raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Suđenje Simonoviću: Nastavljena rasprava o šteti i kupatilskim pločicama
24.08.2020.    Vesna Radojević    Dragoljub Simonović sa advokatom / Foto: Raskrikavanje
U nastavku suđenja trojici okrivljenih za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića iz Grocke opet se raspravljalo o tome kolika je zaista šteta nastala nakon požara, da li je bilo neophodno menjati pločice i sanitarije u kupatilu ili ih samo očistiti od gareži. Dok odbrana materijalnu štetu procenjuje na oko 17 hiljada evra, sudski veštak građevinske struke Vojislav Popović ostao je pri svojim nalazima i duplo većoj procenjenoj šteti. Takođe, sudija Slavko Žugić opet je pripojio ovom suđenju i četvrtookrivljenog Aleksandra Marinkovića koji se trenutno nalazi u bekstvu. Marinković je optužen da je lično zapalio garažu novinaru Jovanoviću i od početka suđenja nije se pojavljivao na pretresima, pa je postupak protiv njega odvojen.
Današnji pretres od gotovo dva sata ponovo je protekao u unakrasnom ispitivanju sudskih veštaka građevinske struke, sa jedne strane Vojislava Popovića, a sa druge stručnog savetnika kog je angažovala odbrana, Aleksandra Đorđevića, a rasprava je bila gotovo istovetna ročištu s početka juna ove godine.

Suština primedbi savetnika odbrane bilo je osporovanje ranije procenjene štete od strane sudskog veštaka. Aleksandar Đorđević rekao je da nije bilo potrebno obijati zidove, menjati sanitarije, pločice, instalacije i stolariju na prvom spratu Jovanovićeve kuće jer oštećenja nisu bila tolika. Svoju procenu štete sveo je na oko 17 hiljada evra, skoro duplo manje od sudskog veštaka Vojislava Popovića.

„Ja sam kuću obišao početkom aprila, skoro 4 meseca nakon požara“, rekao je Đorđević. „Tada sam video da su radovi na sanaciji kuće odmakli kao i da su zidovi garaže bili u dobrom stanju i da nije trebalo da se ruše. Tvrdim i da je skoro 98 odsto pločica bilo u redu kao i da je nije bila potrebna njihova zamena. Promena stolarije i obijanje zidova bilo je potrebno samo za prizemlje, ne i za sprat“.

Sudski veštak Vojislav Popović, koji je, po rečima sudije, procenio štetu na skoro duplo veći iznos, ostao je pri svojim nalazima, a najveće primedbe imao je zbog toga što stručni savetnik odbrane nije završio Građevinski fakultet niti ima licencu građevinske komore.

Sudija se takvim primedbama usprotivio rekavši da je Đorđević sudski veštak i da se zbog toga ne mogu dovoditi u pitanje njegove kompetencije.

Oštećeni novinar Milan Jovanović rekao je za Raskrikavanje da se čudi zašto su advokati bivšeg predsednika Opštine Grocka Dragoljuba Simonovića, koji tvrde da on nije nalogodavac paljenja njegove kuće, „toliko zainteresovani za procenu materijalne štete“.

„Kako može da se zameni vodovodna i kanalizaciona instalacija, a da se ne obiju pločice“, pita se Jovanović.
   Milan Jovanović, foto: Raskrikavanje

Gde je Aleksandar Marinković?


Podsetimo, od početka suđenja u maju prošle godine ni sud ni tužilaštvo ne znaju gde je četvrti optuženi u ovom slučaju Aleksandar Marinković. On je, prema optužnici, u noći
12. decembra 2018. bacio „molotovljev koktel“ na Jovanovićevu kuću, po nalogu ljudi koje je unajmio Dragoljub Simonović.

U decembru prošle godine, njegov advokat Nikola Mihajlović, rekao je da se sa Marinkovićem nije čuo i da „njegova majka ne zna već 15 dana gde je on“. Tada je sudija Žugić predmet razdvojio, da bi ga danas ponovo pripojio ovom suđenju rekavši da će se „Marinkoviću suditi u odsustvu“.

Suđenje se opet nastavlja sutra u 9 sati, a po planu sudije Žugića ove nedelje biće održana još tri glavna pretresa u ovom slučaju.

1.500 evra za paljenje kuće novinara


Podsetimo, kako je Raskrikavanje već pisalo, bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović uhapšen je u januaru zbog sumnje da je naručio paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, sa kojim je imao višegodišnji sukob i hteo da ga zaplaši.

On je u oktobru 2018. godine od policajca Vladimira Mihailovića zatražio da nađe nekog ko bi to uradio i obećao mu 1.500 evra nakon obavljenog posla, kako piše u optužnici.

Mihailović je kontaktirao svog čoveka od poverenja Igora Novakovića iz Vrčina i rekao mu šta treba da se uradi, a ovaj se dalje obratio lokalnom dileru Aleksandru Marinkoviću koji mu je dugovao 350 evra.
  Vest
Četiri godine zatvora za Simonovića zbog paljenja kuće novinara, Apelacioni sud smanjio kazne
Nakon pet godina suđenja, nekadašnji predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović pravosnažno ...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića: Završeno iznošenje žalbi na presudu, sledi odluka Apelacionog suda
Danas je u Apelacionom sudu u Beogradu završeno iznošenje žalbi na presudu u slučaju paljenja ku...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića po drugi put pred Apelacionim sudom, tužiteljka tražila osam godina zatvora za Simonovića
Nakon godinu dana od donošenja prvostepene presude, u Apelacionom sudu u Beogradu danas je započet...
Dragoljub Simonović
Milan Jovanović
Žig info
Grocka
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: