raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
  Propaganda
Izvorni članak je objavljen 04.04.2022. (Srpski telegraf)
Prorežimski mediji o izborima: Grbović izazvao incident, Vučića hvale svetski mediji
04.04.2022.    Marija Vučić    Foto/Instagram/pavle_grbovic_/buducnostsrbijeav
Dan nakon izbora, u domaćim tabloidima osvanuli su pristrasni izveštaji o tome kako je tekao jučerašnji izborni dan. Tako Srpski telegraf, Kurir i Telegraf pišu da je lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović juče prvi napao člana Srpske napredne stranke gađajući ga šoljom, iako postoje snimci na kojima se vidi da je tome prethodilo koškanje između njih dvojice koje je započeo upravo naprednjak. Na sajtu Objektiva pojavio se tekst o tome kako „svetski mediji bruje o pobedi Vučića“, ali se citiraju samo povoljni delovi, a ne i one rečenice u kojima ga svetski mediji nazivaju autokratom, populistom i bivšim ultranacionalistom.
Na jučerašnjim predsedničkim i parlamentarnim izborima SNS je osvojio najveći broj glasova, a portal Objektiv je objavio tekst o tome kako svetski mediji izveštavaju o Vučićevoj pobedi.

„Svetski mediji bruje o pobedi Vučića na izborima: Citiraju predsednikove reči!“, piše ovaj portal.

U tekstu između ostalog citiraju agencije Rojters i AP, ali bez „kritičnih“ delova.

Prenoseći pisanje Rojtersa, Objektiv se zaustavlja na tvrdnjama poput toga da se Vučić „kandidovao za novi mandat uz obećanje mira i stabilnosti u vreme kada je Rusija napala Ukrajinu“, kao i da Rojters „citira Vučićeve reči da će Srbija ostati neutralna i održati kurs ka Evropskoj Uniji, ali i održati dobre odnose sa Rusijom“.

Slično citiraju i AP:

„AP navodi da je Vučić koji se hvali bliskim odnosima s Putinom, pokušao sebe da prikaže kao garant stabilnosti u vreme nemira u Evropi“.

Ipak, neke delove su prećutali.

„Opozicija i organi za zaštitu prava optužuju Vučića za autokratiju, korupciju, nepotizam, kontrolu medija, napade na političke protivnike i veze sa organizovanim kriminalom“, piše Rojters, ali Objektiv ovaj deo ne prenosi.

Nisu preneli ni delove iz teksta AP.-a gde Vučića nazivaju populistom koji ovim izborima produžuje „deset godina dugu autokratsku vladavinu“.

„Vučič, bivši ultranacionalista koji se hvalio bliskim vezama sa Putinom, pokušao je da sebe prikaže kao garanta stabilnosti usred nemira u Evropi. U zemlji koja je prošla seriju ratova devedesetih i NATO bombardovanje 1999, strah od prelivanja sukoba ide Vučiću naruku. Iako Srbija zvanično traži da uđe u Evropsku Uniju, Vučić održava bliske veze sa Rusijom i Kinom, računajući na ogorčenost građana Srbije zbog NATO bombardovanja 1999. godine“, piše AP.

Ni drugi prorežimski mediji ne zaostaju u pristrasnom izveštavanju. Tako se u današnjem broju Kurira pojavio tekst o incidentu koji se dogodio ispred jednog biračkog mesta u Beogradu gde je došlo do tuče između jednog pripadnika SNS-a i lidera Pokreta slobodnih građana Pavla Grbovića.

Kurir piše da je Grbović predstavljao sebe kao žrtvu na mrežama nakon što je gađao naprednjake šoljom. Međutim, na snimcima sa lica mesta vidi se da je tome prethodila verbalna rasprava.

Naime, nešto ranije tog dana, Grbović i članica PSG-a Nina Stojaković su u blizini biračkog mesta Nova Galenika naišli na mladića koji je u ruci nosio izvod iz biračkog spiska (gde aktivisti stranke evidentiraju ko je izašao na izbore, prim. aut), što je inače zabranjeno zakonom. Ovaj mladić je najpre tvrdio da „ide do parkića na fudbal“, a onda i da „samo izvršava naredbe“.

Potom su njih dvoje otišli do prostorija SNS-a u blizini tog biračkog mesta, a na snimku koji je Stojaković objavila na svom Instagramu vidi se kako o ovome razgovaraju sa naprednjacima, govoreći im da „ne smeju to da rade“ (da vode paralelne spiskove, prim. aut). Član naprednjaka koji je razgovarao sa njima tvrdio je da ne zna o čemu se radi i rekao im da se „sklone sa javne površine“. Kada su to odbili on je pokušao da skloni telefon kojim je Stojaković snimala raspravu. U sledećem kadru nakon koškanja, vidi se kako Grbović gađa naprednjaka šoljom, a onda dolazi do fizičkog obračuna u kojem su obojica završila na zemlji, a Grboviću je rascepljena usna.   


Slične tvrdnje mogu se pročitati i u Srpskom telegrafu i na sajtu Telegraf.rs.
  Manipulisanje činjenicama
Alo proglasio Vučićevu „ubedljivu” pobedu na Vračaru, iako je opozicija osvojila više glasova
„VUČIĆ UBEDLJIV NA VRAČARU. Istorijski izborni rezultati”, objavio je Alo, opisujući u nekol...
  Lažna vest
Pevačica Dua Lipa nije pozvala Albance na „mobilizaciju“
„Nož u leđa Srbima! Dua Lipa ponovo napada“, piše Srpski telegraf navodeći da je ova američ...
  Vest
MUP traži od hotelijera da im prijavljuju strane novinare i posmatrače izbora
Na adrese preko 400 hotela i hostela u Beogradu stigao je mejl od MUP-a u kome se od vlasnika traži...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Kurir
 Telegraf
 Objektiv
Izbori
predsednik
Aleksandar Vučić
Pavle Grbović
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: