raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 09.12.2022. (Twitter)
Mila Alečković neumorna u borbi protiv Bila Gejtsa i vakcina
15.12.2022.    Milica Ljubičić    Bil Gejts; Foto: Wikimedia/ Kuhlmann /MSC
Uporna u nameri da pokaže da su vakcine opasne i da ih ni njihovi zagovarači ne koriste, poznata teoretičarka zavere Mila Alečković je nedavno na svom Tviter nalogu „reciklirala” netačnu tvrdnju da ćerka Bil Gejtsa nije vakcinisana. Alečković je i ranije imala slične objave kada je tvrdila da ni direktor Svetske zdravstvene organizacije nije vakcinisan, a sve kako bi vakcine predstavila kao neučinkovite ili opasne. Kao i u slučaju direktora SZO, tako i u slučaju Gejtsove ćerke, dokazi govore suprotno.
„Bil Gejtsova ćerka nije primila nikakvu i nijednu vakcinu”, objavila je nedavno na svom Tviter profilu psihološkinja i teoretičarka zavera Mila Alečković. Ispod se nalazi „skrinšot" objave sa Tvitera na kome se na francuskom jeziku tvrdi isto - da Gejtsova 20 godina stara ćerka nije vakcinisana, čak ni vakcinama koje su obavezne za decu. Uz to je prikazana navodna fotografija Gejtsove ćerke.

Alečković ovo tvrdi bez ijednog dokaza, pokušavajući da sugeriše da, dok se Gejts zalaže za vakcine, njegova rođena deca nisu vakcinisana, odnosno da su vakcine opasne i da su deo zavereničkog plana protiv čovečanstva.

Tvrdnja da Fibi Gejts uopšte nije vakcinisana ni jednom vakcinom, već nekoliko meseci kruži društvenim mrežama ali osporilo ju je više portala koji se bave proverom činjenica, među njima i britanski Full Fact i američki Politifact.

Naime, Gejtsova supruga Melinda Gejts je u objavi na svom Fejsbuk profilu 2019. objavila „svo troje moje dece je u potpunosti vakcinisano”. Pozvala je potom ljude da slušaju nauku i da vakcinacijom zaštite decu od raznih zaraznih bolesti.

Takođe, iz Fondacije Bil i Melinda Gejts su za Politifact i zvanično naveli da je porodica Gejts vakcinisana.

I sama Fibi Gejts je na svom Instragram profilu u aprilu prošle godine objavila fotografiju sa opisom „vakcinisana i osećam se dobro”, verovatno sugerišući da je primila vakcinu protiv kovida 19.

I njena starija sestra Dženifer je na društvenim mrežama objavila da je primila vakcinu protiv kovida, o čemu je pisao CNN.

Osim što za tvrdnje da Gejtsova ćerka nije vakcinisana, Alečković nije ponudila ni jedan dokaz, a na fotografiji iz objave se ne nalazi ćerka Bil Gejtsa, već glumica Rejčel Li Kuk.

Inače, osnivač Majkrosofta i jedan od najbogatijih ljudi na svetu Bil Gejts, poznat je kao zagovornik globalnog zdravlja i vakcinacije, kao i po borbi protiv klimatskih promena, zbog čega je često na meti teoretičara zavera i antivaksera. Više puta je ukazivao na moguće pandemije bolesti i isticao da svet na njih nije spreman, zbog čega mnogi zagovaraju tezu da on stoji iza njih.

Teorije zavere u vezi sa Gejtsom i vakcinacijom su posebno počele da cirkulišu sa početkom pandemije virusa korona. Pisalo se da Gejts promoviše vakcinaciju radi depopulacije planete, da je čitava pandemija njegovo „maslo”, da je finansirao vakcinu protiv kovida i pre izbijanja pandemije, da ugrađuje mikročipove u vakcine kako bi kontolisao i pratio ljude, i slično

Ovo takođe nije prvi put da Alečković neutemeljeno tvrdi da zagovornici vakcina zapravo nisu vakcinisani. Tako je sredinom ove godine na Tviteru objavila da se ni direktor Svetske zdravstvene organizacije nije vakcinisao, što se ispostavilo kao manipulacija činjenicama. Ista tvrdnja je na mrežama kružila i za direktora Fajzera, ali je, kako je Istinomer utvrdio i ona bila netačna.
  Manipulisanje činjenicama
Nemački parlament nije utvrdio da su mere protiv korone bile besmislene
Na antivakserskom portalu Nulta tačka, pojavio se naslov „Izveštaj stručnog ODBORA NEMAČKOG PA...
  Lažna vest
Španija sudi ministru zdravlja jer je utvrđeno da je „kovid biološko oružje“? Netačno.
Poznata teoretičarka zavere Mila Alečković na Tviteru je objavila da je Španija deveta zemlja ko...
  Lažna vest
Mila Alečković tvrdi da su Holanđani zapalili fabriku hrane na bazi insekata
Psihloškinja, ali i poznata teoretičarka zavera Mila Alečković je na Tviteru podelila fotografij...
Mila Alečković
Bil Gejts
Vakcine
Twitter
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: