raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Policajac promenio iskaz: Izmislio sam da me je Simonović nagovorio da novinaru zapalim auto
12.12.2019.    Vesna Radojević    Dragoljub Simonović / Foto: Raskrikavanje
Optuženi policajac Vladimir Mihailović promenio je raniji iskaz i rekao da ga bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović nije nagovorio da novinaru zapali automobil, već da je sam rešio da to uradi u znak "opomene" kako bi pomogao Simonoviću. Na današnjem suđenju za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića nije se pojavio okrivljeni Aleksandar Marinković, pa je sud za njim raspisao poternicu.

Dragoljub Simonović je na današnjem ročištu negirao da je na bilo koji način učestvovao u organizovanju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, a to je u svom izlaganju potvrdio i drugi okrivljeni Vladimir Mihailović.

Naime, Mihailović je rekao da menja iskaz dat u policiji u danu kada je uhapšen i kada je priznao da mu je Simonović obećao 1.500 evra da zaplaši Jovanovića. Kako je rekao, tada su ga visoki zvaničnici MUP-a, čija imena ne sme da kaže, ucenili.

„U UKP-u su mi pretili i ucenjivali me. Doveli su suprugu u zgradu MUP-a u 29. novembra i pokazivali mi njenu fotografiju. Obećali su mi šest meseci kućnog zatvora i ostanak u službi ukoliko kažem da je Simonović organizator napada na Jovanovića“, rekao je Mihailović u svom izlaganju.

„Ja sam izmislio priču o 1.500 evra i to da me je Simonović podstrekivao na napad u restoranu Mirovica“, kazao je Mihailović i rekao da je shvatio da mu policija neće ispuniti data obećanja kada je umesto par dana u pritvoru, tamo ostao 30.
   Vladimir Mihailović, prvi zdesna, foto: Raskrikavanje


Mihailović je objasnio kako je došao na ideju da „opomene Jovanovića“.

Kako je rekao, njegova supruga Jelena imala je problem u Opštini Grocka gde radi sa izvesnom Jasminom Mandić, pa je on zvao Dragoljuba Simonovića da ga zamoli da reši taj problem. Tada je shvatio, kako kaže, da je Simonović nezainteresovan za to, te da mu mora nešto učiniti zauzvrat.

Prilikom njihovog drugog susreta pitao je Simonovića da li može da mu pomogne oko pisanja Žig info, da li Simonović želi da on „sa nekim razgovara“, na šta mu je on rekao da „nema ništa protiv“.

„Mene nije interesovalo da li je istina ili nije to što Jovanović piše, ja sam samo hteo da rešim svoj problem“, rekao je Mihajlović i naveo da je tada rešio da mu „ošteti auto u vidu opomene.“

Potom je kazao da je razgovarao sa Igorom Novakovićem kome je rekao da ima problema sa „jednim dripcem“. Od njega je potom tražio da ošteti auto Jovanoviću, za šta mu je ovaj tražio hiljadu evra.
   Igor Novaković (prugasti džemper), foto: Raskrikavanje


Simonović: Genocidna hajka na mene


U iznošenju odbrane koje je trajalo gotovo dva sata, nekadašnji predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović osim što je negirao krivicu, ponovo je optužio novinare portala Žig info za „reketiranje“ i i kazao da mu je urednik tog portala Željko Matorčević tražio novac da bi pisao afirmativno o njemu.

Iako je nekoliko puta najavio da će izneti konkretne dokaze, to se nije desilo.

Simonović je ponovio da je ovo politički proces, te da predstavlja napad na aktuelnu vlast. „Ovo je genocidna hajka na mene“, rekao je.

Kazao je da Jovanović nije novinar, već bagerista, bivši policajac i osoba koja ima „psihičke probleme“. Sudija Slavko Žugić ga je zbog toga, ali i velikih digresija, nekoliko puta opomenuo.

Simonović je rekao da on nije imao nikakav motiv da napadne Jovanovića i Žig info, jer mu oni nisu naneli nikakvu štetu. Kazao je da mu je, uprkos njihovim pisanjima, popularnost porasla, te da je na izborima pokazao da ima čak „60 posto podške građana.“

Tokom svog izlaganja, bivši predsednik opštine Grocka više puta je prozivao i javnog tužioca Predraga Milovanovića rekavši da ima dokaze da mu tužilac „smešta ovaj proces“.

Zamerio mu je da se ponaša kao branilac novinara Milana Jovanovića i istakao da posle ovog procesa može da se desi da „tužilac ne radi više kao javni tužilac".

Veliki deo pitanja tužioca Predraga Milovanovića za Simonovića odnosio se na prirodu njegovog odnosa sa policajcem Vladimirom Mihajlovićem. Simonović je objasnio da ga površno zna, te da je Mihailović kum njegovoj ćerci.

Milovanović je želeo da zna da li je i zašto Simonović u danu kada su Jovanoviću zapalili kuću zvao načelnika policije u Grockoj Zorana Đorđevića i još jednog policajca.

„Ja sam zvao Zorana Đoređevića i Šćekića (policajca prim.aut) da što pre uhapse počinioce i tako mi olakšaju jer su svi mislili da sam ja organizator“, rekao je Simonović u odgovoru tužiocu.

Ko je novinar, a ko nije?


Tokom suđenja dosta reči bilo je i oko toga ko se smatra novinarom, a ko ne, te da je Žig info registrovan kao udruženje građana, a ne medij.

Simonović je u jednom trenutku rekao: „Jovanović nema šta da istražuje moj rad, jer je moj rad javan“.

Na današnjem suđenju se opet nije pojavio Aleksandar Marinković koji je prema optužnici bacio u noći 12. decembra Molotovljev koktel na Jovanovićevu kuću, pa mu je sudija Žugić odredio pritvor i raspisao poternicu za njim.

Njegov advokat, Nikola Mihajlović, rekao je da se sa Marinkovićem nije čuo i da njegova majka ne zna već 15 dana gde je on.

Sudija Žugić je razdvojio predmet za Aleksandra Marinkovića, što znači da će se voditi poseban postupak u odnosu na druge optužene u ovom slučaju.

Na današnjem ročištu koje je trajalo 4 i po sata samo dvojica optuženih su izneli svoje odbrane, dok su pitanja postavljana samo Simonoviću.

Suđenje u ovom slučaju će se nastaviti 21. januara sledeće godine u 11h.

Raskrikavanje je juče objavilo krivične profile optuženih u ovom slučaju i tu priču možete pročitati ovde.
  Vest
Četiri godine zatvora za Simonovića zbog paljenja kuće novinara, Apelacioni sud smanjio kazne
Nakon pet godina suđenja, nekadašnji predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović pravosnažno ...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića: Završeno iznošenje žalbi na presudu, sledi odluka Apelacionog suda
Danas je u Apelacionom sudu u Beogradu završeno iznošenje žalbi na presudu u slučaju paljenja ku...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića po drugi put pred Apelacionim sudom, tužiteljka tražila osam godina zatvora za Simonovića
Nakon godinu dana od donošenja prvostepene presude, u Apelacionom sudu u Beogradu danas je započet...
Milan Jovanović
Grocka
Žig Info
MUP
Dragoljub Simonović
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: