raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Analiza
Najmanje 1,3 miliona evra za šest prorežimskih novina
02.04.2024.    Marija Vučić, Milica Ljubičić, Vesna Radojević    Foto: Ilustracija, Open AI
Tokom prošle godine, izdavači šest novina - Informera, Alo-a, Srpskog telegrafa, Kurira, Večernjih novosti i Politike - dobili su ugovore vredne više od 1,3 miliona evra na tenderima za oglašavanje i lokalnim medijskim konkursima. Istovremeno, reč je o medijima koji su samo na naslovnim stranama 2023. objavili najmanje 1.154 manipulativna naslova.
I ovogodišnja analiza Raskrikavanja pokazuje da su medijske manipulacije, senzacionalizam, pristrasnost, propaganda - po svemu sudeći isplativ biznis model.

Iako su skupa tokom prošle godine objavili najmanje 1.154 manipulacije na naslovnicama, lokalne vlasti širom Srbije su ih nagradile na medijskim konkursima sa više od pola miliona evra. Takođe, budući da je reč o najčitanijim medijima, državne kompanije i institucije su ih birale da svoje usluge i poslove oglašavaju na njihovim stranicama - preko ugovora o reklamiranju ovim novinama dodeljeno je više od 760 hiljada evra.Najbolje je prošla firma Alo Media System, izdavač tabloida Alo, za koju je prošle godine, prema javno dostupnim podacima, iz državne kase opredeljeno najmanje 308 hiljada evra.

Tako je na lokalnim konkursima za projektno sufinansiranje medija, izdavaču ovog tabloida dodeljeno oko 126 hiljada evra od najmanje 15 opština, pokazuje dokumentacija koju je Raskrikavanje sakupilo. Alo je najviše novca dobio iz budžeta Grada Beograda - 42.600 evra, zatim od od Subotice (oko 14.500 evra) i Novog Sada (oko 12.800 evra). Slede Šabac i Kikinda, koji su iz svog budžeta za ovaj tabloid izdvojile po 8.500 evra.

Istovremeno su tenderi za oglašavanje izdavaču Alo-a tokom prošle godine doneli ugovore u iznosu većem od 181 hiljada evra. Tako je na primer ovaj tabloid sa opštinom Stara Pazova potpisao dva ugovora o oglašavanju čija ukupna vrednost iznosi oko 36 i po hiljada evra. Alo je prošle godine ugovore o oglašavanju sklopio i sa RTS-om, Poštom Srbije, Gradskom upravom za građevinsko zemljište i sa još 12 državnih institucija.

Tabloid Alo je od 2017. godine u vlasništvu Saše Blagojevića, biznismena koji poseduje niz medija i marketinških firmi. Osim Alo-a, u njegovom vlasništvu je od 2017. godine i lokalna beogradska televizija TV Studio B, kao i nekoliko radio stanica: više kanala TDI radija, Radio Karolina, Radio Jat, Radio Lola. Kako je 2018. godine pisala Pištaljka, Blagojević i Siniša Mali se dugo poznaju jer su, kako se navodi, išli u isto odeljenje gimnazije.Kompanija NID Novosti, izdavač Večernjih novosti, tokom prošle godine je na lokalnim konkursima za medijske projekte i preko tendera za oglašavanje dobila ugovore vredne skoro 267 hiljada evra.

Tenderi su im doneli ugovore vredne oko 150 hiljada evra (bez PDV). Kao i 2022. godine, i prošle godine je sa RTS-om potpisan najunosniji ugovor: javni servis je za oglašavanje svojih programa u štampanom izdanju Novosti, na portalu i u magazinu TV Novosti, platio više od 34 hiljade evra. Osim njih, i JP Pošta je za reklamiranje u Večernjim novostima platila više od 31 hiljade evra, a oglašavali su se i Državna lutrija Srbije, Turistička organizacija Srbije, Ministarstvo privrede, EPS…

I na lokalnim konkursima za sufinansiranje medijskih projekata, Večernje novosti su dobile ugovore vredne najmanje 117 hiljada evra. Najbolje su prošle na lokalnom konkursu u Beogradu gde su dobili gotovo pola od toga - komisija je odlučila da grad za četiri projekta Novinsko-izdavačkog društva „Novosti“ izdvoji gotovo 47 hiljada evra. Uprkos brojnim manipulacijama samo na naslovnim stranama svake godine, ovaj list su, osim komisije u Beogradu, nagradile i komisije u Šapcu, Subotici, Smederevu, Pančevu i nizu drugih opština.

Vlasnik Večernjih novosti je, inače, od 2019. godine smederevski biznismen Boban Rajić, u čijem je suvlasništvu i Politika. Glavni i odgovorni urednik je Milorad Vučelić, nekadašnji funkcioner SPS-a, blizak saradnik Slobodana Miloševića i generalni direktor RTS-a od 1992. do 1995.Informeru, koji je prošle godine godine u proseku svaki dan imao najmanje jednu manipulaciju na naslovnoj strani, ovakvo izveštavanje se po svemu sudeći isplatilo. Ovaj prorežimski tabloid dobio je ugovore vredne više od 192 hiljade evra.

Najmanje 103 hiljade evra je stiglo sa lokalnih konkursa za projektno sufinansiranje - i u ovom slučaju najviše iz Beograda, čak 85.000 evra. Komisija u Beogradu je dala po pet miliona dinara za dva projekta firmama Insajder Tim (izdavač Informera) i Info IT Media, koje su u vlasništvu Dragana J. Vučićevića, glavnog urednika ovog tabloida. Reč je o projektima „Sa o Roma - hrabrost, nada, opstanak“ i „Budžet je dokaz brige o ljudima“. Osim u Beogradu, novac su dobili i u Novom Sadu, Kovačici, Pančevu, Smederevu.

Ugovori za oglašavanje su Informeru doneli oko 89 hiljade evra. Kako pokazuju podaci Uprave za javne nabavke, najvredniji ugovor (gotovo 29 hiljada evra) bio je za oglase Državne lutrije Srbije. RTS je platio oko 17 hiljada evra da reklamira svoje programe, a toliko im je plaćeno i od Grada Bora. Tu su bili i Turistička organizacija Srbije, JP Pošta, Grad Kikinda itd.Izdavač Srpskog telegrafa, Medijska mreža, prošle godine je takođe sklapao unosne poslove sa državom u ukupnom iznosu od oko 167 hiljada evra.

Tako je na lokalnim konkursima za projektno sufinansiranje medija, Medijskoj mreži dodeljeno više od 71 hiljade evra - 38 hiljada evra je dodelio Grad Beograd, zatim Novi Sad, Kraljevo i još najmanje pet opština, pokazuju podaci koje je Raskrikavanje sakupilo.

Medijska mreža je prošle godine dobila ugovore o oglašavanju vredne najmanje 95 hiljada evra. Najunosniji posao, u vrednosti od 21,3 hiljade evra sklopila je sa Elektroprivredom Srbije, zatim RTS-om (17 hiljada evra) i Poštom (14,9 hiljada evra). Osim njih, izdavač Srpskog telegrafa je ugovore o oglašavanju sklopio i sa Državnom lutrijom Srbije, Opštinskom upravom Vrnjačke Banje, Pokrajinskim sekretarijatom za zdravstvo, Turističkom organizacijom Srbije, Upravom za kapitalna ulaganja AP Vojvodine.

Medijska mreža, firma koja stoji iza lista Srpski telegraf i portala Republika, u suvlasništvu je Lazara Simića (većinski vlasnik), kao i Milana Lađevića i Saše Milovanovića koji imaju po 30 odsto vlasništva. Simić je advokat koji je radio u kancelariji Igora Isailovića, advokata bliskog Siniši Malom i Ani Brnabić o kome smo detaljnije pisali ovde. Sam Simić je, kako je pisao KRIK, 2015. dobio ovlašćenje da zastupa firmu „Energy & Innovation“ Ane Brnabić.

Lađević i Milovanović su široj javnosti dobro poznate figure, pre svega zbog svog čestog pojavljivanja u ulozi „analitičara“ na prorežimskim televizijama. Kako se iz njihovih gostovanja može čuti, otvoreno podržavaju vlast Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke, a naklonjenost vlastima se vidi i u samoj uređivačkoj politici. Milovanović je inače i generalni direktor Medijske mreže, dok je Lađević trenutno izvršni direktor.Adria media group, odnosno firma Mondo Inc koja prošle godine preuzela vlasništvo nad tabloidom Kurir, preko javnih nabavki i projektnog sufinansiranja medija, sklopile su sa državom poslove vredne nešto više od 200 hiljada evra.

Samo preko ugovora o oglašavanju, kako pokazuju javni podaci, izdavači Kurira dobili su oko 120.000 evra. Od tog ukupnog iznosa, dva najveća ugovora, vredna više od 50 hiljada evra, Mondo Inc je sklopio sa RTS-om.

Iz lokalnih budžeta na konkursima za sufinansiranje projekata, Žeželjeve firme Mondo Inc i Adria media group su dobile oko 85 hiljada evra. Od toga, polovina je došla iz budžeta Novog Sada - oko 43 hiljade evra za sedam različitih projekata.

Finansiranje projekata za Kurirovog izdavača došlo je i iz Čačka, Sremske Mitrovice, Šapca, Svilajnca, Valjeva. Od Ministarstva informisanja prošle godine dobili su oko 10 hiljada evra.

Vlasnik izdavača Kurira je Igor Žeželj, biznismen koji već godinama sklapa unosne poslove sa državnim preduzećima. Godinama unazad, Žeželj ima tesnu saradnju sa državnim Telekomom. Raskrikavanje je već pisalo o ugovoru koji je Žeželjeva firma potpisala sa Telekomom 2018. o ulaganju 38 miliona evra u njegovu firmu Mondo. Nedugo nakon potpisivanja ovog ugovora, Žeželj je kupio Adria media group, odnosno tabloid Kurir.

Prošle godine, firma Mondo preuzela je izdavanje Kurira jer je Adria Media Group obrisana iz poslovnog registra. Na pitanje zašto se ova promena dogodila - iz Monda su tada tvrdili da je to učinjeno radi lakšeg poslovanja. Ipak, odgovor se možda krije u gorepomenutom ugovoru koji je 2018. državni Telekom potpisao sa Žeželjem. Prema njemu, oktobra prošle godine Telekom je stekao prava da zahteva od Žeželja da im proda firmu Mondo na koju je prenet i tabloid Kurir.Politika je u prošloj godini sa državom sklopila poslove vredne nešto manje od 170.000 evra.

Veći deo, 130 hiljada evra, Politika je dobila od javnih nabavki, odnosno preko tendera za oglašavanje. Njeni najveći partneri bili su Javno preduzeće „Pogrebne usluge“ (45.000 evra), Direkcija za građevinsko zemljište (oko 30.000 evra) i RTS sa kojima su potpisali 20 hiljada evra vredan ugovor o oglašavanju.

Na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata, izdavač Politike dobio je oko 36.000 evra. Najviše novca došlo je iz lokalnog budžeta grada Beograda - 26 i po hiljada evra.

Politika je danas delom u medijskom carstvu Bobana Rajića, biznismena iz Smedereva koji je vlasnik i Večernjih novosti.

  Vest
Više od 800 hiljada evra iz budžeta prošle godine za medije koji nas dezinformišu
Više od 800.000 evra iz džepova građana Srbije prošle godine je izdvojeno iz javnih budžeta za ...
  Analiza
Milion evra iz budžeta u 2021. otišlo proizvođačima lažnih vesti
Firme koje izdaju tabloide Informer, Srpski telegraf, Kurir, Alo, Objektiv kao i Večernje novosti...
  Vest
Čačak podelio novac medijima za 2020. sedam dana pred kraj godine
Grad Čačak dodelio je 20 miliona dinara medijima za projektno sufinansiranje, namenjenih za ovu...
Projektno sufinansiranje
Javne nabavke
Oglašavanje
Mediji
Tabloidi
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: