raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Suđenje Simonoviću: I dalje cenkanje oko vrednosti izgorelih goblena i lustera
25.08.2020.    Vesna Radojević    Advokat Viktor Gostiljac i okrivljeni Dragoljub Simonović nasmejani ispred suda / Foto: Raskrikavanje
U današnjem nastavku suđenja Dragoljubu Simonoviću i trojici okrivljenih za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića saslušano je pet veštaka kao i vođa vatrogasne jedinice koji je intervenisao pri gašenju Jovanovićeve kuće u noći između 12. i 13. decembra 2018. godine. I danas je gotovo sve vreme bilo posvećeno proceni štete, odnosno pokušaju odbrane da dokaže da je šteta manja nešto što to tvrde veštaci.
Prvi deo suđenja opet je protekao u nadgornjavanju odbrane i većine sudskih veštaka o tome kolika je zaista procenjena materijalna šteta.

Tako je veći deo suđenja bio posvećen sudskog veštaku komisione struke Aleksandru Dupalu koji je vrednost uništene pokretne imovine procenio na oko 16 hiljada evra.

Ta cifra za advokate odbrane je, po svemu sudeći, previsoka.

Čitav problem oko veštačenja i procene vrednosti uništenih pokretnih stvari sveo se na to što je veštak svoj nalaz uradio samo na osnovu spiska dostavljenog od strane oštećenih, ali nije išao na lice mesta.

Veštak je to objasnio time da je u razgovoru sa Jovanovićem razumeo da je većina stvari već bačena kao i da je naredbu za veštačenje dobio mesec dana po požaru.

Advokati Dragoljuba Simonovića, Ivica Vuković i Viktor Gostiljac, zato su većinu svog vremena za pitanja fokusirali na to kako je veštak došao do tačnih vrednosti bundi, goblena, lustera, bele tehnike, ako ih nije lično video.

„Gospodine Dupalo, Vi ste veš mašinu procenili na oko 15 hiljada dinara, a ja sam na internet oglasima mogao da nađem istu mašinu za 30 evra“, glasila je samo jedna od primedbi i pitanja advokata Vukovića.

Advokati odbrane su i za druge stvari koristili cene sa internet oglasa, pa je zbog toga i sam oštećeni Milan Jovanović pitao veštaka Dupala da li to znači „da supruga i ja moramo na buvljaku da kupujemo kašike, tanjire i gaće i da živimo takav život“.

Sa druge strane, procenjena vrednost pokretne imovine koja je uništena u požaru koji je, prema optužnici, naručio Simonović, a podmetnuo sada odbegli Aleksandar Marinković, nije se svidela ni tužiocu Predragu Milovanoviću.

Kako je rekao, odbrana „banalizuje i minimizira štetu“, a veštaka pitao da li je radio u korist okrivljenih i štetu procenio na mnogo manju vrednost od realne.

„Da li je zaista sve što su sticali Milan Jovanović i njegova supruga i sve što imaju moglo da stane u ovih 16 hiljada evra. Da li zaista toliko vredi sva njihova imovina“, zapitao se tužilac.

Advokatica odbrane Ana Alimpijević kritikovala je i metod procenjivanja uništenih stvari, odnosno činjenicu da ih je sudski veštak tretirao kao polovne i koristio amortizaciju od 50 odsto i nagovestila da sa 16 hiljada evra Jovanović i njegova supruga ne bi mogli da zamene sve stvari koje su uništene u požaru.

Drugi veštaci: Šteta bila velika

Na današnjem suđenju svoj nalaz iznela je i sudska veštakinja elektro-struke Ana Milosavljević i rekla da je menjanje električnih instalacija bilo neophodno nakon požara.

Vrednost materijala i usluge za zamenu instalacija procenila je na oko 2 i po hiljade evra.

O njenom i iskazu veštaka Aleksandra Dupala koji je procenjivao vrednost pokretne imovine, i dalje će biti reči na ovom suđenju jer je odbrana angažovala i stručne savetnike koji će doći na naredno ročište.

Svoje nalaze dali su i veštaci koji su veštačili uzrok požara, Milomir Jerotijević i Mališa Stanković kao i veštak Stevan Mitrović koji je hemijski analizirao uzorke sa zgarišta. Jerotijević i Stanković su rekli da su utvrdili da je požar namerno izazvan i da je najverovatnije to bilo uz pomoć benzina.

Na pitanje tužioca koliko je požar takve veličine mogao da utiče na upotrebljivost pokretnih stvari u kući, odgovorii su da je 90 odsto stvari bilo neupotrebljivo.

Na današnjem suđenju koje je trajalo više od četiri sata svedočio je i Dejan Dimić, vođa vatrogasne ekipe u noći kada je u Jovanovićevoj kući podmetnut požar.

Rekao je da je požar lokalizovan sa tri ekipe, da mu je bilo odmah jasno da je požar krenuo od garaže kao i da su ih minuti delili da kuća ne izgori cela.

„Da je vatra uhvatila krov, sve bi bilo gotovo“, rekao je Dimić i rekao da je požar bio nekontrolisan kao i da je temperatura bila tolika da vatrogasci nisu mogli odmah da uđu u objekte već su morali da prvo požar gase spolja.

Podsetimo, kako je Raskrikavanje ranije pisalo, tužilaštvo je za Simonovića zatražilo osam godina zatvora, a za Vladimira Mihailovića, Igora Novakovića i Aleksandra Marinkovića po pet godina zatvora.

Portal Žiginfo, za koji je radio Milan Jovanović, objavljivao je tokom godina seriju tekstova o korupciji u ovoj opštini, o stranačkom i rodbinskom zapošljavanju, malverzacijama pri gasifikaciji i kriminalu. Kako je Jovanović izjavio za N1, godinama je dostavljao policiji i tužilaštvima dokaze o kršenju zakona u opštini, ali se sa tim ništa nije desilo.

Sledeća suđenja zakazana su za oktobar - i to za 5, 6, 21. i 22. oktobar.

Sve vesti sa suđenja u ovom slučaju možete pročitati ovde.
  Vest
Četiri godine zatvora za Simonovića zbog paljenja kuće novinara, Apelacioni sud smanjio kazne
Nakon pet godina suđenja, nekadašnji predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović pravosnažno ...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića: Završeno iznošenje žalbi na presudu, sledi odluka Apelacionog suda
Danas je u Apelacionom sudu u Beogradu završeno iznošenje žalbi na presudu u slučaju paljenja ku...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića po drugi put pred Apelacionim sudom, tužiteljka tražila osam godina zatvora za Simonovića
Nakon godinu dana od donošenja prvostepene presude, u Apelacionom sudu u Beogradu danas je započet...
Milan Jovanović
Grocka
Žig Info
suđenje
Dragoljub Simonović
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: