raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 22.06.2022. (Viber)
Ponovo reciklirana lažna vest da je Adolf Hitler deda Angele Merkel
24.06.2022.    Milica Ljubičić    Foto:commonswikimedia/Alexander.kurz
Tvrdnja da je bivša nemačka kancelarka Angela Merkel u krvnom srodstvu sa Adolfom Hitlerom već godinama se deli na društvenim mrežama, iako je osporena više puta. Fotografija Adolfa Hitlera i nepoznate devojčice za koju tvrde da je njegova ćerka i da je to majka Angele Merkel pre dva dana je podeljena na vajber grupi „Istinom protiv plandemije”. Međutim tvrdnja da je Hitler bio deda Angeli Merkel nije tačna jer je poznato da se njen deda po majci zvao Vili Jenč.
„Retka fotografija Hitlera i njegove ćerke Herlind Kasner, majke Angele Merkel”, navodi se iznad fotografije na kojoj su prikazani nacistički vođa Adolf Hitler i devojčica čiji identitet nije poznat. Ispod te fotografije se nalazi „rodoslov” koji se koristi kao „dokaz" da je Hitler deda bivše nemačke kancelarke. Ova fotografija se inače godinama reciklira na društvenim mrežama, a ovoga puta je podeljena na vajber grupi „Istinom protiv plandemije”, na kojoj se često dele teorije zavere i lažne vesti o čemu je i Raskrikavanje pisalo više puta.

   


Na fotografiji se nalazi Adolf Hitler i devojčica čiji identitet nije poznat.

Naime, kako je utvrdio britanski portal za proveru činjenica Full Fact - fotografija Hitlera i nepoznate devojčice potiče iz foto albuma koji je objavljen 1937. godine. Za sliku se ranije tvrdilo ne samo da je na njoj majka Angele Merkel, već da je to i sama Merkelova, što nije moguće s obzirom na to da je Hitler izvršio samoubistvo 1945, dok je Merkelova rođena 1954, odnosno devet godina kasnije.

I navodni „rodoslov” koji „dokazuje” srodstvo Hitlera i majke Angele Merkel je pogrešan, što je 2020. godine objasnio austrijski portal Mimikama, koji se bavi proverom činjenica.

Naime, u „rodoslovu” se tvrdi da je majka Angele Merkel - Herlind Kasner bila ćerka Adolfa Hitlera i Angele Marie „Geli“ Rauba.

Međutim, majka Angele Merkel - Herlind Kasner je rođena 1928. godine u današnjoj Poljskoj, a preminula je u aprilu 2019, u 90. godini života. Njeni roditelji su se zvali Gertruda i Vili Jenč.

U „rodoslovu” koji je podeljen u vajber grupi „Istinom protiv plandemije” se uočava još jedna sporna tvrdnja - da je Hitlerov deda bio Solomon Majer Rotšild iz bogate jevrejske porodice. Navodno je Hitlerova baka radila kao kućna pomoćnica kod Rotšilda gde je ostala trudna. Nema međutim dokaza da je Hitler bio potomak Rotšildovih.

Tvrdnju o krvnom srodstvu bivše nemačke kancelarke i Adolfa Hitlera takođe je osporilo nekoliko fektčekerskih organizacija, a među njima su i Istinomer i Raskrinkavanje.ba.
  Lažna vest
Srpski portali koriste lažni snimak za tvrdnje da je uhapšen NATO komandant u Ukrajini
Video snimak u kojem ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) privodi čoveka čije je lice zamaglj...
  Lažna vest
Virus korona ne postoji jer nije dokazano da je izolovan. Netačno
Profesorka psihologije, Mila Alečković, koja često plasira teorije zavere o aktuelnom virusu, ovo...
  Lažna vest
Medicinska sestra iz Zambije nije zamenila pet hiljada beba
„Imam rak u terminalnoj fazi i znam da ću uskoro da umrem. Želim da priznam svoje grehe pred ...
Angela Merkel
nemačka kancelarka
Adolf Hitler
lažna vest
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: