raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Slučaj Ćuruvija: Odbrana osporava Legijine optužbe
20.04.2021.    Marija Vučić    Ratko Romić (sa crnom maskom); Foto: Raskrikavanje
Suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije nastavlja sa svojom „sporom“ fazom. I danas, kao i prethodnih nekoliko suđenja, okrivljeni i njihovi advokati komentarisali su iskaze dvadesetak svedoka, od više od sto kolko ih je svedočilo dosad u ovom postupku. Najbitniji danas bio je iskaz Milorada Ulemeka Legije na kome se umnogome bazira i sama optužnica. Odbrana tvrdi da je njegovo svedočenje - koje indirektno optužuje Radomira Markovića i njegove saradnike za ovo ubistvo - bazirano na njegovim zaključcima i razmišljanjima, a ne na činjenicama.
Ulemekov iskaz je ključan za podizanje optužnice, pored izveštaja sa baznih stanica mobilne telefonije koji lociraju dvojicu okrivljenih blizu mesta ubistva. Ulemek je tokom istrage Ćuruvijinog ubistva rekao između ostalog da je jednom prilikom, neposredno posle likvidacije, razgovarao sa sada optuženim šefom Državne bezbednosti Radomirom Markovićem koji mu je navodno rekao „Oni Radonjini što su ubili Ćuruviju“.

„Radonja“ je, inače, Milan Radonjić, nekadašnji šef beogradskog centra DB-a koji je optužen da je nalog za ubistvo Ćuruvije - koji mu je po naređenju nekog iz vlasti dao Radomir Matković - preneo nekadašnjim pripadnicima DB-a Ratku Romiću i Miroslavu Kuraku. I oni su sada na optuženičkoj klupi, s tim što je Kurak u bekstvu i sudi mu se u odsustvu.

Ovo svedočenje nekadašnjeg šefa Jedinice za specijalne operacije i vođe zemunskog klana tužilaštvu je veoma bitno jer navodno potvrđuje da je ubistvo Ćuruvije organizovala i izvela upravo ova ekipa.

Odbrana to osporava. U današnjem komentarisanju njegovog iskaza, datog u januaru 2014. godine, advokat Radomira Markovića Vladimir Marinkov naveo je da je Ulemek eksplicitno rekao da prilikom tog susreta Marković nije imenovao o kojim se to „Radonjinim“ saradnicima radi koji su navodno ubili Ćuruviju. Uprkos tome tužilac je zaključio da su to upravo Romić i Kurak.

„Ulemek nema nikakvih saznanja o ovom ubistvu. Iskaz zasniva na nekim svojim razmišljanjima i zaključivanjima, koja nisu nikakav dokaz niti su bazirani na činjenicama“, rekao je Marinkov.

On je komentarisao i svedočenje braće Simović, Aleksandra i Miloša, takođe pripadnika zemunskog klana koji su potvrdili Ulemekove reči. U istrazi su naveli da su svojevremeno od Legije čuli da je Ćuruviju ubila upravo Državna bezbednost na čelu sa Radomirom Markovićem.

Braća Simović su kasnije na suđenju 2016. godine odbili da odgovaraju na pitanja odbrane, što Marinkov smatra zloupotrebom tog prava koje imaju kao svedoci, s obzirom da odbrana nikada nije imala prilike da ih suoči sa pitanjima i kontraargumentima. Sa time se slaže i njegov branjenik Radomir Marković:

„Ljudi koji su osuđeni na duge zatvorske kazne, u nepovoljnim uslovima, sami, pogodni su za manipulaciju i sve čime će olakšati svoj položaj. Posebno kada se radi o ljudima takvih moralnih osobina poput braće Simović. Prema tome, nije ni čudo što su se tako nalupetali“, rekao je nekadašnji prvi čovek Državne bezbednosti koji inače u požarevačkoj „Zabeli“ služi kaznu zatvora od 40 godina za pokušaj ubistva Vuka Draškovića i ubistvo četvorice pripadnika SPO-a na Ibarskoj magistrali 1999. godine.

Osim „zemunaca“, danas su advokati odbrane i optuženi komentarisali i iskaze još dvadesetak svedoka, među kojima su bivši policajci, slučajni svedoci - poput čoveka koji se u momentu ubistva bio u obližnjoj kockarnici pa je video ženu koja doziva pomoć (Branka Prpa, Ćuruvijina partnerka koja je i jedini očevidac ubistva, prim. aut), ali i svedočenja pojedinih novinara. Jedan od njih koji je danas kratko bio na dnevnom redu je i urednik magazina „Tabloid“ Milovan Brkić čije svedočenje i odbrana odbacuje uprkos tome što im ide u prilog.

Naime, Brkić je 2016. godine pred sudom rekao da je nakon ubistva Ćuruvije saznao da je novinara ubio sada pokojni kriminalac Luka Pejović. Za to vreme ga je, ispred pasaža u kome je Ćuruvija ubijen, u kolima navodno čekao takođe likvidirani kriminalac Zoran Davidović Ćanda sa svojom tadašnjom devojkom, pevačicom Jelenom Karleušom. Čitavu stvar je, međutim, prema Brkićevim tvrdnjama, zataškao pevačicin otac Dragan Karleuša, policajac koji je posle ubistva postavljen na čelo radne grupe „Poskok“, oformljene radi rasvetljavanja Ćuruvijinog ubistva.

Iako za ovu likvidaciju Brkić optužuje tadašnje kriminalce, što odgovara odbrani, ni odbrana ne prihvata njegovo svedočenje za koje Brkić nije imao nikakvih dokaza.

„Njegov iskaz se kreće u nekom domenu nagađanja i neproverenih novinarskih saznanja koja, kakva god da su i koliko god da nam idu u prilog, nisu osnov za dolaženje do bilo kakvih činjenica“, rekao je Vladimir Marinkov, branilac Radomira Markovića.

Suđenje će biti nastavljeno sutra, a očekuje se da tada bude okončana ova faza procesa u kojoj se komentarišu iskazi onih koji su svedočili u ovom postupku. Njih ima ukupno preko stotinu, a do sada je „završeno“ sa više desetina njih.

Podsetimo, reč je o ponovljenom suđenju koje je otpočelo oktobra prošle godine, nakon što je Apelacioni sud oborio prvu presudu Višeg suda kojom su ovi pripadnici DB-a bili osuđeni na ukupno 100 godina zatvora, nakon četiri godine suđenja.
  Vest
Ni nova presuda za ubistvo Ćuruvije nije rasvetlila ko su nalogodavci i ubica
Danas su u Višem sudu u Beogradu za ubistvo Slavka Ćuruvije osuđena četvorica nekadašnjih pripa...
  Vest
Za ubistvo Slavka Ćuruvije opet 100 godina zatvora
Danas su u ponovljenom postupku pred Višim sudom u Beogradu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije na...
  Vest
Završeno ponovljeno suđenje za ubistvo Ćuruvije, presuda 2. decembra
Milan Radonjić i Ratko Romić, optuženi da su učestvovali u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije 11....
Slavko Ćuruvija
Suđenje
Ubistvo novinara
Državna bezbednost
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: