raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 11.03.2024. (Borba za istinu)
Američka ambasada: Na našem sajtu nije bilo informacija o plaćanju usvojene dece
16.03.2024.    Stefan Kosanović    N1/Ksenija Pavkov
Oduzimanje troje dece jednoj majci u Novom Sadu izazvalo je veliko uznemirenje javnosti prethodnih nedelja, prouzrokovalo niz protesta, ali i otvorilo mesta za brojne teorije zavera i dezinformacije. Neke od tih teorija pojavile su se i na samim protestima, poput onoga da je Centar za socijalni rad zapravo decu kidnapovao da bi se ona „prodala” u Ameriku ili u neke skandinavske zemlje. To se prelilo i na portale, pa je tako Borba za istinu pisala da je na sajtu američke ambasade u Srbiji svojevremeno pisalo da se za usvojeno dete plaća 50.000 evra. Iz Ambasade SAD u Srbiji ovo demantuju i napominju da je finansijska nadoknada strogo zabranjena kod međunarodnog procesa usvajanja dece.
Centar za socijalni rad u Novom Sadu saopštio je da je troje dece uzrasta od tri do deset godina u novembru prošle godine smešteno u Sigurnu dečiju kuću u Novom Sadu zbog zanemarivanja i potencijalnog nasilja u porodici. Kažu i da majka ne sarađuje sa organima starateljstva i da nije ispunila ni jedan od obaveznih koraka kako bi se stekli uslovi da joj se deca vrate.

Sa druge strane, majka dece Ana Mihaljica i njen advokat tvrde da su joj deca oduzeta protivzakonito, da institucije krše propise i deci daju nedozvoljene supstance.

Ovaj slučaj privukao je mnogo pažnje javnosti – organizovani su protesti u Novom Sadu i Beogradu koji su pozivali da se deca vrate majci. Tokom jednog novosadskog protesta probijena je i ograda Centra za socijalni rad.

Organizatori protesta smatraju da je ovaj slučaj deo šire međunarodne zavere koja uključuje otmicu dece, te su zbog toga protiv Centra za socijalni rad podneli krivičnu prijavu za otmicu.

Zbog izveštavanja sa protesta u Novom Sadu prećeno je i novinarima, konkretno novinarki N1, novinaru portala 021, dok je novinarkama Tanjuga i Kurira rečeno da će „dobiti svoje svi oni koji iznose laži”.

Portal Borba za istinu otišao je korak dalje i pisao kako je na zvaničnom sajtu Ambasade SAD u Srbiji, do dolaska ambasadora Kristofera Hila, pisalo da jedan mališan košta 50.000 evra.

Iz Ambasade SAD u Beogradu poriču da je ovakva informacija ikada bila na njihovoj veb-prezentaciji.

„U skladu sa Haškom konvencijom, koja reguliše proces međunarodnog usvajanja, Sjedinjene Države i Srbija su partneri. Finansijska nadoknada je strogo zabranjena u svim fazama procesa međunarodnog usvajanja”, naglašava portparol Ambasade SAD za Raskrikavanje.

Ovo je jedna od mnogih fantazmagoričnih tvrdnji iz teksta portala Borba za istinu, koje pokušavaju da demonizuju usvajanje dece – iako ovaj slučaj nema nikakve veze sa usvajanjem. Bar tako tvrde iz Centra gde poručuju da su deca samo privremeno oduzeta i da postoji procedura koja – kada se ispuni – sva tri deteta vraća majci.

Portal Borba za istinu nije registovan kao medij u Agenciji za privredne registre. Takođe, ovaj portal nema ni svoj impresum, odnosno podatke o tome ko je glavni i odgovorni urednik, ko su novinari koji na portalu rade i na koju adresu je redakcija prijavljena.

U odeljku „O nama” piše da je sajt pokrenut kako bi se čitalo o zabranjenoj istini ili istini koju drugi mediji odbijaju da prenesu.

Kada se autorka ovog teksta „dr med Jasmina Vučić Peev” pretraži na Guglu dobija se niz obimnih tekstova na konzervativnijim portalima punih teorija zavere.

Recimo, portal Srbin.info objavio je autorske tekstove Vučić-Peev sa naslovima „Neljudsko obezpravljenje roditelja – SS lekari prete roditeljima” i „DR JASMINA PEEV: Fašističko-satanski koreni Evropske Unije”.

Takođe, ovo nije prvi put ni da je portal Borba za istinu objavio tekst u kom se usvajanje dece izjednačava sa pedofilijom.

Tako je portal FN Tragač dekonstruisao tekst u kom su potencijalno zakonsko regulisanje istopolnih zajednica u Srbiji poistovećivali sa legalizacijom pedofilije.
  Neutemeljeno
Video-snimak mladića u autobusu ne dokazuje da Ukrajina šalje decu na front
Na nekoliko domaćih Tviter profila viralan je video na kom se vide mladi muškarci u autobusu, obu...
  Manipulisanje činjenicama
SZO ne daje detaljna uputstva deci kako da masturbiraju
Informer je juče napao Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) da je „dala detaljno upustvo kako d...
  Dezinformacija
Istraživanje ne pokazuje da je 80 odsto dece preležalo koronu u Srbiji
„Šok - otkriće stručnjaka. Čak 80% dece preležalo koronu u Srbiji”, objavio je Srpski teleg...
Ana Mihaljica
Deca
Centar za socijalni rad
Novi Sad
Beograd
Protest
Pretnje
Ambasada SAD
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: