tvrdeći da je imala za cilj da odbrani Simonovića i da je svu krivicu prebacila na Aleksandra Marinkovića, optuženog da je izvršilac samog dela, koji je u bekstvu i kome se sudi u odsustvu.

„Sve su prebacili na Marinkovića koji ne može da se izjasni o optužbama”.

Bivši predsednik Grocke i prvookrivljeni u ovom postupku Dragoljub Simonović je danas ponovo negirao krivicu tvrdeći da je ovo „politička kampanja da bi on dobio etiketu kriminalca”.

„To je ta nabijena atmosfera da sam po svaku cenu kriv. Ako me osudite prihvatiću presudu, ali ja sa ovim nemam nikakve veze”, tvrdi Simonović.

Simonović je ponovio da je Milan Jovanović njegov politički neprijatelj i da gaji „patološku mržnju prema njemu zbog koje je on izložen torturi.”

Završne reči su danas duže od sat vremena iznosili i njegovi advokati.

Oni su između ostalog kritikovali izveštavanje medija u ovom postupku, tvrdeći da je ono pristrasno i da su novinari stali na stranu Milana Jovanovića.

Advokat Viktor Gostiljac je ocenio da je u delu javnosti ovaj postupak predstavljen kao „borba za slobodu medija”.

„Sa jedne strane imate bahatog političara, a sa druge slobodnomislećeg novinara. Pravednog tužioca i sudiju, a sa druge advokate odbrane koji vrše viktimizaciju”.

Citirao je delove pojedinih tekstova Verana Matića i portala Cenzolovka, dovodeći u pitanje nepristasnost izveštavanja medija.

Nadovezao se i njegov kolega, advokat Ivica Vuković koji je rekao da je „svima opštepoznato da medije istina ne zanima”.

Vuković je takođe osporavao da je Milan Jovanović uopšte novinar, tvrdeći da on nije napisao ni jedan tekst.

„Kazu istraživao korupciju, pa dajte rezultat”, rekao je Vuković.

Viktor Gostiljac je ocenio ovaj proces i kao politički. Podsetio je da je sam predsednik Aleksandar Vučić objavio da je Dragoljub Simonović uhapšen, kao i da je on najavio presudu.

„Sav pritisak je usmeren na Simonovića koji je doživeo automatsku satanizaciju i koji je stavljen na stub srama”, tvrdi Viktor Gostiljac.

Optuženi Vladimir Mihailović nije iznosio završne reči, samo je kratko rekao da ostaje pri izjavi datoj u sudu i da je „stekao utisak da se presuda unapred zna”.

Njegova advokatica Aleksandra Zlatić je rekla da je „u današnje vreme uloga pravosuđa otežana pre svega zbog postojanja tzv. medijskih predmeta i političkih upliva”, što sud ne sme da dozvoli.

Ona je poput njenih kolega iz odbrane ponovila da je ovo „politički proces protiv Simonovića”, te da je „bitno da Simonović bude proglašen krivim”.

„Ljudski mi je žao, ali mi ovde nismo ljudi, već profesionalci i mi moramo da postupamo po zakonu. Nemojte primenjivati novinarske članke, subjektivne utiske, primenite samo zakon”, rekla je Zlatić sudiji dodajući da su optužbe utvrđene proizvoljno, te je tražila oslobađajuću presudu za Mihailovića.

Optuženi Igor Novaković se danas kratko obratio sudiji rekavši da je za njega ovo suđenje završeno 16. januara kada je sudija odbio sve svedoke koje su predložili.

On je upitao da li je moguće da sudiju ne zanima „šta je uradio tužilac sa nečasnim policajcima”.

„Jedina pravedna osuda za mene je da taj tužilac zajedno sa Dijanom Hrkalović, Srećkom Lazićem i Dejanom Kovačevićem sedi na istoj klupi kao i ja, ali za ovo što su meni uradili”, rekao je Igor Novaković povišenim tonom. Reč je inače o bivšim načelnicima UKP-a, za koje je Novaković tvrdio da su mu iznudili priznanje u istražnom postupku.

Novakovićev advokat, Goran Pejić tvrdi da je čitav postupak doveden do „besmisla” i da je čitava priča počela jutro nakon požara, kada je Milan Jovanović bio pred kamerama i optuživao Dragoljuba Simonovića.

Podsetio je na tok ovog postupka, tvrdeći da niko od medija nije smeo da spomene Dijanu Hrkalović, za koju Novaković inače tvrdi da je prisustvovala njegovom nezakonitom saslušanju u prostorijama Uprave kriminalističke policije.

Pejić se posebno osvrnuo u na tužioca Predraga Milovanovića tvrdeći da je on postao popularan zbog ovog postupka, te da je „na ovom slučaju napravio karijeru koja ga je vinula u Državno veće tužilaca”.

Milan Jovanović je u okviru svojih završinh reči ćutao nekoliko sekundi, nakon čega se zahvalio što mu je dozvoljeno da se obrati „uz gromoglasnu tišinu”.

Jovanovićeva advokatica Ana Matić je od sudije je zatražila maksimalne kazne za optužene i zabranu prilaska Jovanoviću.

Istakla je da se odbrana bavila „osporavanjem MIlana Jovanovića kao čoveka, novinara i policajca”, kao i da „lice koje tvrdi da nema ništa sa krivičnim postupkom ne bi dovodilo stručne savetnike i zlostavljalo Jelu Deljanin sa pitanjima koliko Milan ima kilograma”.

Iznošenje završnih reči će biti nastavljeno 20. marta.

Matorčević prijavio Simonovića i Marčetu policiji zbog navodnih pretnji


Urednik portala Žig Info Željko Matorčević danas je prijavio policiji Dragoljuba Simonovića i izvesnog Milana Marčetu zbog toga što su mu njih dvojica, kako tvrdi, pretili po završetku suđenja. Marčeta se, inače, u sudnici pojavljuje kao predstavnik javnosti gde se u par navrata predstavio kao Simonovićev prijatelj.

Matorčević kaže da mu je Marčeta po izlasku iz sudnice rekao: „Šta ćeš ti tu pi**o jedna, izađi napolje, nastradaćeš”. Urednik Žig Infa ga je, prema sopstvenim rečima, pitao da li je to njemu rekao, da bi mu Simonović, koji je naišao odgovorio sa „da, tebi je rekao”. Matorčević je ovo, kako se navodi u zapisniku sa policijskog saslušanja, shvatio kao pretnju koju je, osim policiji, prijavio i tužiocu Milovanoviću i sudiji Panteliću koji je to uneo u zapisnik.

Dragoljub Simonović je novinarki Raskrikavanja, međutim, rekao da ne zna o čemu se radi.

„Ja sam bio skoncentrisan na moju izjavu. Možda su se oni nešto pokačili, ali ja nisam u toku, niti znam da su se pokačili”, rekao je Simonović i Matorčevića nazvao „notornim lažovom”.

Marčeta je za Raskrikavanje rekao da jeste došlo do verbalnog prepucavanja sa urednikom Žig Infa koji mu je, kako tvrdi, prethodno dobacivao, ali negira da mu je pretio.

Milan Marčeta je 22. februara saslušan u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu gde je negirao da je pretio Matorčeviću. Tužilastvo je tražilo pritvor od mesec dana za Marčetu ali je sud odlučio da mu samo odredi zabranu prilaska uredniku portala Žig Info.

Vest je ažurirana 22. februara 2023. godine informacijama da je Milan Marčeta saslušan u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu i da mu je određena zabrana prilaska uredniku portala Žig.Info.
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića: Završeno iznošenje žalbi na presudu, sledi odluka Apelacionog suda
Danas je u Apelacionom sudu u Beogradu završeno iznošenje žalbi na presudu u slučaju paljenja ku...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića po drugi put pred Apelacionim sudom, tužiteljka tražila osam godina zatvora za Simonovića
Nakon godinu dana od donošenja prvostepene presude, u Apelacionom sudu u Beogradu danas je započet...
  Vest
Presuda za paljenje kuće novinara: „Simonović je kao funkcioner bio dužan da trpi kritike”
Ukupno 17 godina zatvora dobili su bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović i još tro...
Milan Jovanović
Dragoljub Simonović
suđenje
novinar
Žig info
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: