raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Ričard Grenel demantovao tvrdnje Srpskog Telegrafa
10.11.2020.    Milica Ljubičić    Foto: wikimedia/Gage_Skidmore
Specijalni izaslanik SAD-a za Kosovo, Ričard Grenel, demantovao je danas na Tviteru navode Srpskog telegrafa o tome da je izjavio da je virus korona biološko oružje protiv Donalda Trampa. Nakon što ga je na Tviteru korisnik Srđan Cvijić pitao da li je zaista rekao da se „niko ne usuđuje da kaže da je Covid-19 biološko oružje i da je meta bio Donald Tramp”, Grenel je kratko odgovorio da to nije istina.
Na jučerašnjoj naslovnoj stranici tabloida Srpskog telegrafa, o kojoj je Raskrikavanje već pisalo, navedena je izjava Ričarda Grenela da „niko ne sme da kaže da je koronavirus napravljen kao biološko oružje, a meta je Donald Tramp”.

Uz fotografiju naslovnice, korisnik Tvitera Srđan Cvijić pitao je Grenela da li je to istina, na šta je on odgovorio „Ne. Smešno. Valeri će poverovati u bilo šta“, misleći na novinarku Valeri Hopkins, dopisnicu Fajnenšel Tajmsa koja dugo prati Balkan, a koja je prethodno „retvitovala“ pitanje Srđana Cvijića.

Nedugo potom, urednik Srpskog telegrafa Milan Lađević, objavio je Grenelov tvit (od 17. septembra) i pisanje medija u Bosni i Hercegovini o tome da Grenel tvrdi da je virus korona biološko oružje protiv Trampa.

Uz fotografije tog tvita, Lađević je uputio pitanje Ričardu Grenelu i napisao: „Ko laže ovde?"


Do trenutka objavljivanja ovog teksta, Lađević odgovor nije dobio.

U pomenutom tvitu, (od 17. septembra) Grenel je napisao - „Političari misle da su Amerikanci glupi. Ova manipulacija Covid-om 19 je nečuvena. To je politika. A javnost treba da progovori sada”.

   


Međutim, Grenel je ovim tvitom reagovao na navode televizije „Fox Nešvil“ da su lokalne službe u Nešvilu prikrivale broj zaraženih virusom korona u ugostiteljskim objektima, da bi ih i dalje držale zatvorene. Do ovakvih zaključaka došli su na osnovu dva mejla gradskih zvaničnika.

Nakon što su gradske vlasti demantovale ove tvrdnje i objavile dodatne mejl prepiske u vezi sa brojem zaraženih virusom korona, „Fox Nešvil“ je povukao svoju priču.

Ovu Grenelovu reakciju pojedini mediji iz Bosne i Hercegovine su pogrešno interpretirali tvrdeći da je Grenel rekao da je COVID 19 izmišljen.

„Kopi-pejst“ novinarstvom se od takve tvrdnje došlo do naslovnice Srpskog telegrafa gde je Grenelu dodata i rečenica da je virus izmišljen samo zarad američkih izbora i slabljenja pozicije Donalda Trampa.

Ovaj tabloid, izrazito naklonjen vlasti naveo je da su se Grenelova strahovanja, izneta sredinom septembra, pokazala kao „potpuno opravdana”, te da sagovornici Srpskog telegrafa veruju da će korona sada iznenada nestati, kao što se iznenada i pojavila, jer je cilj postignut - smenjen je Tramp.

Drugim rečima Srpski telegraf je implicirao da je više od milion i dvesta hiljada ljudi u svetu koji su do sada umrli od posledica bolesti COVID-19 zapravo žrtvovano zarad Trampovog poraza na izborima.
  Istraživanje
Analiza 4.000 tekstova domaćih medija o ratu u Ukrajini: Dominacija proruskog narativa
Raskrikavanje je analiziralo više od 4.000 tekstova o ratu u Ukrajini koji su od početka februara ...
  Analiza
Na naslovnim stranama šest tabloida blizu 1000 manipulativnih vesti
Šest dnevnih listova - Informer, Srpski telegraf, Kurir, Alo, Večernje novosti i Objektiv su u 202...
  Analiza
Milion evra iz budžeta u 2021. otišlo proizvođačima lažnih vesti
Firme koje izdaju tabloide Informer, Srpski telegraf, Kurir, Alo, Objektiv kao i Večernje novosti...
Ričard Grenel
Srpski telegraf
Donald Tramp
Covid-19
Twitter
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: