raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Pristrasnost
Izvorni članak je objavljen 18.03.2022. (Informer)
Rast cena namirnica počeo je i pre početka rata u Ukrajini
23.03.2022.    Milica Ljubičić    Foto: Pixabay/Alexas_Fotos
Provladini tabloidi u Srbiji ovih dana pišu o borbi evropskih zemalja zbog krize „koja je uzrokovana ratom u Ukrajini”. „Skokovi” cena namirnica su međutim beleženi i prošle godine, kada rata u Ukrajini nije bilo. Prema recima ekonomista - rat u Ukrajini samo dodatno utiče na porast cena, a dalje posledice ćemo tek videti. Dok tabloidi rast cena i nestašice robe isključivo pripisuju ratu u Ukrajini, o istom problemu povećanja cena u Srbiji - ćute.
„Evropa u kolapsu, navala na hleb iz konzerve”, navodi Srpski telegraf, tvrdeći dalje da se „u Evropi usred ukrajinske krize, dešava pravi kolaps u brojnim oblastima, koji preti da eskalira u pravu katastrofu”.

O najvećim evropskim zemljama, koje se „bore protiv krize koja je nastala zbog rata u Ukrajini”, ovih dana je pisao i Informer. Sudeći prema tim tekstovima - Evropa se praktično raspada i sve je poskupelo.

Na primer, u štampanom izdanju iz 18. marta, Informer je pisao da najjeftiniji giros u Grčkoj košta četiri evra, dok je pre rata njegova cena bila jedan i po evro. Informer zatim piše o porastu cena hleba u Italiji, te da cena porcije pomfrita u Belgiji sada iznosi 6,5 evra.

Iako je istina da su opšte cene namirnica u porastu, ove tvrdnje su preterane jer je porast cena beležen i pre početka sukoba.

Prema podacima Eurostata, godišnja inflacija u Evropskoj uniji je u februaru 2022, porasla na 6,2 odsto, u odnosu na januar 2022, kada je njena stopa iznosila 5,6 odsto.

Najveći doprinos rastu inflacije u evrozoni (države u kojima je evro zvanična valuta) dao je porast cena energenata, usluga, hrane, alkohola i cigareta.

Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) cene hrane su u februaru ove godine porasle za 20 odsto (što je novi rekord), u odnosu na isti period prošle godine. Najviše su poskupela biljna ulja i mlečni proizvodi.

O globalnom rastu cena pisala je na primer Nova ekonomija početkom septembra prošle godine. Tada je zabeležen skok cena šećera, pšenice i biljnog ulja.

Ekonomista Milan Kovačević kaže za Raskrikavanje da aktuelni sukob u Ukrajini samo dodatno utiče na porast cena, a da je zapravo jedan od uzroka opšteg porasta cena i pandemija virusa korona.

„Korona je otežala transport, logistiku, snabdevanje određenih područja - zbog toga su i cene porasle. Zemlje su se branile od posledica korone emitujući previše novca, a onda kada je došlo vreme da se popravi logistika, da se olakša transport, da se smanje prepreke, pojavila se jedna dodatna prepreka - sankcije Zapada prema Rusiji, što dalje povećava cene”, objašnjava Kovaćević.

Istog mišljenja je i ekonomista, Goran Radosavljević, koji za Raskrikavanje navodi da neizvesnost sukoba u Ukrajini jeste doveo do dodatnog porasta cena, ali i da je u politici „praksa da se neuspesi prebace na jedan globalni uzrok”.

Radosavljević naglašava da je inflacija (porast opšteg nivoa cena) započela još pre početka pandemije virusa korone.

„U poslednjem kvartalu 2019. i prvom kvartalu 2020. godine, u zemljama poput Velike Britanije, Francuske, Italije, Španije došlo je do početka krize, odnosno stagnacije ekonomije. Pandemija je proglašena u martu 2020, i svi su rekli da je sve loše zbog kovida, a niko se nije pitao šta je bilo u prethodna dva kvartala kada nije bilo kovida”, kaže sagovornik.

Porast cena nastavljen je u Evropi i u 2021, a prema rečima Gorana Radosavljevića - glavni uzrok je porast troškova energenata, čija je cena prošle godine porasla gotovo 26 odsto.

„Tada nije bilo rata u Ukrajini. Bilo je doduše problema na relaciji sa Rusijom, bilo je problema u vezi sa lošim planiranjem količine energenata koji su potrebni u 2021. godini, usled bržeg izlaska iz kovid krize”, objašnjava Radosavljević.

On takođe ističe da će posledice sukoba tek da se osete jer su Rusija i Ukrajina među snabdevačima Evrope, kada je reč o energentima i hrani.


I u Srbiji porast cena u proteklom periodu

Provladini tabloidi pišu o „vrtoglavom” rastu cena u drugim evropskim zemljama, ali tu temu zaobilaze kada je reč o Srbiji.

Tako je na primer u kontekstu aktuelnih dešavanja Informer poslao poruku Evropi - „DA STE SLEDILI SRBIJU, NE BISTE BILI U PROBLEMU! EVROPOM HARAJU NESTAŠICE. NEMA ULJA, BRAŠNA... Vlasti ograničavaju prodaju”.

A slično kao i u svetu porast cena i usluga nije zaobišao ni nas. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku - cene su u februaru ove godine skočile za 1,1 odsto, u odnosu na januar, dok su u odnosu na februar 2021, potrošačke cene povećane za 8,8 odsto, navodi RZS.

Kako bi sprečila rast cena, krajem januara 2022, Vlada Srbije je usvojila uredbu o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica (šećer, brašno, jestivo suncokretovo ulje, mlečni proizvodi), koja će biti na snazi 90 dana. Slična uredba je doneta i krajem novembra 2021.

Cilj je, kako se navodi u saopštenju „dalja zaštita tržišta, odnosno sprečavanje deformacija u formiranju cena navedenih roba, koje su izuzetno važne za snabdevanje potrošača, a naročito siromašnijih socijalnih kategorija”.

Vlada je 10. marta donela uredbu kojom je ograničila cene naftnih derivata Eurodizel i Evro premijum BMB, koja će važiti do 11. aprila.

Kako je pisala Nova ekonomija, potrošaćke cene u Srbiji su i prošle godine u proseku povećane za 4 odsto, u poređenju sa prethodnom, 2020. godinom.

„U oktobru 2020, prosečna cena ulja bila je 139,50 dinara (oko 1,2 euro), a u istom mesecu 2021. godine 193,79 dinara (oko 1,6 eura)”, pisao je Radio Slobodna Evropa, dodajući da je prema statistici Ministarstva trgovine za prosečnu platu u septembru 2021, moglo da se kupi 77 litara ulja manje u odnosu na isti mesec 2020. godine.
  Manipulisanje činjenicama
Ruska rezolucija u UN-u poslužila da se SAD i Ukrajina predstave kao nacističke države
Ovih dana se na društvenim mrežama dele tvrdnje da su u novembru 2014, na predlog Rusije, Ujedinje...
  Neutemeljeno
Neutemeljene tvrdnje Informera da je Bajden obećao ukidanje Republike Srpske
Prorežimski tabloid Informer piše pozivajući se na dokument „Vizija Džoa Bajdena američkih od...
  Manipulisanje činjenicama
Srpski telegraf opet „otkriva” dokumenta dostupna u dva klika na internetu
„Evo zašto nema nafte i gasa“, piše Srpski telegraf, pozivajući se na „tajna dokumenta“, ...
Evropska unija
kriza
cene
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: