raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Simonovićeva odbrana optužila sudiju da radi po nalogu, tvrde da je vrh vlasti umešan u postupak
22.10.2020.    Vesna Radojević    Foto: Raskrikavanje / Dragoljub Simonović (levo) i Milan Jovanović
Odbrana Dragoljuba Simonovića, optuženog da je naložio paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, optužila je na današnjem suđenju sudiju Slavka Žugića da je pristrasan i da radi po nečijem nalogu. Ovi napadi usledili su nakon što je sudija pročitao spisak dokaza i predloga za svedoke koje je odbio, a koje je mahom predložila odbrana. U sudnici je nekoliko puta danas izgovoreno i ime Aleksandra Vučića u kontekstu uticaja na ovaj postupak.
U prvom delu današnjeg suđenja opet se raspravljalo o materijalnoj šteti, a svoje iskaze opet su iznosili sudski veštak komisione struke Aleksandar Dupalo i stručni savetnik odbrane Branko Pavlović. Nakon što je utvrđeno i da u tim veštačenjima ima nelogičnosti, sudija Slavko Žugić odlučio je da se do kraja suđenja više ne osvrće na vrednost uništenih stvari, smatrajući da ima dovoljno dokaza da donese svoj sud.

Nakon toga je pročitao i spisak predloženih dokaza koje je odbio, kao i svedoka koje je odlučio da ne sasluša.

Ovaj sudijin postupak bio je uvertira u oštro negodovanje advokata odbrane.

„Ovo je pravno nasilje i vi odbijanjem ovih svedoka ispunjavate nečije naloge“, rekao je Ivica Vuković.

„Neka ovo bude poslednji put da ste tako nešto rekli“, uzvratio mu je sudija Žugić rekavši mu da je to uvreda za sud.

Advokati odbrane ipak nisu stali i nakon godinu i po dana od početka suđenja, jasno su rekli da misle da je za Simonovićevo hapšenje kriv i vrh vlasti.

„Simonović je bio u sukobu sa vrhom ove vlasti i nama je već odavno stavljeno do znanja da će biti doneta osuđujuća presuda krajem ove godine“, zaključio je Vuković.

„Vi ste ovim postupkom već osudili gospodina Simonovića, ali neću tražiti vaše izuzeće jer će i to biti besmisleno“, nastavio je drugi Simonovićev advokat, Viktor Gostiljac.

„Ja ne mogu da verujem da ovaj sud ne zanima šta se odigralo u restoranu Mirovica“, kazao je Gostiljac. „Tvrdi se da je sve dogovoreno tamo, mi imamo dva svedoka koja kažu da to nije bilo tako, a vi kažete to sud ne zanima“.

„Ovo je za nas vrsta neobjektivnosti i vi nama šaljete jasnu poruku“.

Podsećanja radi, u optužnici se tvrdi da su se Simonović i Vladimir Mihailović, pripadnik interventne jedinice beogradske policije, videli u restoranu „Mirovica" u Grockoj i da su tad dogovorili napad na Jovanovića, što je Mihailović preneo Igoru Novakoviću, a ovaj potom Aleksandru Marinkoviću koji je i bacio „molotovljev koktel“ na garažu Milana Jovanovića.

Da na ovaj postupak ima uticaja sa strana, smatrao je danas i advokat trećeokrivljenog Igora Novakovića, Goran Pejić. Rekao je i da se odbrana u ovom postupku bori protiv celokupne javnosti i protiv „svih novinara, domaćih i stranih“.

„Aleksandar Vučić je na Ekonomskom forumu u Davosu 22. januara rekao da su uhapšeni umešani u ovaj slučaj, kao i da će za deset dana biti uhapšen i nalogodavac. Odmah posle toga, 24. januara kreću sve „nezakonite radnje tužilaštva“ kako bi obezbedili priznanja i optužbe na račun Dragoljuba Simonovića“, rekao je Pejić.

Pejić se osvrnuo i na intervju MIlana Jovanovića u prošlonedeljnom nedeljniku „Vreme“ i rekao da je to bila najava sudijinih odluka o tome da više neće raspravljati o vrednosti uništenih stvari.

„On se pita u intervjuu: „Ako mi Dragoljub Simonović nije zapalio kuću, zašto se toliko zanima za materijalnu štetu“, a eto vi danas donosite ovu odluku da se o tome neće raspravljati“, rekao je Pejić.

Na samom kraju suđenja sudija Žugić demantovao je postojanje pritisaka i rekao da „ako bi pritisci i postojali, oni ne bi imali nikakav značaj“.
Odbrana tražila i zaštitu od Verana Matića

Advokat Viktor Gostiljac danas je pročitao i nekoliko citata iz teksta Verana Matića o ovom suđenju i njegovom utisku da odbrana opstruiše proces. Gostiljac je kazao da je u tom tekstu Matić priznao da je uticao na sud u postupku koji se vodi povodom ubistva Slavka Ćuruvije rekavši da nije bilo njegove intervencije, sud bi izbacio pojedine dokaze iz postupka.

„Očekujem od suda da upozori Verana Matića jer on vređa dostojanstvo i suda, i tužilaca i odbrane. On je predstavnik vlasti jer je specijalni izaslanik predsednika Aleksandra Vučića i to je još jedan dokaz da se od početka zna kakav će biti kraj ovog procesa“, rekao je Gostiljac.

Advokatica Zora Dobričanin Nikodinović takođe se požalila na pritiske i rekla prisutnima: „Sada vidite kako je meni na suđenju za ubistvo Ćuruvije“.

Sudija odbio izuzeće sudskog veštaka, ali i zapisnika sa saslušanja


U prvom delu suđenja, a pre optužbi na račun sudije Slavka Žugića odbrana je zatražila izuzeće sudskog veštaka Aleksandra Dupala jer smatraju da je njegova procena vrednosti uništenih stvari od 16 hiljada evra iz januara 2019, pogrešna. Sudija Slavko Žugić je i to odbio uz obrazloženje da u tom veštačenju „ima problema“, ali da on ima dovoljno „građe u sudskim spisima“ da sam proceni kolika je šteta.

Nagovestio je da to bitno zbog kvalifikacija krivičnog dela i da će biti na njemu da proceni da li je šteta bila „većeg obima“ ili „većih razmera“ kako to zakon opisuje.

Sudiji nije pomoglo ni dodatno veštačenje Aleksandra Dupala, ali i stručnog savetnika odbrane Branka Pavlovića.

Naime, na prošlom suđenju, sudija je rekao postoji problem u popisu stvari koje su izgorele u požaru i da nije moguće utvrditi kolika je zapravo šteta, pa je naložio veštačenje vrednosti stvari popisanih u biltenu Republičkog zavoda za statistiku o opremljenosti prosečnog domaćinstva u neurbanom delu Beograda.

Na tom spisku je svega 14 stvari, pa je ispalo da prosečno stanovništvo u periodu od deset godina potroši samo 2 hiljade evra na nabavku električnih uređaja, satova, igračaka i drugih trajnih dobara.

Na ovo je reagovala advokatica Milana Jovanovića Ana Matić pitanjem za savetnika odbrane da li je on smatra da je to realna cifra. Savetnik nije želeo da odgovori, pravdajući se da tu cifru pokazuju zvanična dokumenta i da on ne može da priča van toga.

I sam Milan Jovanović imao je pitanje za stručnog savetnika.

„Šta znači neurbani deo Beograda? Da li to znači da neko u centru Beograda nužno ima bolje stvari nego ja u Grockoj“, upitao je Jovanović.

Na opasku stručnog savetnika Branka Pavlovića da u najnovijem veštaćenju nije bila reč o njegovim stvarima, već o „veštačenju stvari sa spiska Republičkog zavoda za statistiku“, Jovanović je odgovorio da on „ne želi da bude statistički podatak“.

„U ovu situaciju smo došli jer okrivljeni Milan Jovanović nije dostavio sve dokaze o tome šta je posedovao i šta je uništeno“, rekla je advokatica Vladimira Mihajlovića Zora Dobričanin Nikodinović.

„Mi ćemo tražiti od oštećenog da nam dostavi dokaz o kupovini svake stvari koju je stavio na spisak i tražio odštetu“, dodao je Viktor Gostiljac.

„Kako da dostavim nešto, kad je sve izgorelo? Ostao je prah i pepeo u kući, sve je spaljeno i uništeno. Uspomene, fotografije porodice i unučadi, prva slova koja su mi napisali“, kazao je Milan Jovanović za Raskrikavanje.

Sudija je odbio i zahtev odbrane da se iz spisa predmeta izuzme zapisnik sa saslušanja Vladimira Mihailovića u kome je priznao da mu je nalog za paljenje garaže Milana Jovanovića dao Dragoljub Simonović. Mihailović je tu izjavu povukao na početku suđenja, a odbrana tvrdi da mu je to priznanje tužilaštvo iznudilo, obećavajući mu kućni zatvor i kasniju mogućnost da se vrati u državnu službu.

Novo suđenje zakazano je za 10. novembar.
  Vest
Presuda za paljenje kuće novinara: „Simonović je kao funkcioner bio dužan da trpi kritike”
Ukupno 17 godina zatvora dobili su bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović i još tro...
  Vest
Ukupno 17 godina zatvora četvorici okrivljenih za paljenje kuće novinara
Bivši predsednik opštine Grocka, Dragoljub Simonović, osuđen je danas na pet godina zatvora pred...
  Vest
Suđenje za paljenje kuće novinara: Tužilac tražio 24 godine zatvora za okrivljene
Danas je počelo iznošenje završnih reči na suđenju bivšem predsedniku Grocke Dragoljubu Simono...
Milan Jovanović
Grocka
Žig Info
suđenje
Dragoljub Simonović
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: