raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Španija sudi ministru zdravlja jer je utvrđeno da je „kovid biološko oružje“? Netačno.
06.05.2022.    Marija Vučić    Foto: Unsplash/ Louis Reed
Poznata teoretičarka zavere Mila Alečković na Tviteru je objavila da je Španija deveta zemlja koja sudski goni svog ministra zdravlja i da je presuđeno da je kovid biološko oružje. Ovo je lažna vest koja se na inostranim nalozima i sajtovima pojavila još prošle jeseni, a sada je došla i do Srbije.
„Španija je deveta zemlja koja sudski goni svog ministra zdravlja: sud je presudio da je covid 19 biološko oružje, a ne virus. Počelo je čišćenje i doći će do Srbije“, napisala je Mila Alečković, a tvit je do ovog trenutka podeljen 86 puta i dobio je više od 350 lajkova.

Ova lažna vest koja cirkuliše u paralelnom univerzumu antivaksera i teoretičara zavere pojavila se još prošle jeseni.

Kako je ustanovio fektčeking portal Politifact, tvrdnja je postala viralna kada ju je na Fejsbuku objavila izvesna Alesija Adelija u oktobru 2021. Kao izvor za nju, Adelija je podelila tekst sa sajta VicGeorge.net na kome se mogu naći brojne teorije zavere,između ostalog, o dubokoj državi i reptilima.

U tekstu se navodi da je vrhovni sud Španije tražio od ministra zdravlja da dokaže da koronavirus zaista postoji, a on je u pismu navodno odgovorio da se ne mogu pronaći dokazi o postojanju virusa.

Mila Alečković je potom (krajem prošle godine) na svom Tviteru napisala da „na sudu niko nije mogao da dokaže da je virus korona izolovan“ i pitala „gde su sada oni fact-checkeri“.

Raskrikavanje je tada objasnilo kako je do ove tvrdnje došlo: špansko Ministarstvo zdravlja primilo je 22. jula prošle godine zahtev za pristup informacijama koji je sadržao pitanja u vezi sa kovidom, testovima i vakcinama. Ministarstvo je navelo u odgovoru da „ne poseduje kulturu SARS-CoV-2 za testiranje“ niti ima laboratorije u kojima je moguće „uzgajati“ i izolovati virus radi testiranja.

Taj odgovor je teoretičarima zavere bio dovoljan da zaključe da, ako Ministarstvo zdravlja Španije nije izolovalo virus, onda on i ne postoji.

Ipak, to nije tačno. Kako smo i ranije pisali, virus je izolovan već u januaru 2020. godine u Kini, a njegove genetske sekvence su i objavljene na internetu. Od tada je izolovan više puta od strane laboratorija širom sveta, pa i u Španiji. Iako tamošnje Ministarstvo zdravlja, kako su sami rekli, ne poseduje laboratorije takve sigurnosti kakva je neophodna za rad na jednom ovakvom virusu, postoje druge laboratorije u kojima je to urađeno. Na primer, virus je izolovan u španskom Nacionalnom centru za biotehnologiju i Nacionalnom centru za mikrobiologiju, koji pripadaju Ministarstvu nauke i inovacija Španije.

Lažna vest se, međutim, poput grudve snega, vremenom uvećavala dodatnim lažima. Na „zaključak“ da virus ne postoji, dodata je i tvrdnja da je onda koronavirus zapravo biološko oružje, a onda i da je to izrekao ni manje ni više nego Vrhovni sud Španije, koji sada navodno goni ministra zdravlja.

Raskrikavanje na sajtu Vrhovnog suda Španije nije našlo nikakvo saopštenje o ovome. Vest da jedan vrhovni sud pokreće postupak protiv ministra bi bila veoma važna, ali takvu vest nismo našli ni na jednom relevantnom medijskom sajtu ili novinskoj agenciji ni iz Španije, ni iz sveta.

Španija, inače, ima ministarku zdravlja, a ona je na funkciji od januara prošle godine.

Poreklo koronavirusa i dalje nije definitivno utvrđeno - ne zna se zasigurno da li je poteklo curenjem iz laboratorije, ili se prirodnim putem preneo sa životinje na čoveka. Nema dokaza ni o tome da je reč o „biološkom oružju“, a Politifact podseća na izveštaj američkog Nacionalnog obaveštajnog saveta u kome se navodi da virus, prema njihovom zaključku, nije napravljen kao biološko oružje.

„Skeptični smo prema navodima da je koronavirus bio biološko oružje jer su oni potkrepljivani naučno nevalidnim tvrdnjama, njihovi promoteri nemaju direktan pristup Institutu za virusologiju u Vuhanu, ili su sumnjičeni za širenje dezinformacija“, navodi se u američkom obaveštajnom dokumentu.
  Neutemeljeno
Mila Alečković neumorna u borbi protiv Bila Gejtsa i vakcina
Uporna u nameri da pokaže da su vakcine opasne i da ih ni njihovi zagovarači ne koriste, poznata t...
  Manipulisanje činjenicama
Nemački parlament nije utvrdio da su mere protiv korone bile besmislene
Na antivakserskom portalu Nulta tačka, pojavio se naslov „Izveštaj stručnog ODBORA NEMAČKOG PA...
  Manipulisanje činjenicama
Deset smrtnih slučajeva koje je portal Nulta tačka povezao s vakcinom bez ikakve logike
Antivakserski portal Nulta tačka koristi svaku priliku da vakcinu protiv koronavirusa predstavi ili...
Mila Alečković
Koronavirus
COVID-19
Španija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: