raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Srbiji još jedna međunarodna opomena zbog slučaja „spisak”
25.06.2021.    Milica Ljubičić    Foto: Printscreen/ TV Nova, Newsmax
Uprava za sprečavanje pranja novca nema ovlašćenja da traži podatke od banaka ukoliko nema osnovane sumnje na pranje novca zaključio je Komitet Saveta Evrope MONEYVAL nakon što je u julu prošle godine naša Uprava tražila od banaka podatke o transakcijama brojnih novinara, političara i aktivista iz 37 nevladinih organizacija, među kojima je i KRIK.
Na spisku su se uglavnom našle organizacije koje kritikuju vlast, te su zatražile objašnjenje od nadležnih - zbog čega su se našle na spisku, ali i pozvale brojne međunarodne organizacije da reaguju.

MONEYVAL, Komitet eksperata za evaluaciju mera za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma Saveta Evrope je na poslednjoj sednici povodom ovog slučaja pozvao sve članice, među kojima je i Srbija da „osiguraju da se preporuke Međudržavnog tela za sprečavanje pranja novca FATF ne koriste namerno ili nenamerno za suzbijanje legitimnih aktivnosti građanskog društva”.

Ovaj komitet je naglasio da je važno da „neprofitne organizacije budu uključene u aktivnosti procene rizika na dobrovoljnoj osnovi, a ne korišćenjem formalnih ovlašćenja koje ima Uprava”.

Zbog slučaja u Srbiji, MONEYVAL će u budućnosti obraćati posebnu pažnju na slične situacije među njegovim članicama, navodi se u zapisniku.

Na plenarnoj sednici je doneta i odluka da će evaluaciju preporuka MONEYVAL-a za Srbiju raditi eksperti iz Azerbejdžana i Italije, te će pripremiti izveštaj za narednu plenarnu sednicu zakazanu za decembar ove godine.

Podsetimo da su se na spisku Uprave za sprečavanje pranja novca pri Ministarstvu finansija našli i mediji koji se bave istraživačkim novinarstvom: Mreža za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK, Balkanska istraživačka mreža -BIRN, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije - CINS.

Pored njih na spisku su se našli i direktor CINS-a - Branko Čečen, kao i direktor Newsmax Adrie - Slobodan Georgijev.

Tu su i Novosadska novinarska škola, magazin Nova ekonomija i dva novinarska udružanja NUNS i UNS.

Povodom slučaja „spisak” Kancelarija UN za ljudska prava je u novembru prošle godine ocenila da Srbija „zloupotrebljava antiterorističke zakone za zastrašivanje organizacija”. Pozvali su tada Vladu Srbije da garantuje da će ubuduće poštovati slobode organizacija civilnog društva.

Ministarstvo finansija je u dopisu UN navelo da su podatke tražili kako bi sproveli „stratešku analizu”, te pomogli Upravi „da bolje razumeju rizike u sistemu Srbije i podrže kapacitete za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma“.

Uzorak je prema Ministarstvu finansija bio reprezentativan, te su najveći deo činile organizacije sa najvećim prihodima i organizacije kojima donacije iz inostranstva čine više od polovine prihoda.

Zatim je i FATF u izveštaju objavljenom u januaru ove godine zaključio da je ova provera Uprave za sprečavanje pranja novca bila „bez osnova”.

MONEYVAL je inače komitet pri Savetu Evrope, koji procenjuje usklađenost država članica sa međunarodnim standardima za sprečavanje pranja novca i finasiranje terorizma. Standardi kojih se MONEYVAL pridržava su između ostalog sadržani su u preporuci FATF-a, Konvencijama UN i drugim međunarodnim konvencijama i direktivama.
  Vest
FATF: Neosnovano češljanje računa organizacija i novinara
Šest meseci nakon što je javnost saznala za namere Uprave za sprečavanje pranja novca da „češ...
  Vest
Kancelarija UN za ljudska prava: Srbija zloupotrebljava antiterorističke zakone za zastrašivanje organizacija
Stručnjaci UN za ljudska prava zabrinuti su da vlast u Srbiji zloupotrebljava antiterorističke ...
  Vest
Novinari i nevladine organizacije pod sumnjom da peru novac
Dvadeset novinara, aktivista i političara, uz još 37 nevladinih organizacija, među kojima je i KR...
Uprava za sprečavanje pranja novca
Ministarstvo finansija
Mediji
NVO
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: