raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Slučaj paljenja kuće novinara: Četiri godine zatvora za Igora Novakovića
19.11.2021.    Milica Ljubičić    Foto: Raskrikavanje / Igor Novaković (desno) sa advokatom
Danas je u Palati pravde osuđen Igor Novaković, poslednji okrivljeni u slučaju paljenja kuće novinara Žig Info i to na četiri godine zatvora. U ovom slučaju je ranije osuđeno još troje ljudi, među njima i bivši predsednik opštine Grocka, Dragoljub Simonović. Ova odluka nije konačna i na nju Igor Novaković može da se žali.
Gotovo tri godine od kako je Milanu Jovanoviću, novinaru gročanskog portala Žig info u garažu kuće usred noći bačen „Molotovljev koktel” koji je izazvao požar prvo u garaži, a potom i u Jovanovićevoj kući, prvostepeno je osuđen i poslednji okrivljeni Igor Novaković.

Nakon četiri održana suđenja u odvojenom postupku koji se vodio protiv Igora Novakovića, on je osuđen na zatvorsku kaznu zbog saučesništva u narušavanju opšte sigurnosti.

Nakon što su na današnjem suđenju iznete završne reči zamenika tužioca Ivana Duzlevskog koji je za Novakovića tražio pet godina zatvora, ali i advokata, sudija Vukadin Brajušković je nakon pauze od pola sata doneo i presudu.

Prilikom izricanja presude, sudija je rekao da je Novaković svesno podstrekao Aleksandra Marinkovića da zapali garažu Jovanoviću jer ga je pitao da li je zainteresovan da mu otpiše dug, pošto ima neki posao za njega. Kako je za Marinkovića to bila primaljiva ponuda, Novaković mu je rekao da treba da zapali Mercedes sive boje, uz opis lokacije gde se automobil nalazi.

Postupak protiv Igora Novakovića je izdvojen u januaru ove godine zbog nepojavljivanja njegovog advokata na sudu i to neposredno pred izricanje presude preostaloj trojici okrivljenih.
Tada su bivši gradonačelnik opštine Grocka, Dragoljub Simonović, policajac Vladimir Mihajilović i Aleksandar Marinković osuđeni na ukupno 12 i po godina zatvora. Žalba na ovu presudu još uvek je pred Apelacionim sudom.

Kako je tada obrazložio sudija, Simonović i bivši policajac Vladimir Mihailović su delovali kao saučesnici, pa je Simonović dobio 4 godine i tri meseca, a Mihailović četiri godine. Aleksandar Marinković koji je lično zapalio Jovanovićevu garažu je i dalje u bekstvu i sudilo mu se u odsustvu. On je takođe dobio četiri godine i tri meseca. Ovo kazne bile su manje nego što je tužilaštvo tražilo.

Novinaru Milanu Jovanoviću i njegovoj supruzi Jeli Deljanin je u garažu kuće u kojoj žive ubačen “Molotovljev koktel”, u noći 12. decembra 2018. Njih dvoje su tada spavali i požar se proširio na ostatak kuće.

Tadašnji gradonačelnik opštine Grocka, Dragoljub Simonović uhapšen je u januaru naredne godine, zbog sumnje da je naručio paljenje kuće jer je Jovanović pisao kritičke tekstove o njemu.

Kako je sud utvrdio, Simonović nije sam izvršio ovo delo, već je u oktobru 2018. godine od policajca Vladimira Mihailovića zatražio da nađe nekoga ko bi to uradio i za to obećao 1.500 evra. Mihailović je kontaktirao Igora Novakovića iz Vrčina i rekao mu šta treba da se uradi, a on se dalje obratio lokalnom dileru Aleksandru Marinkoviću, koji mu je dugovao novac.
  Vest
Četiri godine zatvora za Simonovića zbog paljenja kuće novinara, Apelacioni sud smanjio kazne
Nakon pet godina suđenja, nekadašnji predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović pravosnažno ...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića: Završeno iznošenje žalbi na presudu, sledi odluka Apelacionog suda
Danas je u Apelacionom sudu u Beogradu završeno iznošenje žalbi na presudu u slučaju paljenja ku...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića po drugi put pred Apelacionim sudom, tužiteljka tražila osam godina zatvora za Simonovića
Nakon godinu dana od donošenja prvostepene presude, u Apelacionom sudu u Beogradu danas je započet...
Milan Jovanović
Grocka
Žig Info
Dragoljub Simonović
suđenje
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: