raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Simonović prvostepeno osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora
23.02.2021.    Marija Vučić, Milica Ljubičić    Dragoljub Simonović/ Foto: Raskrikavanje.rs
Bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović osuđen je danas na četiri godine i tri meseca zatvora pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu za paljenje kuće novinara iz Vrčina. Drugookrivljenog Vladimira Mihailovića sudija Slavko Žugić osudio je na četiri godine zatvora, a Aleksandra Marinkovića koji je lično zapalio garažu, takođe na četiri godine i tri meseca. Ovo je prvostepena presuda i na nju i okrivljeni i tužilaštvo imaju pravo žalbe.
Okrivljeni su sa svojim advokatima napustili sudnicu tokom izricanja presude, a u sudnici Drugog osnovnog suda u Palati pravde u Beogradu bio je veliki broj novinara.

Ovom presudom je okončan prvostepeni postupak koji se od maja 2019. godine vodio protiv Simonovića, Mihailovića i Marinkovića. Suđenje još jednom okrivljenom, Igoru Novakoviću, nedavno je razdvojeno zbog nepojavljivanja advokata.

Simonović je optužen da je u jesen 2018. godine naručio paljenje automobila novinara Milana Jovanovića zbog toga što je, prema navodima optužnice, imao „višegodišnji problem“ sa Jovanovićevim pisanjem za gročanski portal Žig Info o korupciji u ovoj opštini koju je vodio Simonović, tada kadar SNS-a.

On je, kako stoji u optužnici, na porodičnoj proslavi u jednom restoranu svoj problem izneo Vladimiru Mihailoviću, tada policajcu interventne jedinice u Beogradu, čija je supruga, inače, kuma Simonovićeve ćerke. Zatražio je od njega da nađe nekog ko će, kao opomenu, da Jovanoviću zapali automobil, a zauzvrat obećao 1.500 evra.

Pošto je njegova supruga radila u Opštini Grocka, Mihailović je pomislio da njen posao zavisi od Simonovića i odlučio je da pristane, navodi se u optužnici. Pronašao je Igora Novakovića, svog čoveka od poverenja, koji je za ovaj posao angažovao lokalnog dilera Aleksandra Marinkovića koji mu je dugovao novac. U zamenu za otpis duga, Marinković je pristao i 12. decembra tokom noći ubacio Molotovljev koktel u Jovanovićevu garažu gde je bio parkiran automobil. Vatra se brzo proširila i na kuću, a Jovanović i njegova supruga Jela Deljanin umalo nisu poginuli.

U zasebnom tekstu možete pročitati ko su tačno ovi ljudi koji su učestvovali u paljenju kuće novinara, kao i njihove dosadašnje krivične dosijee.

Presuda nije konačna i na nju je moguća žalba.

O samoj presudi uskoro opširnije.
  Vest
Opet odložen početak ponovljenog suđenja za paljenje kuće novinara
Ni danas nije uspelo da se održi prvo ročište u ponovljenom postupku protiv Dragoljuba Simonović...
  Vest
Odložen početak novog suđenja za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića
Novo suđenje trojici okrivljenih za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, trebalo je da počn...
  Vest
Sutra počinje novo suđenje okrivljenima za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića
Nakon što je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo prvostepenu presudu, okrivljenima za paljenje kuće n...
Dragoljub Simonović
Milan Jovanović
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: