raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Suđenje za paljenje kuće novinara: Simonović tvrdi da mu je smešteno, Mihailović da ga je ucenio bivši načelnik beogradske policije
20.09.2022.    Milica Ljubičić    Dragoljub Simonović/ Foto: Raskrikavanje
Na današnjem suđenju za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića svoje odbrane su izneli bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović i Vladimir Mihailović. Simonović je negirao da je na bilo koji način učestvovao u ovom zločinu, optužujući političke protivnike da su sve izrežirali protiv njega. Vladimir Mihailović je ponovio iskaz dat u prethodnom postupku, dodajući da su ga ucenili tadašnji načenik beogradske policije Milan Stanić i tužilac Predrag Milovanović.
Danas je u sudnici u Palati pravde bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović negirao da je naručio paljenje kuće Milana Jovanovića.

U izlaganju koje je trajalo oko sat vremena, Simonović je negirao da je imao problem sa Milanom Jovanovićem, kako to piše u optužnici, navodeći da je zapravo portal Žig info pisao kritičke tekstove o njemu. Tužilaštvo je, prema njegovim rečima poistovetilo Jovanovića i Žig info.

Naveo je da je zbog tih tekstova više puta tužio ovaj portal, ali ne i Milana Jovanovića. Kasnije je, međutim, kontradiktorno naveo da ti tekstovi „nisu problem jer su doprineli porastu njegovog rejtinga”, da je tek posle „ove nesrećne situacije počeo da proučava tekstove portala”, da ga ranije nisu interesovali.

Simonović tvrdi da je sve u vezi sa paljenjem Jovanovićeve kuće politički motivisano protiv njega.

„Tvrdim da je ovde spakovana priča od većeg broja ljudi, a Milan Jovanović je jedan mali šrafić”, rekao je Simonović, ocenjujući i MIlana Jovanovića kao njegovog političkog protivnika.

Nije, međutim, naveo konkretne detalje, čak ni kada mu je Jovanović zatražio da objasni ko je taj scenario protiv njega (Simonovića, aut.prim.) napisao i kojoj to partiji pripada, s obzirom na to da ga naziva političkim protivnikom.

Na pitanje tužioca Predraga Milovanovića da li je Milan Jovanović bio njegov politički protivnik i 2018. godine, Simonović je potvrdno odgovorio, navodeći da je Jovanović uvek bio „opozicija”.

Simonović je naveo da je supruga drugooptuženog Vladimira Mihailovića kuma njegove ćerke, ali da njih dvojica nisu imali „nikakvih dodirnih tačaka”.

Potvdio je da je sa Mihailovićem popio kafu, kao što je radio i sa ostalima dok je bio predsednik. Kazao je da ga je Mihailović zamolio za pomoć oko zaposlenja supruge, kao i da je pohvalio napredak opštine.

„Uz svu tu temu, Mihailović je provukao kako se opština Grocka odlično razvija, ali da eto, čitajući Žig info postoje tekstovi koji vređaju mene, moju porodicu, Srpsku naprednu stranku”, tvrdi Simonović dodajući da je Mihailović rekao da će on razgovarati sa Željkom Matorčevićem (urednik portala Žig info) i Milanom Jovanovićem.

„Ja nisam obraćao pažnju da li sa njima treba ili ne da se razgovara. Otišao sam i nisam mu rekao ni da razgovara ni ne”.

Drugooptuženi policajac Vladimir Mihailović je praktično ponovio iskaz koji je pred sudom dao tokom prvostepenog postupka u decembru 2019, kada je promenio prvobitni iskaz, tvrdeći da su ga visoki zvaničnici MUP-a ucenili da optuži Dragoljuba Simonovića za paljenje Jovanovićeve kuće. Za to su mu, kako tvrdi, obećali šest meseci kućnog zatvora i ostanak u službi.

Na današnjem suđenju Mihailović je otkrio da ga je ucenio tadašnji načelnik beogradske policije Milan Stanić i tužilac u ovom postupku Predrag Milovanović.

Mihailović tvrdi da je u januaru 2019. odveden u zgradu MUP-a u ulici Kneza Miloša gde je bez advokata razgovarao sa bivšim načelnikom beogradske policije Milanom Stanićem koji mu je rekao da mu je supruga uhapšena i tražio da okrivi Simonovića, kako ne bi završili u zatvoru.

„Ne budeš li optužio Dragoljuba Simonovića da je on od tebe tražio da se vozilo zapali i ti i žena ćete ići u zatvor, a deca u Centar za socijalni rad”, navodno je Stanić zapretio Mihailoviću, nakon čega je Mihailović, prema svojim rečima - pristao.

Potom je, kako dalje tvrdi, odveden u policijsku stanicu u Ulici 29. novembra gde je navodno bio i tužilac Predrag Milovanović koji ga je pitao „da li ostaje pri dogovoru sa Milanom Stanićem”, što je Mihailović potvrdio.

Kasnije je, kako tvrdi, saznao da se od dogovora odustalo, te da se sada nalazi na optuženičkoj klupi.

Na pitanje sudije Luke Pantelića zbog čega danas prvi put otkriva ime Milana Stanića, Mihailović je naveo da je Stanić „tada bio uticajan čovek i da se plašio da bi mogao da učini nešto nažao njemu i njegovoj porodici”.

Mihailović je odbio da odgovara na pitanja tužioca, Milana Jovanovića, i njegove advokatice.

Podsetimo, bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću i trojici optuženih sudi se po drugi put zbog optužbi da su organizovali i izveli ovo krivično delo. Prema optužnici, Dragoljub Simonović je naložio da se Jovanoviću ošteti automobil zbog kritičkih tekstova koje je pisao o njemu. Za to se obratio policajcu Vladimiru Mihailoviću koji je pomoć zatražio od trećeg u lancu, Igora Novakovića. On je pronašao lokalnog dilera Aleksandra Marinkovića koji je u decembru 2018. ubacio Molotovljev koktel u garažu Jovanovićeve kuće gde se automobil nalazio. Vatra se proširila na ostatak kuće umalo usmrtivši Milana Jovanovića i njegovu suprugu.
  Vest
Četiri godine zatvora za Simonovića zbog paljenja kuće novinara, Apelacioni sud smanjio kazne
Nakon pet godina suđenja, nekadašnji predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović pravosnažno ...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića: Završeno iznošenje žalbi na presudu, sledi odluka Apelacionog suda
Danas je u Apelacionom sudu u Beogradu završeno iznošenje žalbi na presudu u slučaju paljenja ku...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića po drugi put pred Apelacionim sudom, tužiteljka tražila osam godina zatvora za Simonovića
Nakon godinu dana od donošenja prvostepene presude, u Apelacionom sudu u Beogradu danas je započet...
Milan Jovanović
Dragoljub Simonović
suđenje
novinar
Žig info
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: