raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Skriveno reklamiranje
Izvorni članak je objavljen 18.12.2019. (Večernje novosti)
Skriveno reklamiranje MK grupe kao kompanije koja podstiče roditeljstvo
18.12.2019.    Marija Vučić    Ilustracija; Foto: Wikimedia/ Mikhail Kapychka
Istovetan tekst o kompaniji koja je odgovorna i darežljiva prema svojim zaposlenima, a koji su zahvaljujući tome zadovoljni, motivisani i lojalni, našao se danas u četiri dnevne novine i na njihovim portalima. U tekstu se nalaze i izjave zadovoljne zaposlene kao i predsednika Privremene komore Srbije, a glavna poruka je da je reč o kompaniji koja neguje porodične vrednosti i podržava roditeljstvo, omogućava svojim zaposlenima da usklade privatne i porodične obaveze i finansijski ih nagrađuje. Iako može da izgleda kao novinarski sadržaj, reč je zapravo o promotivnom tekstu iz MK grupe koje su domaći mediji objavili gotovo nigde ih ne obeleživši kao reklamu. Iz ove kompanije kažu da im nije poznato zašto tekstovi nemaju oznaku da se radi o reklami i napominju da nisu oni to zahtevali.
U tekstu MK grupe, čiji je predsednik i osnivač biznismen Miodrag Kostić, navodi se da je ova kompanija sa 9 miliona dinara nagradila 165 porodica svojih zaposlenih koje su ove godine dobile decu.

Ređaju se izjave potpredsednika Aleksandra Kostića o tome kako se na ovaj način podstiče i natalitet u Srbiji, zatim zadovoljne zaposlene koja hvali negovanje porodičnih vrednosti, a predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež objašnjava šta sve to znači za motivaciju radnika.

Na kraju se dodaje i da je aktivnosti MK grupe na polju podrške roditeljstvu pohvalila i ministarka bez portfelja zadužena za demokratiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Ovaj promo-tekst, prošaran promotivnim fotografijama nasmejanih menadžera i zaposlenih, gotovo nigde nije obeležen kao reklama.

Tekst ne nosi baš nikakvu oznaku u Srpskom telegrafu i na njihovom sajtu Republika.rs, kao ni u Večernjim novostima. Blic je označio tekst u onlajn izdanju sa „PR tekst“, dok u štampi takođe nema oznake.

Jedino je Kurir u štampanom izdanju sitnom oznakom „promo“ uz marginu teksta označio ovaj sadržaj, dok se ista oznaka na sajtu nalazi na samom kraju.

„Nije nam poznato zašto tekstovi nisu adekvatno obeleženi“, kažu za Raskrikavanje iz ove kompanije i dodaju da MK grupa nije od medija zahtevala da tekstovi idu bez oznake.

Raskrikavanje je pitalo Srpski telegraf, Večernje novosti i Blic zašto nisu jasno naznačili da se radi o reklamnom tekstu, ali odgovori nisu stigli.
   Neobeleženi tekst u Srpskom telegrafu

Ipak, praksa da se reklamni tekstovi podmeću kao novinarski sadržaj, bez ikakve naznake da se radi o reklami, u domaćim medijima je redovna.

Zakon o oglašavanju i Kodeks novinara Srbije striktno propisuju da mediji moraju da označe promotivne tekstove vidljivim i jasnim oznakama, kako čitaoci ne bi bili u zabludi da su informacije u tekstu novinarski proverene.

Mediji često ne stavljaju baš nikakve oznake, a kako je Raskrikavanju ranije rekla članica Komisije za žalbe Saveta za štampu Tamara Skrozza, čak ni sitne brojčane šifre ili oznaka „P.O“ ne mogu se smatrati adekvatnim obeležavanjem.

„Ove oznake ne spadaju u vidljivu i svima razumljivu oznaku marketinškog sadržaja. Jedina prihvatljiva oznaka je „plaćeni oglas“ ili samo „oglas“. Čitaoci moraju da budu upoznati sa činjenicom da to nije običan novinarski tekst, nešto iza čega stoji redakcija kojoj su poklonili poverenje“, navodi Skrozza.

Sve slučajeve skrivenog reklamiranja kojima smo se bavili možete pročitati ovde.
  Lažna vest
RTL zavidno izveštava o sporazumu Srbije i EU o litijumu? Samo u montiranim video-snimcima!
Portal Informer je dva dana zaredom objavio tekstove koji govore o hvalospevima sa hrvatske televizi...
  Lažna vest
Video iz 2000-ih se zloupotrebljava za tvrdnje da je Kamala Haris radila kao „poslovna pratnja”
Mogućnost da trenutna potpredsednica SAD-a, Kamala Haris, bude kandidatkinja Demokratske stranke na...
  Dezinformacija
Fijat grande panda nije prvi na Balkanu – Grci proizvodili električni automobil pre pet decenija
Nakon jučerašnjeg predstavljanja električnog automobila „fijat grande panda” u Kragujevcu, na...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Blic
 Srpski telegraf
 Republika.rs
MK grupa
Roditeljstvo
Natalitet
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: