raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
  Pristrasnost
Izvorni članak je objavljen 21.05.2024. (Srpski telegraf)
Sezona 8, epizoda 4: Zapad ruši Vučića, potvrdio anonimni izvor
21.05.2024.    Stefan Kosanović    Foto: Srpski telegraf
Tabloidi već godinama jednostrano i bez navođenja pravih dokaza označavaju sve one koji se ne slažu sa trenutnom državnom politikom kao strane plaćenike, izdajnike ili neprijatelje Srbije. U današnjem tekstu Srpskog telegrafa, prema rečima anonimnog izvora, ali i predsednika Srbije „dokazano” je baš to, da se svim zapadnim silama SNS želi skloniti sa vlasti, a da onda Srbiji slede teški dani ukoliko se to dogodi.
„Zapad upregao sve snage uoči lokalnih izbora 2. juna; Opoziciji sipaju milione; Vučić mora da padne, cena im nije važna”, isparčan je naslov teksta u današnjem Srpskom telegrafu.

Ovaj tabloid se poziva na anonimni izvor koji navodi da „na dnevnom nivou stiže ogroman novac raznim pokretima” kako bi se smenila vladajuća Srpska napredna stranka.

Autorka teksta podseća na reči Aleksandra Vučića da se na ovim izborima odlučuje „sudbina zemlje” i prenosi reči „dobro obaveštenog izvora”, koje više liče na PR vladajuće stranke nego neki zvanični PR tekstovi SNS-a.

„Svi su oni svesni kakav ugled predsednik Srbije uživa među ljudima širom naše zemlje. On ima podršku, kako u velikim gradovima tako i u manjim mestima i svesni su da njegovu stranku na izborima legalno niko ne može da pobedi. Upravo to je jedan od razoga što raznorazne organizacije ne žale novac da bi se udarilo na aktulnu vlast”, navodi izvor tabloida.

Dalje se, veoma pristrasno, kao argumenti iznose i Vučićeve reči tokom gostovanja na Pinku kod voditeljke Jovane Jeremić. Vučić je pomenuo da je „Rokfeler davao Manojloviću novac”, što je narativ koji se često pojavljuje u tabloidima otkako je najavljeno da Savo Manojlović i Kreni-promeni izlaze na izbore.

„Nešto stiže iz Nemačke, nešto od Rokfelera, nešto odavde, nešto odande”, prenose se Vučićeve reči sa Pinka. Kao što je to često bio slučaj u proteklih pola godine, Vučić je i ovog puta indirektno označio Nemačku kao glavnog protivnika svoje vlasti.

Srpski telegraf je u tekstu izdvojio i tvrdnju predsednika Srbije da grupa građana u Čačku dobija 40.000, 50.000 evra za lokalne izbore, kako kažu, samo da bi se smenio SNS kadar u tom gradu.

Ipak, u samom tekstu nema niti jednog dokaza tvrdnjama Srpskog telegrafa. Ne objašnjavaju zašto je njihov izvor anoniman, ne daju nikakve detalje o svakodnevnom pristizanju novca niti bilo kakve informacije o tome ko su organizacije sa Zapada koje finansiraju opoziciju.

Ovaj tekst jedan je od mnogih u kojima se već godinama Zapad optužuje da ruši Vučića i to naročito u vreme predizbornih kampanja.

Samo o nekim od tih tekstova pisalo je i Raskrikavanje.

Zanimljivo je da je baš Srpski telegraf sredinom 2021. godine pisao kako stižu dolari za „lomljenje Vučića”. Tada je, uoči sastanka Vučića i Kurtija u Briselu, prikazao predlog budžeta Stejt departmenta za narednu godinu. U tom budžetu je bilo predviđeno 106 miliona dolara za zemlje Zapadnog Balkana, a tabloid je interpretirao da će sva sredstva biti namenjena isključivo za pritisak na predsednika Srbije.

Prema naslovnim stranama tabloida Informer tokom 2021. godine, Vučić je prošao kroz brojne krize – planirali su mu rušenje, infarkt, atentat, pa čak i streljanje. Pretnje su dolazile sa svih strana: OD opozicije, Amerikanca, kriminalnog klana, stranca... Dramatične najave ubistva i nasilnog rušenja pojavile su se na naslovnim stranama Informera najmanje jednom mesečno.

Zapad je u rušenju Vučića bio aktuelan i pre šest godina. Tako, prema „izvorima iz obaveštajnih krugova” koji su citirani u tekstu Informera iz 2018. godine, postoji navodna namera američkih i britanskih tajnih službi da iskoriste proteste i lažne afere kako bi oslabili poziciju Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke u „presudnoj borbi za Kosovo”.

Ovih dana veliki broj tekstova u tablodiima odnosi se na pokret Kreni-promeni koji predvodi Savo Manojlović i koji će prvi put učestvovati na lokalnim izborima zakazanim za 2. jun ove godine.

Selektivni bojkot lokalnih izbora izazvao je veliku konfuziju među biračima. Najveći broj opozicionih stranaka, uključujući SSP, Srce, Zajedno i koaliciju Nada, odlučio je da bojkotuje izbore u Beogradu. U Nišu, bojkot sprovode SSP, Srce i Zajedno. Međutim, ove stranke će učestvovati na izborima u Novom Sadu, kao i u nekoliko drugih opština i gradova.

CINS: SNS platio preko 400.000 evra stranim firmama


Dok prorežimski tabloidi optužuju Zapad za šurovanje sa opozicijom zarad svrgavanja Vučića, Srpska napredna stranka i sam Vučić blisko sarađuju sa zapadnim firmama.

Naime, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije je pretnodne nedelje objavio da je Srpska napredna stranka tokom 2022. godine izdvojila 48 miliona dinara za obuku članova, angažujući firme iz Nemačke i Velike Britanije. Suvlasnik jedne od tih firmi bio je Knut Flekenštajn, nekadašnji posrednik u dijalogu između srpske vlasti i opozicije.

Srpska napredna stranka je tokom 2022. godine uložila približno 370.000 evra u saradnju sa kompanijom Vestminster Didžital. Ova kompanija je bila angažovana da obuči funkcionere i članove SNS-a za rad u digitalnom marketingu. Ugovori između SNS-a i Vestminster Didžitala su prestali da važe manje od mesec dana pre izbora u Srbiji te godine.
  Vest
Srpski mediji: Vučić odbrusio obezbeđenju zbog zastave; UN: Nije se desilo
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pred odlazak na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija, gde...
  Pristrasnost
Srpski telegraf nas ubeđuje da je najbolje da Vučić vlada doživotno
Zamislite scenu: hiljade siromašnih i gladnih stoji u redovima čekajući hranu, ljudi cvokoću u h...
  Manipulisanje činjenicama
Mediji: Vučiću na N1 i Nova S zabranjeno da odgovori na napade, pljuvali ga 120 sati
Ovih dana su u nekoliko prorežimskih medija objavljeni rezultati monitoringa dve televizije u vlasn...
Aleksandar Vučić
Zapad
Rušenje
Opozicija
Nemačka
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: