raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
Izvorni članak je objavljen 04.06.2021. (Informer)
Šaljivi tvit o incidentu Čedomira Jovanovića, Informer proglasio za izjavu „očevica”
04.06.2021.    Vesna Radojević    Foto: Printscreen / Televizija N1, Čedomir Jovanović
Informer je za „očevica” u istrazi incidenta koji je Čedomir Jovanović imao pre nekoliko večeri na Novom Beogradu proglasio - tvit! Na današnjoj naslovnoj strani, ovaj tabloid između ostalog tvrdi da je Jovanović pobesneo kada mu je neko dobacio da „restoran brze hrane „Pončo” ima više lokala, nego on birača.” Ova „izjava” ipak nije ništa više do očigledna šala jednog tviteraša.
Navodni izvori bliski istrazi, anonimni i izvori iz obaveštajnih službi, zaštitni su znak brojnih tabloidnih medija u Srbiji. Da li ti izvori stvarno postoje ili su često samo plod mašte novinara, nekad je nemoguće proveriti. Upravo iz tog razloga, Raskrikavanje je u svoju metodologiju uvrstilo i ocenu „neutemeljeno” - tom oznakom obeležavamo tekstove koji nemaju jasan izvor i za koje istraživanjem ne možemo da utvrdimo koliko su tačne tvrdnje koje „izvor” iznosi.

Ipak, najnovija dezinformacija može da nasluti koga sve pojedini mediji smatraju izvorom i koliko im je proces proveravanja informacija nebitan.

Nakon što je javnost saznala da je Čedomir Jovanović 2. juna kasno uveče nakon incidenta razbio izlog u restoranu brze hrane Pončo, poznati tviteraš objavio je u šali da kako nezvanično saznaje „Čedomir Jovanović u naletu besa demolirao izlog restorana brze hrane Pončo na Novom beogradu nakon opaske jednog od radnika da Pončo ima više otvorenih restorana u Beogradu nego što Jovanović ima glasača”.

Sudeći po komentarima ispod tvita, šala je svima bila očigledna.

Ipak, ova objava našla se u obliku izjave „očevidaca i komšija” u čak dva medija - tabloidu Informer i na portalu Mondo.

Informer je ovaj tvit „upakovao” u današnjem tekstu o incidentu u izjavu „jednog od očevidaca”. Tvit je kraći i uz navodno obraćanje Čedi, pa sve zvuči malo „ljudskije”.

„Jedan od očevidaca policajcima je ispričao da je Čeda odjednom pobesneo kada mu je neko iz lokala dobacio: Čedo, više Pončo ima lokala nego ti glasača u Beogradu”, piše Informer.
   


Pre Informera, isti tvit preuzeo je i portal Mondo kao „treću verziju” incidenta u kome je učestvovao Jovanović.

U tekstu u kome Mondo čitaocima obećava „pozadinu incidenta” pišu da ima više verzija incidenta i da po jednoj „koja se sinoć mogla čuti od očevidaca i komšija, Jovanovića je detonirala opaska jednog od gostiju kafića da „više ima restorana s ovim imenom u gradu (Pončo), nego što Jovanović ima glasača".

„Izgleda da živimo u matriksu u kome sam ja arhitekta”, bio je komentar tviteraša koji je primetio koliko je njegova objava otišla daleko.Ažurirano 8. maja 2023. godine. Portal Mondo je sredinom marta 2023. godine poslao mejl redakciji Raskrikavanja o tome da su ispravili tekst iz 3. juna 2021. U ispravljenoj verziji teksta, Mondo navodi da je reč o tvitu napisanom u šali, a ne o navodnoj izjavi očevica incidenta, kako je pisalo u prvoj verziji teksta.
  Manipulisanje činjenicama
Informerova manipulacija fotografijom: Slika praznog platoa ispred Narodne skupštine kao „dokaz“ da protest nije uspeo
Dva masovna ubistva tokom prošle nedelje u Srbiji bila su povod da se hiljade građana juče okupi ...
  Vest
Vučićević otišao u zatvor, Simo Spasić ga sprečavao: „Nemoj, Dragane, ne ulazi u tamnicu“
Poput pravog disidenta - prkosno i sa podignutom pesnicom - urednik Informera Dragan J. Vučićević...
  Vest
Više od 800 hiljada evra iz budžeta prošle godine za medije koji nas dezinformišu
Više od 800.000 evra iz džepova građana Srbije prošle godine je izdvojeno iz javnih budžeta za ...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 Mondo.rs
Informer
Čedomir Jovanović
incident
lažna izjava
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: