raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 18.12.2020. (Srbija danas)
Paraliza dece koja su preležala kovid retka, suprotno pisanjima tabloida
22.12.2020.    Milica Ljubičić    Foto:Printscreen/CDC
„ISTRAŽIVANJE IZ ENGLESKE LEDI KRV U ŽILAMA: Korona može da prouzrokuje paralizu kod dece”, pišu Srbija danas i portal Espreso. Pozivaju se na nedavno istraživanje Univerziteta u Mančesteru, čiji su rezultati pokazali da je paraliza uzrokovana kovidom 19 moguća kod dece, ali da se javlja u retkim slučajevima. Ovu činjenicu, međutim, portali su prećutali.
Epidemija virusa korona zahvatila je čitav svet i sve starosne grupe. Ipak, podaci koje je Raskrikavanje pronašlo, pokazuju da su deca najmanje pogođena.

Prema poslednjim podacima Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u SAD-u je virus korona imalo više od milion i trista hiljada dece (oko 10 odsto od ukupnog broja zaraženih) do 17 godina starosti, a preminulo je njih 187, pa je procenat smrtnosti oko 0,1. Primera radi, u starosnoj dobi iznad 85 godina, procenat smrtnosti je veći od 32 odsto.

I podaci Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da je u prvih šest meseci ove godine, kovid 19 imalo 2,5 odsto populacije starosti od pet do 14 godina, dok je u starosnoj dobi iznad 85 godina, kovid 19 imalo 3,4 odsto stanovništva. Najpogođeniji bili su pripadnici srednje životne dobi.

Sve ove činjenice nisu bile dovoljne portalu srbijadanas.com da odustane od kataklizmičnog teksta da „korona prouzrokuje paralizu kod dece“ ne navodeći ni u jednoj rečenici o čemu se u istraživanju tačno radi, ko je sve učestvovao u istraživanju i koliko je to slučajeva od ukupnog broja zaraženih

Naime, u istraživanju stručnjaka iz Mančestera učestvovalo je svega 38-oro dece iz osam zemalja, a kod kojih su prethodno utvrđene abnormalnosti mozga i kičmene moždine nakon što su razvili bolest kovid 19.

Univerzitet u Mančesteru, koji je vršio istraživanje, navodi da rezultati pokazuju da „mali broj prethodno zdrave dece, koja se zaraze kovidom 19, može da razvije ozbiljne neurološke komplikacije”.

Deca su imala simptome poput temperature, kognitivnih poremećaja i probleme sa pomeranjem ruku i nogu. Osmoro dece čak nije ni ispoljavalo respiratorne simptome koji su katakteristični za virus korona - dakle bili su zaraženi virusom korona, ali nisu razvili bolest kovid 19.

Većina (32) se oporavila ili je na putu da se oporavi. Četvoro je zbog komplikacija sa drugim infekcijama preminulo, a dvoje dece ostalo je paralizovano, nakon što je kovid 19 „uticao na kičmenu moždinu”, navodi se u studiji.

Jedan od autora ove studije, dečiji neuroradiolog Savros Stivaros, rekao je da je jasno da su neurološke komplikacije dece sa kovidom 19 retke, ali da je je važno imati u vidu da upravo kovid 19 može biti uzrok tih komplikacija, čak i ako deca ne pokazuju klasične respiratorne simptome.

„Nadamo se da će naša studija upozoriti lekare i bolničko osoblje, koji brinu o deci, na činjenicu da kovid-19 može biti uzrok disfunkcije mozga i kičmene moždine”.

Od 38 dece ( iz osam zemalja) sa neurološkim problemima koji su u vezi sa infekcijom SARS-CoV-2 (aktuelni virus korona), 13 je iz Francuske, osmoro iz Velike Britanije, petoro iz SAD-a, četvoro iz Brazila, a isto toliko i iz Argentine. Dvoje dece dolazi iz Indije i po jedno iz Perua i Saudijske Arabije.

Vest o ovoj studiji, bez navođenja da je paraliza kod dece ipak retka zbog kovida 19 preneli su i drugi mediji na srpskom jeziku:

Portal RTV: „Teška forma kovida može prouzrokovati paralizu kod dece”
Espreso: „KORONA MOŽE DA UZROKUJE PARALIZU KOD DECE! Najnovije otkriće naučnika”
Telegraf: „Otkrivene strašne posledice koje kovid-19 može ostaviti kod dece”
Republika: „DOKAZANO! RODITELJI, OBRATITE PAŽNJU: Kovid kod mališana može izazvati ovu tešku bolest!”

Ažurirano: 28. decembra 2020. - Našoj redakciji naknadno se javila redakcija portala Srbija danas i navela da je vest preuzeta od novinske agencije Tanjug, kao i da Srbija danas nije izvorni autor vesti.

Ažurirano 12. maja 2023. godine. Portal Espreso je 10. aprila 2023. godine uputio mejl redakciji Raskrikavanja da su naslov i sporni delovi vesti ispravljeni. Umesto prvobitnog naslova „KORONA MOŽE DA UZROKUJE PARALIZU KOD DECE! Najnovije otkriće naučnika“ sada piše „Paraliza kod dece koja su preležala kovid, izuzetno je retka“. U tekstu su naveli da su prvobitno preneli netačne informacije pa su se izvinili čitaocima.
  Neutemeljeno
Video-snimak mladića u autobusu ne dokazuje da Ukrajina šalje decu na front
Na nekoliko domaćih Tviter profila viralan je video na kom se vide mladi muškarci u autobusu, obu...
  Neutemeljeno
Američka ambasada: Na našem sajtu nije bilo informacija o plaćanju usvojene dece
Oduzimanje troje dece jednoj majci u Novom Sadu izazvalo je veliko uznemirenje javnosti prethodnih n...
  Manipulisanje činjenicama
SZO ne daje detaljna uputstva deci kako da masturbiraju
Informer je juče napao Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) da je „dala detaljno upustvo kako d...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 Tanjug
Deca
Virus korona
Epidemija
Istraživanje
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: