raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Suđenje Dragoljubu Simonoviću: Odbrana traži izuzeće tužioca
05.10.2020.    Vesna Radojević    Foto: Raskrikavanje / Dragoljub Simonović i njegov advokat Viktor Gostiljac
U nastavku suđenja bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću i trojici okrivljenih za paljenje kuće novinara Žig infa Milana Jovanovića, odbrana je najpre zatražila izuzeće tužioca Predraga Milovanovića, a kada je to glavni tužilac Drugog osnovog tužilaštva odbio, zatraženo je i njegovo izuzeće. Suđenje se nastavlja sutra kada će biti saopštena i odluka Višeg javnog tužilaštva.
Današnje suđenje proteklo je u priči o postupcima zamenika tužioca Predraga Milovanovića tokom saslušavanja dvojice okrivljenih nakon hapšenja, Igora Novakovića i Vladimira Mihailovića.

Naime, odbrana tvrdi da su njihove prvobitne izjave u kojima su okrivili Simonovića da im je naložio da zaplaše Milana Jovanovića, uzete nezakonito zbog čega su i zatražili njegovo izuzeće.

Naime, dvojica okrivljenih - Igor Novaković i Vladimir Mihailović već su na samom početku suđenja povukli svoja priznanja optuživši policiju za iznudu priznanja, a čime su praktično oslobodili Dragoljuba Simonovića krivice. Igor Novaković je, podsetimo, rekao da je izveden iz Okružnog zatvora u Beogradu u prostorije Uprave kriminalističke policije na Makišu, 24. januara 2019, gde mu je nekoliko policajaca u civilu pretilo i nateralo ga da „lažno prizna da mu je Vladimir Mihailović (inače pripadnik policije) dao novac da zapali auto Jovanoviću, te da je on kasnije unajmio Aleksandra Marinkovića za taj posao“. Rekao je da su mu u prostorijama UKP-a tražili i da okrivi Dragoljuba Simonovića kao organizatora paljenja kuće.

Jedan od današnjih svedoka, upravnik Okružnog zatvora Zvonko Grulović međutim tvrdi da Novaković prema informacijama iz matične evidencije nije izvođen tog dana van prostorija Okružnog zatvora. Na pitanje da li postoje snimci sa video kamera od tog dana, Grulović je rekao da ne postoje jer se oni čuvaju samo 30 dana.

Odbrana je zbog toga predložila da se i neki drugi zaposleni u Okružnom zatvoru dovedu kao svedoci.

Drugi svedok, advokat Miloš Mitrović koji je po službenoj dužnosti najpre bio dodeljen Vladimiru Mihailoviću, danas je rekao da je njegovom tadašnjem branjeniku tužilac Predrag Milovanović neformalno obećao da će dobiti šest meseci kućnog zatvora i mogućnost da se vrati na posao ukoliko prizna da ga je Dragoljub Simonović angažovao da zapali kuću Milanu Jovanoviću.

Po njihovim tvrdnjama, Mihailović je zbog toga i okrivio Simonovića, nakon čega tužilac nije ispunio obećanje.
Kontradiktorne izjave Vladimira Mihailovića
U decembru 2019, na samom suđenju, Mihailović je rekao da su mu nakon hapšenja, priznanje o krivici iznudili visoki zvaničnici MUP-a, čija imena nije smeo da kaže, dok tužioca Milovanovića nije spominjao.

„U UKP-u su mi pretili i ucenjivali me. Doveli su suprugu u zgradu MUP-a u 29. novembra i pokazivali mi njenu fotografiju. Obećali su mi šest meseci kućnog zatvora i ostanak u službi ukoliko kažem da je Simonović organizator napada na Jovanovića“, rekao je Mihailović u svom izlaganju na suđenju 12. decembra 2019.


Mihailović je potom povukao priznanje i rekao da Simonović nije znao da je on na svoju ruku rešio da mu pomogne tako što će „opomenuti Jovanovića“ zbog pisanja Žig infa.

Zbog toga što sumnjaju u zakonitost tužiočevih postupaka, odbrana Dragoljuba Simonovića je zatražila njegovo izuzeće.

Međutim, tokom pauze od sat i po vremena glavni tužilac Drugog osnovnog tužilaštva je taj zahtev odbio, nakon čega je odbrana zatražila i njegovo izuzeće smatrajući da je pristrasan.

„Smatramo da tužilac nije mogao za sat vremena da se uputi u predmet i pročita spise, pa odluči o našem zahtevu. To je mogao da učini jedino ako je imao čarobnu kuglu“, rekao je jedan od Simonovićevih advokata Viktor Gostiljac.

Suđenje se nastavlja sutra kada se očekuje i odluka Višeg javnog tužilaštva o izuzeću.

Ko je sve okrivljen?


U slučaju za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića okrivljeni su Dragoljub Simonović, Igor Novaković, Vladimir Mihailović i Aleksandar Marinković.

Iako su i najpre priznali krivicu, odmah na početku suđenja Mihailović i Novaković su povukli priznanja i optužili policiju da su ih naterali da okrive Dragoljuba Simonovića.

Dragoljub Simonović je od početka negirao da je naredio paljenje, dok je pevačica Bojana Šijacki potpisala sporazum o priznanju krivice.

Aleksanar Marinković, optužen da je lično ubacio „molotovljev koktel“ u garažu Milana Jovanovića odakle se vatra proširila i na kuću, je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Optužnica tereti bivšeg predsednika Opštine Grocka Dragoljuba Simonovića da je, u nameri da „zaplaši" novinara čije mu je pisanje smetalo, angažovao policajca Vladimira Mihajlovića da nađe nekog ko bi mu zapalio auto. Mihailović je dalje zamolio Igora Novakovića, koji je našao Aleksandra Marinkovića, dilera iz Grocke koji je bacio Molotovljev koktel u Jovanovićevu garažu. Njega je do Jovanovićeve kuće dovezla Bojana Šijacki.

Sve vesti sa suđenja Dragoljubu Simonoviću možete pročitati ovde.
  Vest
Četiri godine zatvora za Simonovića zbog paljenja kuće novinara, Apelacioni sud smanjio kazne
Nakon pet godina suđenja, nekadašnji predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović pravosnažno ...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića: Završeno iznošenje žalbi na presudu, sledi odluka Apelacionog suda
Danas je u Apelacionom sudu u Beogradu završeno iznošenje žalbi na presudu u slučaju paljenja ku...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića po drugi put pred Apelacionim sudom, tužiteljka tražila osam godina zatvora za Simonovića
Nakon godinu dana od donošenja prvostepene presude, u Apelacionom sudu u Beogradu danas je započet...
Milan Jovanović
ŽIG Info
Grocka
Dragoljub Simonović
suđenje
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: