raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Radonjiću i Romiću ukinut kućni pritvor, konačnu presudu za ubistvo Ćuruvije čekaju na slobodi
21.04.2023.    Milica Ljubičić    Foto:Raskrikavanje
Apelacioni sud u Beogradu je 19. aprila ukinuo kućni pritvor Milanu Radonjiću i Ratku Romiću koji su okrivljeni za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Njih dvojica će konačnu presudu Apelacionog suda za ubistvo novinara čekati na slobodi nakon što su devet godina, ceo period suđenja, proveli u pritvoru.
U kratkom obrazloženju koje je juče objavljeno na sajtu ovog suda navodi se da su ova dvojica u pritvoru bila duže od devet godina (najpre zatvorskom a onda i kućnom, prim. aut), ali da više „ne postoje okolnosti koje bi ukazivale da je mera zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora neophodna“.

„Više ne postoji uznemirenje javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje ovog krivičnog postupka“, navodi se na sajtu Apelacionog suda.

Neposredno pre ove odluke, Evropski sud u Strazburu je presudio da je Srbija prekršila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima u slučaju Radonjića i Romića time što im je zatvorski pritvor predugo trajao i jer je neosnovano produživan u periodu od početka aprila 2015. do jula 2017. godine kada su prebačeni u kućni pritvor sa nanogvicom.

Sud u Strazburu je takođe presudio da je predugo trajao i postupak Ustavnog suda Srbije pred kojim su njih dvojica takođe tražila zaštitu svojih prava. Naime, odluku o nezakonitosti pritvora ovaj sud je doneo u decembru 2017. godine.

Milan Radonjić i Ratko Romić će konačnu presudu Apelacionog suda za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije čekati na slobodi. Oni su devet godina proveli u pritvoru i to od januara 2014. do jula 2017. u zatvorskom pritvoru, nakon čega su prebačeni u kućni pritvor uz meru nošenja nanogvice.

Podsetimo, četvorica bivših pripadnika resora Državne bezbednosti - Rade Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak su 2021. po drugi put nepravosnažno osuđeni na ukupno 100 godina zatvora za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Ovaj postupak se potom našao pred Apelacionom sudom, gde je suđenje okončano u martu, te će u narednom periodu biti doneta pravosnažna presuda.
  Vest
Treća tužba za Slavko Ćuruvija fondaciju, Ratko Romić traži pola miliona dinara
Na adresu Slavko Ćuruvija fondacije stigla je još jedna tužba zbog saopštenja u kome je Fondacij...
  Vest
Još jedan bivši optuženi za ubistvo Slavka Ćuruvije tužio fondaciju koja nosi njegovo ime
Miroslav Kurak, jedan od ranije optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije, tužio je fondaciju koja nos...
  Vest
Slavko Ćuruvija fondacija: Radonjićeva tužba pokušaj da zamre sećanje na državni zločin
Reporteri i posmatrači iz Slavko Ćuruvija fondacije su bezmalo deset godina bili redovni u sudnica...
Slavko Ćuruvija
Milan Radonjić
Ratko Romić
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: