raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Srbija pala za 14 mesta po stanju medijskih sloboda u svetu
18.04.2019.    Raskrikavanje    Foto: Unsplash/ Kaitlyn Baker
U odnosu na prošli izveštaj Reportera bez granica „Indeks medijskih sloboda u svetu“ Srbija je pala za 14 mesta i sada se nalazi na 90. mestu od 180 država obuhvaćenih izveštajem, prenosi portal Cenzolovka. Posebno je istaknut slučaj paljenja kuće novinara Milana Jovanovića iz Grocke.
„Milan Jovanović, u decembru je bio prinuđen da beži iz svoje kuće u koju je bio podmetnut požar. Taj napad naredio je predsednik opštine, koji je član stranke predsednika Aleksandra Vučića, i on je zbog toga uhapšen, dok je Jovanoviću dodeljena stalna policijska zaštita“, navodi se u izveštaju Reportera bez granica (RBG).

Kako prenosi Cenzolovka, iako Reporteri bez granica i dalje Evropu smatraju „kontinentom koji najbolje garantuje slobodu medija“, u izveštaju se ipak ističe da se rad istraživačkih novinara sve više i više opstruiše.

„Opadanje medijskih sloboda u Evropi, kako to pokazuju naši izveštaji u proteklih nekoliko godina, ide ruku pod ruku sa erozijom institucija pod uticajem sve više autoritarnih vlada. Sa ubistvima, pokušajima ubistava i fizičkim i verbalnim napadima, novinari u Evropi su na meti različitih oblika pritisaka i uznemiravanja, ali sve više i sudskog proganjanja“, piše u izveštaju.

Susedna Mađarska je zbog odnosa zvaničnika stranke premijera Viktora Orbana prema novinarima koji „nisu prijateljski“ takođe pala za za 14 mesta, sa prošlogodišnjeg 73. na 87. mesto u ovogodišnjem izveštaju.

Norveška je treću godinu zaredom svetski lider u pogledu stanja medijskih sloboda, dok je, preskačući dve pozicije, na drugo mesto ove godine dospela Finska.

Među članicama EU najgore je rangirana Bugarska, na 111 mestu. U toj zemlji su novinari zbog svog rada meta i organizovanog kriminala i vlasti.

Podsetimo, Reporteri bez granica prate situaciju u Srbiji, a u prošlogodišnjem izveštaju kada su takođe konstatovali pad od čak 10 mesta naveli su da je „Srbija pod vlašću Aleksandra Vučića postala nebezbedna za novinare“. Nakon toga, Vučić je rekao da je u pitanju politička kampanja.

Najnoviji slučajevi targetiranja su tekstovi odnosno objave o novinarkama Sanji Kljajić, Mileni Popović i Vanji Đurić odnosno o uredniku BIRN-a Slobodanu Georgijevu. Tekstom opskurnog portala Istraga zbog filma „Albanke su naše sestre“ koje su napravile tri novinarke imputira se da one ugrožavaju bezbednost Srbije. Portal nema impresum i ne zna se ko stoji iza njega.

Tokom jučerašnjeg dana na jednom od „botovskih naloga“ na tviteru je objavljen i video snimak „Kako prepoznati izdajnika“ koji za „izdaju zemlje“ optužuje urednika BIRN-a Slobodana Georgijeva.


  Vest
Šest portala za tri meseca napravilo više od 2.800 prekrašaja Kodeksa novinara
Šest portala je za tri meseca u ovoj godini napravilo čak 2.829 prekršaja Kodeksa novinara u viš...
  Vest
Index on Censorship: I Srbija za vreme pandemije ugrožava medijske slobode
Beležeći ugrožavanje medijskih sloboda za vreme pandemije novog virusa korona organizacija „Ind...
  Vest
Urednica portala Kossev: Moje privođenje je bila „klasična sačekuša“
Kosovska policija privela je danas nešto posle 14 časova urednicu portala KoSSev Tatjanu Lazarevi...
sloboda medija
Reporteri bez granica
Milan Jovanović
Grocka
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: