raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Šta je Vučić rekao na sastanku koji se nije desio
24.09.2019.    Vesna Radojević    Foto: Printscreen / YouTube
Na naslovnim stranama Blica i Informera objavljeno je da su se Vučić i Merkelova sastali u Njujorku i razgovarali o Kosovu, a Informer je izvestio i šta je tačno Vučić poručio kancelarki. Ipak, u momentu kada tabloidi iznose ove „informacije" pomenuti sastanak se nije ni dogodio jer je u međuvremenu odložen za utorak 24. septembar. Iako je naslovna strana Informera izmenjena u međuvremenu, ostaje otvoreno pitanje da li i kako Informer unapred zna ko će šta izgovoriti, ili je zapravo reč o izmišljenim izjavama i izmišljenim anonimnim izvorima?
Na naslovnoj strani Informera koji je sinoć poslat medijima čitaoci su mogli da pročitaju koliko je oštar bio predsednik Vučić u razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, te da su njih dvoje razgovarali o Kosovu.

„Rekao sam kancelarki, Srbija ne može da izgubi sve“, prenosi Informer Vučićeve reči navodno izveštavajući sa sastanka koji su Vučić i Merkel imali u Njujorku.

   


Ipak, nakon vesti da je sastanak odložen, Informer je promenio naslovnu stranu i to tako što je doslovno Vučićevu rečenicu samo prebacio u buduće vreme.

   


Informer u današnjem tekstu prenosi tvrdnje njihovog „odlično obaveštenog diplomatskog izvora“ da će Vučić ponoviti stav da Srbija ne može da prihvati maksimalističke zahteve Prištine.

Posebno ističu da je Merkel insistirala na sastanku sa Vučićem što predstavlja posebnu čast za Srbiju.

Na Blicovoj naslovnoj strani i dalje stoji pogrešna informacija da su se Vučić i Merkel sastali, iako se u tekstu unutar novina kaže da će se njih dvoje sastati danas na marginama Generalne skupštine UN.

Brzopletost ili namerno spinovanje?

Stefan Janjić, asistent na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i urednik Fake news tragača kaže da se u ovom slučaju sigurno ne radi o brzopletosti jer se ne može izvestiti o događaju koji se nije desio.

„Da li bi se novinari Blica i Informera na isti način upustili i u predviđanje rezultata sportskih dešavanja“, pita se Janjić u izjavi za Raskrikavanje.

„Greške Blica i Informera su dragoceni primeri, nastali spletom nepredviđenih okolnosti, koji nam dopuštaju da zavirimo „iza scene“ i shvatimo kako izgleda novinarstvo kojem uopšte nije potreban događaj da bi se o događaju pisalo, niti je potreban insajder da bi se objavila izjava dobro obaveštenog izvora“, kaže Janjić.

Glavni urednik novinske agencije Beta Dragan Janjić sa druge strane smatra da je verovatnije da je reč o brzopletosti - samo nije siguran da li dnevnih listova ili Vučićevih saradnika.

Moguće je da je takav susret bio nezvanično najavljen od strane Vučićevih saradnika i da su mediji unapred pripremili izveštaj i dali u štampu, bez prethodne provere da li je tačno ili nije“, kazao je Dragan Janjić za Raskrikavanje.

„Namerno spinovanje mi izgleda prilično nerealno jer je reč o stvari koja može da bude proverljiva u roku od nekoliko sati. To ne znači da se ne spinuje, i to masovno. Ako gledamo široku medijsku scenu, donosno mejnstrim medije, mi zapravo imamo tržište spinova, a ne tržište informacija“, kaže Janjić.

Blic i Informer nisu odgovorili na pitanja Raskrikavanja šta se dogodilo u ovom slučaju.

I Srpski telegraf izveštavao sa sastanka koji se još nije dogodio

Kako je Raskrikavanje pisalo u julu prošle godine, Srpski telegraf je izvestio sa sastanka ministara odbrane u Zagrebu navodeći teme o kojima se razgovaralo i imena ljudi koji su predsedavali uz tvrdnje da je američki ministar odbrane Džejms Matis pobesneo kada je čuo da Aleksandar Vulin ne dolazi na taj sastanak jer mu je zabranjen ulazak u Hrvatsku.

Ispostavilo se da se taj sastanak u tom momentu nije ni dogodio, a iz američkog Ministarstva odbrane za Raskrikavanje su naveku da su sve ove tvrdnje bile laž.
  Istraživanje
Analiza 4.000 tekstova domaćih medija o ratu u Ukrajini: Dominacija proruskog narativa
Raskrikavanje je analiziralo više od 4.000 tekstova o ratu u Ukrajini koji su od početka februara ...
  Vest
Pljušte „presude“ Saveta za štampu zbog slučaja Monike Karimanović
Neprofesionalno pisanje tabloida o maloletnoj Moniki Karimanović donelo je Savetu za štampu na des...
  Vest
Američki KKR postao suvlasnik Blica i NIN-a
Kupovinom oko 43 odsto nemačke kompanije Axel Springer, američki investicioni fond KKR postao je n...
Blic
Informer
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: