raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Po treći put odložen početak suđenja za paljenje kuće novinara
26.05.2022.    Marija Vučić    Dragoljub Simonović i branilac Viktor Gostiljac; Foto: Raskrikavanje
Početak novog suđenja za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića iz Vrčina ni danas nije održan, što je već treće otkazivanje od februara. Ovoga puta je odloženo jer se u sudnici nisu pojavili advokati dvojice optuženih. Sledeća šansa za početak suđenja je 22. juna.
Reč je o trećem odlaganju od februara, kada je bio zakazan prvi pretres u novoj rundi suđenja Simonoviću, Mihailoviću i Aleksandru Marinkoviću, nakon što je prva, osuđujuća presuda, „oborena“ na Apelacionom sudu.

Danas se nisu pojavili advokati Zora Dobričanin Nikodinović i Ivica Vuković jer su imali druge obaveze.

Kako je obrazložio sudija Luka Pantelić, Dobričanin Nikodinović je podnela molbu za odlaganje jer danas ima sastanak radne grupe Ministarstva pravde koja radi na izmenama Zakona o krivičnom postupku. Ona je članica ove grupe ispred Advokatske komore Srbije, a za svoje današnje odsustvo je kao dokaze priložila pisma i rešenja Ministarstva.

Simonovićev zastupnik Ivica Vuković, pak, nije mogao da dođe pod obrazloženjem da „sa svojim dugogodišnjim klijentom Vladimirom Vuletićem danas mora da pristupi u prostorije SBPOK-a“.

Pre nego što je i zvanično otkazao suđenje, sudija Pantelić je za govornicu pozvao Dragoljuba Simonovića i podsetio ga da je sudski pozivar imao poteškoća da mu uruči poziv za sud. Pitao ga je: „Kako ste saznali? (za današnje suđenje, prim. nov)“ što je Simonović čuo kao „Kako ste sada?“, budući da je prošli put odsustvovao zbog bolesti za koju tada nije priložio adekvatnu dokumentaciju.

„Dobro sam. Nije najbolje, ali dobro“, rekao je Simonović.

„Pitam kako ste saznali“, ponovio je sudija, na šta mu je bivši predsednik Opštine Grocka odgovorio da mu je uručen poziv.

Pantelić je onda objasnio da je sud pokušao da mu uruči poziv ali je vrata otvorila ženska osoba koja je rekla da Simonović nije tu, nije htela ni da se predstavi niti da primi taj poziv.

„Lica iz domaćinstva su dužna da prime poziv. Ovo kažem da bismo izbegli ovakve situacije da ne ispadne da izbegavate da se odazovete sudu“, rekao je sudija, a Simonović je odgovorio da ta žena i nije iz njegovog domaćinstva, već iz druge kuće u istom dvorištu.

Potom je i njemu, i drugom okrivljenom Vladimiru Mihailoviću rekao da u ovom postupku oni imaju obaveznu odbranu, što znači da ukoliko njihov advokat ne može da dođe, treba da ga zameni neko drugi.

„Mogu da razumem da kolege imaju neplanirane obaveze, ali s obzirom da imate obaveznu odbranu ubuduće očekujem da obezbedite zamenu“, rekao je sudija.

Podsetimo, u ovom postupku je već doneta jedna presuda kojom je Dragoljub Simonović kao nalogodavac paljenja dobio četiri godine i tri meseca zatvora, a njegov prvi pomagač Vladimir Mihailović, inače nekadašnji policajac Interventne jedinice, osuđen je na četiri godine. Na četiri godine i tri meseca osuđen je i diler iz Vrčina Aleksandar Marinković, koji je okrivljen da je bacio molotovljev koktel u garažu novinara. Njemu se sudi u odsustvu jer je više od dve godine u bekstvu.

Presuda protiv ove trojice je u decembru prošle godine oborena i naloženo je novo suđenje.

Optužnicom je bio obuhvaćen i Igor Novaković kao jedan od pomagača odnosno koorganizatora ovog paljenja, ali je suđenje protiv njega u jednom trenutku razdvojeno. U novembru prošle godine je nepravosnažno osuđen na četiri godine zatvora.
  Vest
Suđenje za paljenje kuće novinara: U februaru iznošenje završnih reči
Suđenje bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću i još trojici okrivljenih za pa...
  Vest
Suđenje za paljenje kuće novinara: Prvobitni iskaz okrivljenog koji inkriminiše Simonovića ostaje među dokazima
U današnjem nastavku suđenja za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, sud je odbacio predlog...
  Vest
Suđenje za paljenje kuće novinara odloženo, odbrana traži izuzeće tužioca
Nastavak suđenja četvorici okrivljenih za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, odložen je ...
Dragoljub Simonović
Vladimir Mihailović
Suđenje
Milan Jovanović
Paljenje kuće novinara
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: