raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Raskrikavanje u finalu za prestižnu globalnu nagradu za proveru činjenica
14.06.2024.    Milica Ljubičić    Foto: Raskrikavanje
Analiza Raskrikavanja u kojoj smo izbrojali više od 1.150 manipulacija na naslovnicama šest dnevnih novina ušla je u ovogodišnje finale za globalnu nagradu „GlobalFact” koju već šest godina dodeljuje Međunarodna mreža za proveru činjenica (IFCN). Raskrikavanje se u kategoriji „provera činjenica sa najvećim uticajem” nalazi sa još devet redakcija, a pobednik će biti proglašen krajem ovog meseca u Sarajevu.
Raskrikavanje od 2018. godine objavljuje analize naslovnih strana nekoliko dnevnih novina u Srbiji na kojima smo pronašli na stotine manipulativnih i pristrasnih sadržaja. Ovogodišnja analiza našla se u finalu za nagradu „GlobalFact” koju dodeljuje Međunarodna mreža za proveru činjenica (IFCN).

Nagrada je ustanovljena 2018, a ove godine se dodeljuje u četiri kategorije: najkreativniji format, provera činjenica sa najvećim uticajem, najinovativnija saradnja i najbolje naučno istraživanje u oblasti fektčekinga.

Raskrikavanje se u kategoriji „provera činjenica sa najvećim uticajem” nalazi sa još devet redakcija - Faktografom iz Hrvatske, AFP-om iz Slovačke, tri fektčekerske organizacije iz Indije (Boom, India Today i Vishavas News), a tu su još i TjekDet iz Danske, Aos Fatos iz Brazila, Teyit iz Turske i Poligrafo iz Portugala.

Ove godine je za nagradu ukupno konkurisalo 112 radova, a IFCN je nedavno objavio finaliste za svaku kategoriju. Tim IFCN-a je pročitao i bodovao sve pristigle radove, a oni najbolje rangirani su ušli u finale, rekli su iz ove Mreže za Raskrikavanje. Pobednici će biti proglašeni krajem juna, u okviru međunarodne konferencije fektčekera GlobalFact, koja se ove godine održava u Sarajevu.

Međunarodnu mrežu za proveru činjnenica (IFCN) osnovao je američki institut Pointer 2015. godine. Reč je o zajednici redakcija iz čitavog sveta koje se bave fektčekingom i za koje je u procesu verifikacije utvrđeno da su u svom radu nezavisne,nepristrasne i da poštuju najviše profesionalne standarde.

Raskrikavanje je u aprilu objavilo godišnju analizu u okviru koje smo izbrojali najmanje 1.154 manipulacije na naslovnim stranama šest dnevnih novina u 2023. godini.

Najviše manipulativnih vesti smo izbrojali na naslovnim stranama Informera (348), zatim Srpskog telegrafa (252), dok se na trećem mestu nalazi Alo sa 232 zabeležene manipulacije. Slede ih Večernje novosti (226), Kurir (56) i Politika (40). Uglavnom se radilo o neutemeljenim, pristrasnim i manipulativnim naslovima.

Istovremeno su izdavači ovih šest novina preko tendera i lokalnih konkursa za finansiranje medijskih sadržaja sklopili poslove vredne više od 1,3 miliona evra.

Naše analize naslovnih strana prenose kako domaći, tako i regionalni mediji, a njihov značaj prepoznaju i međunarodne institucije poput Evropske komisije, koja ih citira u svojim izveštajima.

Ipak, u maju ove godine, Kurir je pred Privrednim sudom zbog ove analize podneo tužbu protiv KRIK-a i nekoliko medija koji su analizu preneli, tvrdeći da smo nelojalna konkurencija. Ovo je treća ovakva tužba koju je Kurir podneo protiv KRIK-a, a u svakoj traže odštetu od 11 miliona dinara.

Ove tužbe deo su velikog broja tužbi koje su stigle na adresu KRIK-a u poslednje dve i po godine. Trenutno se suočavamo sa 16 aktivnih tužbi. Više o tome možete pronaći na ovom linku.
  Lažna vest
RTL zavidno izveštava o sporazumu Srbije i EU o litijumu? Samo u montiranim video-snimcima!
Portal Informer je dva dana zaredom objavio tekstove koji govore o hvalospevima sa hrvatske televizi...
  Lažna vest
Video iz 2000-ih se zloupotrebljava za tvrdnje da je Kamala Haris radila kao „poslovna pratnja”
Mogućnost da trenutna potpredsednica SAD-a, Kamala Haris, bude kandidatkinja Demokratske stranke na...
  Dezinformacija
Fijat grande panda nije prvi na Balkanu – Grci proizvodili električni automobil pre pet decenija
Nakon jučerašnjeg predstavljanja električnog automobila „fijat grande panda” u Kragujevcu, na...
Međunarodna mreža za proveru činjenica
GlobalFact
fektčeking
provera činjenica
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: