raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
Izvorni članak je objavljen 29.06.2021. (Informer)
Pentagon nije saopštio da su „vanzemaljci među nama“
29.06.2021.    Marija Vučić    Foto: Raskrikavanje
Dugo očekivani izveštaj Pentagona o neidentifikovanim vazdušnim objektima koje su tokom godina primećivali i prijavljivali američki vojnici, najzad je ovih dana objavljen. Iako je svetska javnost očekivala konkretnije zaključke, oni su izostali. U izveštaju se navodi da su tokom godina, zbog ograničenih podataka i nepostojanja precizne procedure prijavljivanja takvih fenomena, uspeli da identifikuju samo jedan objekat, a ispostavilo se da je to bio jedan veliki, ispumpani balon. Ipak, to Informeru nije predstavljalo prepreku da napiše: „Vanzemaljci su među nama“.
   


Iako ispravno navodi da američke vlasti nisu mogle da utvrde „sastav i poreklo“ ovih letećih objekata, kao i da je „Pentagon ostao nedorečen i nije mogao da tvrdi da su ni vanzemaljske i vanzemaljske letelice“, to nije uticalo na senzacionalistički naslov. Da su „vanzemaljci među nama“ potkrepljuju citatima dvojice američkih eksperata koji su izrazili sumnju da objekti potiču od Rusije ili Kine, iako ni oni nisu rekli ni zaključili da je „sva prilika da su vanzemaljski“.

Slična „prizivanja“ vanzemaljaca Informer je imao i sredinom maja, kada su naveli da je Obama priznao da oni postoje, što nije tačno.

Šta piše u izveštaju?

Priča o ovom izveštaju postoji od kada je pre nekoliko meseci američki Kongres naložio američkim vojnim i obaveštajnim službama da objave svoja saznanja u vezi sa „neidentifikovanim vazdušnim fenomenima“ koje su tokom godina prijavljivali vojnici.

Raskrikavanje je već pisalo o tome - zaista postoje i autentični video snimci infracrvenih kamera, kao i snimci iz kabina vojnih aviona, odakle su piloti svojim očima u vazduhu gledali neobične objekte. Neki od njih, kako su svedočili, bili su mali, beli, duguljasti i brzo su se kretali, a ono što je bilo neobično u vezi sa njima jeste kako su brzo i naglo menjali trajektoriju, kao ping-pong loptice.

Zbog manjka naučnog znanja i detaljnijih informacija, i dalje nije razjašnjeno odakle oni potiču, ni da li se radi o vanzemaljskoj tehnologiji, atmosferskim fenomenima ili „neprijateljskoj“ vojnoj tehnologiji.

To je trebalo da razjasni poslednji izveštaj koji su 25. juna objavio američka Nacionalna obaveštajna služba. Ipak, to se nije desilo i pitanja su ostala otvorena.

„Ograničen broj kvalitetnih prijavljivanja neidentifikovanih vazdušnih fenomena otežava mogućnost da izvučemo čvrste zaključke o njihovoj prirodi i nameri“, navodi se u prvoj rečenici izveštaja objavljenog na sajtu Nacionalne obaveštajne službe.

Najveći broj prijava je stigao tek u poslednjih par godina, jer je američka vojska tek u martu 2019. godine uspostavila precizniji sistem prijavljivanja ovakvih fenomena. Upravo zbog toga što nije postojao adekvatan sistem prijavljivanja, kao i zbog ograničenog broja incidenata, nisu mogli da, kako navode, donesu bilo kakve konkretne zaključke.

Oni su se fokusirali na period od 2004. do 2021. godine, tokom kojih je bilo 144 prijava neobičnih fenomena, a u 18 incidenata pojavljivao se sličan obrazac u kretanju ovih objekata.

„Neki fenomeni su izgledali kao da stoje nepomično, da se kreću nasuprot vetru, naglo manevrišu ili se kreću velikom brzinom bez uočljivih pogona. (...) Više timova i grupa tehnoloških stručnjaka je potrebno da bi se odredila priroda i validnost ovih podataka. Sprovodimo dalje analize da odredimo da li je reč o novim tehnologijama“, stoji u izveštaju, ali se dodaje da ova zapažanja mogu biti i rezultat grešaka senzora ili pogrešne percepcije posmatrača te da zahtevaju dodatnu rigoroznu analizu.

Samo jedan „incident“ je razrešen, a utvrđeno je da se radilo o velikom ispumpanom balonu.

Njihova pretpostavka je da, kada i ako razreše pojedinačne incidente, svaki od njih moći će da se svrsta u neku od pet kategorija: nered u vazduhu (ptice, baloni, dronovi, plastične kese), prirodni atmosferski fenomeni (kristali leda, vlaga, toplotne fluktuacije koje se mogu registrovati infracrvenim i radarskim sistemima), industrijski razvojni programi (razvoj određenih tajnih programa samih Amerikanaca), strani protivnički sistemi (tehnologije koje primenjuju Kina, Rusija i druge zemlje), i „ostalo“.

Upravo je kategorija „ostalo“ ono što naročito intrigira svetsku javnost, sudeći prema pisanjima svetskih medija. Ovde bi se zapravo svrstavali svi objekti koji su toliko napredni da postojeća naučna saznanja ne mogu da ih objasne.

„Iako većina fenomena opisanih u našem skupu podataka ostaje neidentifikovana zbog ograničenih podataka ili izazova u obradi, možda će nam trebati dodatna naučna saznanja za uspešno prikupljanje, analizu i karakterizaciju nekih od njih. Takve objekte bismo grupisali u ovu kategoriju dok ne dođe do naučnog napretka koji bi nam omogućio da ih bolje razumemo“, piše u dokumentu.

Zato će američke vojne i obavaštajne strukture, kako se navodi u izveštaju, morati u budućnosti da smisle nove načine prikupljanja i obrade ovih podataka, poput specijalnih algoritama koji će sami pretraživati ranije i nove podatke i uočavati obrasce i sličnosti između njih. Za dalje analize i istraživanja, ističu u izveštaju Kongresu, biće između ostalog potrebno i mnogo više para.
  Lažna vest
Pentagon ne kaže da je 250 vanzemaljaca prošle godine posetilo Britaniju
Službenici američkog Pentagona su 17. maja pred Kongresom predstavili izveštaj o neidentifikovani...
  Lažna vest
Barak Obama nije rekao da postoje vanzemaljci
U današnjem broju Informera na naslovnoj strani našao se napis „Barak Obama šokirao svet: Istin...
  Vest
Raskrinkavanje mizoginije: Alo posramljuje žene što stare, gunđaju i što su se „zbabile”
To što od karcinoma dojke, jajnika i grlića materice u Srbiji godišnje umre oko 3.000 žena, što...
Vanzemaljci
Pentagon
NLO
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: