raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Simonović prvostepeno osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora
23.02.2021.    Marija Vučić, Milica Ljubičić    Dragoljub Simonović/ Foto: Raskrikavanje.rs
Bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović osuđen je danas na četiri godine i tri meseca zatvora pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu za paljenje kuće novinara iz Vrčina. Drugookrivljenog Vladimira Mihailovića sudija Slavko Žugić osudio je na četiri godine zatvora, a Aleksandra Marinkovića koji je lično zapalio garažu, takođe na četiri godine i tri meseca. Ovo je prvostepena presuda i na nju i okrivljeni i tužilaštvo imaju pravo žalbe.
Okrivljeni su sa svojim advokatima napustili sudnicu tokom izricanja presude, a u sudnici Drugog osnovnog suda u Palati pravde u Beogradu bio je veliki broj novinara.

Ovom presudom je okončan prvostepeni postupak koji se od maja 2019. godine vodio protiv Simonovića, Mihailovića i Marinkovića. Suđenje još jednom okrivljenom, Igoru Novakoviću, nedavno je razdvojeno zbog nepojavljivanja advokata.

Simonović je optužen da je u jesen 2018. godine naručio paljenje automobila novinara Milana Jovanovića zbog toga što je, prema navodima optužnice, imao „višegodišnji problem“ sa Jovanovićevim pisanjem za gročanski portal Žig Info o korupciji u ovoj opštini koju je vodio Simonović, tada kadar SNS-a.

On je, kako stoji u optužnici, na porodičnoj proslavi u jednom restoranu svoj problem izneo Vladimiru Mihailoviću, tada policajcu interventne jedinice u Beogradu, čija je supruga, inače, kuma Simonovićeve ćerke. Zatražio je od njega da nađe nekog ko će, kao opomenu, da Jovanoviću zapali automobil, a zauzvrat obećao 1.500 evra.

Pošto je njegova supruga radila u Opštini Grocka, Mihailović je pomislio da njen posao zavisi od Simonovića i odlučio je da pristane, navodi se u optužnici. Pronašao je Igora Novakovića, svog čoveka od poverenja, koji je za ovaj posao angažovao lokalnog dilera Aleksandra Marinkovića koji mu je dugovao novac. U zamenu za otpis duga, Marinković je pristao i 12. decembra tokom noći ubacio Molotovljev koktel u Jovanovićevu garažu gde je bio parkiran automobil. Vatra se brzo proširila i na kuću, a Jovanović i njegova supruga Jela Deljanin umalo nisu poginuli.

U zasebnom tekstu možete pročitati ko su tačno ovi ljudi koji su učestvovali u paljenju kuće novinara, kao i njihove dosadašnje krivične dosijee.

Presuda nije konačna i na nju je moguća žalba.

O samoj presudi uskoro opširnije.
  Vest
Presuda za paljenje kuće novinara pred Apelacionim sudom, advokati tražili oslobađanje Simonovića
U Apelacionom sudu u Beogradu održana je sednica na kojoj su se obrazlagale žalbe na presudu za pa...
  Vest
Za paljenje kuće novinara ukupno 12 i po godina, suđenje obeležile opstrukcije
Dragoljub Simonović i još dvojica okrivljenih nepravosnažno su osuđeni na ukupno 12 i po godina ...
  Vest
Okrivljeni za paljenje kuće novinara: Bivši načelnik beogradske policije mi je iznudio iskaz
Bivši policajac Vladimir Mihailović, jedan od okrivljenih u postupku za paljenje kuće novinara Mi...
Dragoljub Simonović
Milan Jovanović
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: