raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Cvijić: Lađević me udario pesnicom; Lađević: Ne znam kako je pao
29.05.2024.    Marija Vučić    Vuk Cvijić, Milan Lađević; Foto: N1 Printscreen
Novinar nedeljnika Radar Vuk Cvijić je, kako tvrdi, napadnut u centru Beograda - udario ga je direktor tabloida Srpski telegraf Milan Lađević. Cvijić navodi da mu se Lađević uneo u lice i udario ga pesnicom od čega je Cvijić pao, što Lađević negira i tvrdi da do fizičkog kontakta nije došlo. Šta se i kako dogodilo utvrđivaće Prvo osnovno tužilaštvo kome je naložena hitna istraga.
Vuk Cvijić za Raskrikavanje navodi da je prolazio Kosovskom ulicom u centru Beograda dok su u bašti jednog kafića sedeli direktor Srpskog telegrafa Milan Lađević i njegov zamenik Boris Vuković. Pošto Vukovića poznaje, zastao je da se javi.

„Lađević je onda počeo da me vređa, ustao, uneo se u lice. Bio je tu čovek, mislim da je čuvar parkinga, koji je prišao da vidi šta se dešava. Lađević mu je rekao da se ništa ne dešava i da smo kolege. Rekao sam onda Borisu da idem, ali se Lađević ponovo uneo u lice, nastavio da me vređa i udario me”, kaže Cvijić.

Novinar Radara kaže da sa njim nema lični sukob i da sumnja da ga je napao zbog njegovog pisanja o bivšem načelniku novosadske policije Slobodanu Malešiću u kome se spominje i Lađević. Cvijić je između ostalog u novembru prošle godine objavio da je Malešić, kome se sada sudi za trgovinu uticajem pred Specijalnim sudom, tražio zaštitu uoči hapšenja od uticajnih ljudi iz vlasti, a da ga je direktor Srpskog telegrafa, čije se ime pojavljuje u presretnutim komunikacijama, više puta branio u medijima.

„Mislim da je rekao nešto poput „Kako smeš, kako možeš tako nešto da pišeš o Malešiću””, kaže Cvijić. U saopštenju redakcije Radara navodi se da je Lađević Cvijića potom udario u vilicu i da je novinar pao na zemlju.

Nakon incidenta, prema Cvijićevim rečima, Lađević i Vuković su ustali i krenuli, a Cvijić im je rekao da će pozvati policiju.

„Rekao mi je da prenesem policiji da je on gore u redakciji”, navodi Cvijić.

Policija je došla na mesto incidenta i Cvijiću je rečeno da se javi u stanicu da da izjavu. Novinar se nada da će policija skinuti snimke sa okolnih kamera.

„Pošto se dešavalo ponekad da kamere ne rade, nadam se da su sada radile”, navodi on.

Snimcima sa kamera se nada i Milan Lađević, kako tvrdi u razgovoru za Raskrikavanje. Potvrđuje Cvijićevu priču do jednog dela - da jesu sedeli u kafiću kada im je ovaj novinar prišao, ali ne da se pozdravi već da “provocira”. Kada se Cvijić približio, Lađević ga je, kako kaže, pitao: “Je l’ te nije sramota što si pisao laži o meni”. Tvrdi da mu je novinar Radara tada zapretio da će objaviti još stvari o njemu i da su počeli jedan drugom da se unose u lice.

„Osim što smo se unosili jedan drugom u lice, nikakvog fizičkog kontakta nije bilo”, tvrdi on. Na pitanje kako je Cvijić onda pao, Lađević kaže da ne zna. „On se valjda onda okrenuo, da li je pošao korak unazad, okliznuo se, sapleo, pao, ne znam ni ja šta je uradio (...) Zašto on pada i kako pada i od čega pada, to me ne zanima. Ima li bar jednu povredu, jednu modricu, jednu ogrebotinu”, navodi Lađević.

Tvrdi da je posle toga otišao u redakciju i da je on lično pozvao policiju i da je policiji dao izjavu.

Šta se dogodilo utvrđivaće policija i tužilac Prvog osnovnog javnog tužilaštva kome je Više javno tužilaštvo naložilo hitnu istragu.

Kako nam je rečeno iz VJT, ispitaće se da li je ovde došlo do napada na novinara, odnosno krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti novinara, ili do nekog drugog dela koje se goni po službenoj dužnosti.

Član Radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić rekao je danas da su iz Uprave kriminalističke policije poneli kamere sa mesta događaja, kao i da postoji i svedok koji je policiji ostavio broj telefona da ga kontaktira.
  Analiza
Serbian Front Pages in 2023: Six Newspapers, Over 1,150 Manipulations
Last year, Raskrikavanje recorded at least 1,154 instances of manipulation on the front pages of six...
  Analiza
Naslovne strane 2023: Šest novina, više od 1150 manipulacija
Najmanje 1.154 manipulacije prošle godine Raskrikavanje je izbrojalo na naslovnim stranama šest dn...
  Vest
Više od 800 hiljada evra iz budžeta prošle godine za medije koji nas dezinformišu
Više od 800.000 evra iz džepova građana Srbije prošle godine je izdvojeno iz javnih budžeta za ...
Vuk Cvijić
Milan Lađević
Radar
Srpski telegraf
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: