raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Sud odbio saslušanje Hrkalović u slučaju paljenja kuće novinara iz Grocke
22.10.2021.    Milica Ljubičić    Foto: Raskrikavanje / Igor Novaković (desno) sa advokatom
Sud je na današnjem suđenju Igoru Novakoviću, optuženom da je pomogao u paljenju kuće novinara portala Žig info, Milana Jovanovića, odbio predlog njegovih advokata da kao svedoka pozovu bivšu državnu sekretarku Dijanu Hrkalović. Novaković je naime ranije rekao da je Hrkalović prisustvovala njegovom saslušanju kada mu je navodno iznuđeno priznanje u ovom slučaju. Izlaganje završnih reči zakazano je za 19. novembar.
U februaru ove godine, bivši predsednik opštine Grocka, Dragoljub Simonović, policajac Vladimir Mihailović i Aleksandar Marinković, koji je nalazi u bekstvu, prvostepeno su osuđeni na ukupno 12 i po godina zatvora zbog paljenja kuće novinaru Milanu Jovanoviću.

Neposredno pred kraj ovog suđenja, sudija je odvojio postupak protiv četvrtog okrivljenog u ovom slučaju, Igora Novakovića i to zbog nepojavljivanja njegovog advokata.

Zbog toga je suđenje Igoru Novakoviću, 24. juna praktično krenulo iz početka, o čemu je pisao portal Cenzolovka.

Sudija Vukadin Brajušković odbio je predlog advokata odbrane da se u postupku saslušaju bivša državna sekretarka Dijana Hrkalović, bivši načelnik UKP-a, Dejan Kovačević i njegov tadašnji zamenik, Srećko Lazić, ali i prethodni tužilac u ovom postupku, Predrag Milovanović.

Naime, Igor Novaković je ranije rekao imena inspektora UKP-a, koji su mu navodno iznudili priznanje i naterali ga da Dragoljuba Simonovića označi kao nalogodavca za paljenje Jovanovićeve kuće. Novaković je tvrdio da je saslušanju prisustvovala i tadašnja državna sekretarka Dijana Hrkalović, dok je tužilac Milovanović navodno znao za to.

Branilac okrivljenog Igora Novakovića, Goran Pejić kritikovao je sud, rekavši da „mu nije jasno zašto sud ne želi da usvoji dokazne predloge da se ispitaju predloženi svedoci i olako prelazi preko svih predloga odbrane.”

Među dokaze koje će razmatrati, sudija nije uvrstio ni prvostepenu presudu protiv trojice osuđenih, koja je doneta u februaru.

Sudija je danas pročitao niz dokaza koje će uzeti u obzir prilikom donošenja prvostepene presude.

Među prihvaćenim dokazima, sudija je naveo i svedočenja oštećenih Milana Jovanovića i Jele Deljanin, izlaganja osuđenih Dragoljuba Simonovića, Vladimira Mihailovića i Aleksandra Marinkovića, kao i nalaze sudskih veštaka. Reč je o dokazima koji su iznošeni tokom gotovo dve godine koliko je trajalo suđenje Simonoviću.

Sledeće suđenje zakazano je za 19. novembar kada će tužilaštvo i odbrana iznositi svoje završne reči.

Podsetimo, u decembru 2018. godine zapaljena je kuća novinara Milana Jovanovića, a tadašnji predsednik opštine Grocka, Dragoljub Simonović je uhapšen u januaru sledeće godine, zbog sumnje da je naručio paljenje Jovanovićeve kuće.

Simonović je prema navodima iz optužnice u oktobru 2018. godine od policajca Vladimira Mihailovića zatražio da nađe nekog ko bi to uradio i obećao mu 1.500 evra nakon obavljenog posla.

Mihailović je kontaktirao svog čoveka od poverenja Igora Novakovića iz Vrčina i rekao mu šta treba da se uradi, a ovaj se dalje obratio lokalnom dileru Aleksandru Marinkoviću koji je u noći 12. decembra, ubacio Molotovljev koktel u garažu u kojoj se nalazio Jovanovićev automobil. Požar se međutim proširio na celu kuću, u kojoj su se nalazili Milan Jovanović i njegova supruga Jela Deljanin.

Aleksandar Marinković i dalje je u bekstvu i osuđen je u odsustvu.

Prvostepena presuda koju je sud izrekao u februaru ove godine protiv trojice okrivljenih trenutno se nalazi se pred Apelacionim sudom. Na sednici ovog suda, koja je održana prošle nedelje, advokati odbrane su kritikovali presudu i tražili da trojica okrivljenih budu oslobođena.

Vest je ispravljena 22. 10. 2021. godine: umesto dela teksta u kome je pisalo da će sudija uzeti u obzir „prvostepenu presudu protiv trojice osuđenih", sada je navedeno da „među dokaze koje će razmatrati, sudija nije uvrstio ni prvostepenu presudu protiv trojice osuđenih."
  Vest
Advokatica: Bojić se šalio kada je rekao Jeleni Zorić da se Koluvija moli za nju
Na današnjem suđenju advokatu Svetislavu Bojiću, zbog pretnji upućenih novinarki Jeleni Zorić, ...
  Vest
Apelacioni sud ukinuo još jednu osuđujuću presudu za paljenje kuće novinara, suđenje odloženo po četvrti put
Ponovno suđenje Dragoljubu Simonoviću i još dvojici okrivljenih odloženo je po četvrti put u ov...
  Vest
Po treći put odložen početak suđenja za paljenje kuće novinara
Početak novog suđenja za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića iz Vrčina ni danas nije održ...
Suđenje
Igor Novaković
Milan Jovanović
novinar
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: